Viltlovens §20 forbyr bruk av kunstig lys under jakt, med et unntak når det gjelder ettersøk av påskutt hjortevilt. Alle kjenner til at det er forbudt å benytte lommelykt på våpen under ordinær jakt. Men hva med digitale kikkertsikter? Faller de under lovens forbud eller ikke? Miljødirektoratet forklarer gjeldende regelverk.
MÅNELYST: Når månen skinner om natten ser du mer med en restlysforsterker. Men under ordinær jakt er det ikke lov. Da må du klare deg med et godt kikkertsikte, gjerne med opplyst retikkel.
Lesetid: 5 minutter
Da Viltloven trådte i kraft i 1982 var restlysforsterkere og infrarød belysning ukjent for norske jegere. Dagens moderne teknologi gir nye muligheter.
Jegere kan i dag kjøpe nattoptikk som forsterker det svake lyset som er om natten slik at du får et bilde som er mer enn godt nok til å kunne brukes til å avgi forsvarlige skudd. Dette kalles en restlysforsterker.
Restlysforsterkere er særlig følsomt for infrarødt lys, som ligger utenfor det spekteret som det menneskelige øyet kan se. Kombinert med en lykt som sender ut infrarødt lys kan jegeren få et meget lyst og fint bilde med en restlysforsterker.
Termiske kikkerter er en annen mulighet. Her avtegner viltet seg på et bildet basert på temperaturen som måles. Men er bruken av den nye teknologien lovlig når de benyttes i kikkertsikter eller håndholdte kikkerter? Finnes det unntak og grensetilfeller?
FORBUDT
Norsk lov vedtas av Stortinget. Departementet gir forskrifter som fortolker eller utdyper lovens innhold. Departement, direktorat eller annen fagmyndighet kan gi forskrifter og rundskriv som skal hjelpe leseren å bruke regelverket riktig og sette standard for praksis. Men verken forskrift eller rundskriv nevner restlysforsterkere og termiske kikkerter.
Dermed blir det sentrale spørsmålet om denne type optikk havner i kategorien kunstig belysning, og dermed blir forbudt etter viltlovens §20. Seniorrådgiver Arild Sørensen i Miljødirektoratet er tydelig på at kikkertsikter og kikkerter som forsterker lyset på annen måte enn gjennom optikk er forbudt under vanlig jaktutøvelse.
- Bruk av alle typer elektroniske løsninger vil være i strid med forbudet. Vi har tolket forbudet mot bruk av kunstig lys slik at det ikke bare omfatter lyskilder som lyser opp fra lyskilden og mot viltet, men også lyskilder som lyser opp mellom siktet og øyet, forklarer Sørensen.
TILLATT UNDER ETTERSØK
Som jeger er du ansvarlig for å følge gjeldende lover og regler. Husk at det ikke er omsetningsforbud for nattoptikk. Det vil si at det er lovlig å kjøpe og selge denne type optikk, mens loven regulerer bruken. Ikke alle er enige i at bruken er forbudt. En forhandler skriver på sin nettside: ”For jakt i Norge er IR lys absolutt forbudt. Kikerten kjøres for jakt uten IR lys og er da lovlige.”
Denne har Sørensen i Miljødirektoratet sett på, og er klar på at forretningen tar feil. Lysforsterkerne er ikke tillatt brukt til ordinær jakt, enten du benytter den sammen med en IR-lykt eller alene. Men det er ett unntak for jegere som ønsker å bruke nattoptikk. - Det er imidlertid slik at det på visse vilkår er tillatt å bruke kunstig lys til ettersøk. Dersom vilkårene for bruk av kunstig lys under ettersøk er tilstede jf. § 20 vil en også kunne bruke restlysforsterkere av forskjellige typer, sier Sørensen.
Forhandleren sier til Jeger at informasjonen på nettsidene er gitt på bakgrunn av tidligere dialog med Miljødirektoratet, men dersom det viser seg at noe av det de skriver ikke er i samsvar med gjeldende regler vil de selvsagt endre det. Han legger til at de har solgt store mengder nattopptikk de siste årene.
GRENSETILFELLER
Under utøvelse av jakt vil man alltid kunne komme i gråsoner. Et eksempel: En jeger jakter hjort på bøen om natten. En kamerat sitter et stykke unna og filmer jakten. Kan han benytte nattoptikk? - Det vil her lett kunne tenkes en omgåelse av regelverket ved f.eks. at en kamerat bruker nattkikkert som så gir denne informasjonen videre til jegeren. Kommunikasjon kan skje ved bruk av mobiltelefon og lignende slik at avstand nok ikke spiller så stor rolle.
En jeger skal selv vurdere om vilkårene for jakt er tilstede. Er det så mørkt at han eller hun ikke ser hva slags dyr som påskytes er det for mørkt. Dette må følge av normal aktsomhetsplikt i viltlovens § 19. Hvorvidt det foreligger noen form for medvirkning må vurderes konkret i den enkelte situasjon, sier Arild Sørensen.
Men hva skjer om et dyr blir påskutt og kameraten har filmet med nattoptikk. Kan kameraten gi jegeren informasjon om skuddreaksjon eller la jegeren se filmen som viser skuddet? Sørensen svarer: - Hvorvidt det foreligger overtredelse av viltlovens § 20 om bruk av kunstig lys må vurderes i det konkrete tilfellet.
GRØNN LASER
Lykter med grønn laser selges med våpenfeste. Dette er lykter som kan lyse om lag en halv kilometer og som ikke forstyrrer viltet. Er den lovlig i bruk på våpen eller som fastmontert lyskilde under åtejakt på rev?
- Lykta er ikke tillatt under jakt, men vil være tillatt under lovlig ettersøk etter påskutt hjortevilt hvor bruk av kunstig lys er tillatt. Den vil være tillatt til bruk under åtejakt på rev når lyskilden er fastmontert. Med fast montert menes at lyset må være fast montert på et annet sted enn på selve våpenet. Er lyset montert på våpenet er det ikke fast montert, sier Sørensen.
Ingen vet hvor utbredt bruk av nattoptikk er i Norge, enten under ettersøk eller under vanlig jakt. Sørensen kjenner ikke til at noen norske jegere er tatt for ulovlig bruk av nattoptikk.
DETTE ER TILLATT OG FORBUDT
Kunstig lys er forbudt under ordinær jakt, med unntak av fastmonterte lyskilder under åtejakt på rødrev. Under ettersøk av påskutt hjortevilt er bruk av kunstig lys tillatt etter at det er gitt beskjed til kommunen eller politi.
Følgende er forbudt under ordinær jakt:
Alle restlysforsterkere, både sikter og kikkerter.
Alle termiske kikkerter og sikter.
Grønn laser montert på våpen.
Under ettersøk av påskutt hjortevilt er alle tre typene tillatt brukt. Du kan også bruke lykter med vanlig lys.
Grønn laser er tillatt brukt som fastmontert lyskilde under åtejakt på rødrev.
Belyst retikkel i kikkertsiktet eller rødpunkt er tillatt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.