– Jeg leverte våpensøknad hos våpenkontoret i Kristiansand den andre uka i september fjor. Nå må jeg vel snart ha norgesrekord i lang ventetid?
Aanundsen har ei rifle i kaliber 6.5 x 55 fra før, og søkte tillatelse til å kjøpe rifle i samme kaliber, denne gangen ei linksrifle. Tre purringer til tross har våpensøknaden fortsatt ikke dukket opp i postkassa.
– Prioritiere oss som lever
JEGER har tidligere skrevet om at Agder Politidistrikt langt på vei er verst i klassen når det gjelder lang ventetid på våpensøkander i Norge.
Årsaken er at politidistriktet har et prosjekt med å fjerne etterslep knyttet til døde våpeneiere i Agder.
– Jeg forstår ikke hva de holder på med hos politiet. Det hadde jo vært fint om de innimellom prioriterte oss som lever også, sier Aanundsen.
Les også: Nå er våpensøknaden digital
Selv om han kan få henda i ny børse raskere ved å bruke en utlånserklæring, ønsker han helst å ha papirene i orden før han handler nytt våpen.
– Privatpersoner som selger brukte våpen foretrekker ofte også at kjøper har en ferdig godkjent søknad før salget, slik at selger slipper å vente i månedsvis på å få papirene i orden, sier han.
Aanundsen er aller mest bekymret for ferske jegere.
– Tenk på alle ferske jegere med nylig bestått jegerprøve som har gledet seg spennende opplevelser i høst. De risikerer å ikke kunne jakte i det hele tatt når de nye utlånsreglene er som de er og behandlingstiden på våpensøknader er så lang, sier han.
Kan gå på økonomien løs
Espen Birketvedt er daglig leder i Pedersens Vaabenlager i Kristiansand. Han frykter at lang behandlingstid hos Agder Politidistrikt til slutt skaper problemer for familiebedriften.
– Det er selvsagt veldig irriterende for kundene våre å måtte vente så lenge på å få godkjent søknadene sine. Men når det er så stor forskjell til andre politidistrikt, risikerer vi til slutt å bli utkonkurrert av våpenforhandlere i andre distrikter, sier Birketvedt.
Les også: Lang behandlingstid på våpensøknader
Han beskriver at ventetiden i Agder legger en demper på salget til bedriften.
Etter endringene i våpenloven og ny våpenforskrift, er det ikke lenger en fast tidsbegrensing på fire uker av gangen i en utlånserklæring. Det nye kravet er bare at det er en tidsbegrensning.
– Vi har begynt å selge våpen på utlånserklæring til kunder som har våpenkort fra før med en tidsbegrensning på hundre år, så får vi se hva politiet sier til det. At seksjonslederen i politidistriktet uttaler seg om at utlånsproblematikk og behandlingstid på våpensøknader ikke henger sammen, er helt feil, sier Birketvedt.
Uoversiktlig situasjon
Han mener at hyppig bruk av utlånserklæringer fort skaper en uoversiktlig situasjon for både forhandlere og myndigheter.
– Én ting er at vi må holde orden på hvilke kunder som har lånt hvilke våpen. Men i dette rapporteres jo ikke til politiet. Vi risikerer en situasjon der en person plutselig har lånt flere våpen enn han hadde fått lov til å ha ved å gå til flere våpenforhandlere, sier Birketvedt.
Skal prioritere førstegangskjøpere
Agder politidistrikt jobber, slik JEGER har skrevet tidligere, med fjerne etterslep knyttet til døde våpeneiere.
– Den lange saksbehandlingstiden skyldes også våpenkontorets store saksmengde og ressurssituasjonen. Våpenkontoret jobber nå med å bygge ned restanser på ordinære våpensøknader. Vi har fått føringer fra Politidirektoratet om å prioritere søknader om lån og erverv fra førstegangssøkere. Disse søknadene blir derfor prioritert, sier seksjonsleder for forvaltning Tom Eklund i Agder politidistrikt.
Les også: Åpner for fleksibelt utlån av våpen
Han sier det er beklagelig at behandlingstiden på ordinære våpensøknader i distriktet har blitt så lang, og at det til slutt kan ramme lokale våpenforhandlere.
– Må følge regelverket
Våpen solgt med utlånserklæring i påvente av godkjent våpensøknad rapporteres ikke til politiet.
– Vi kan få en situasjon der det går å utnytte systemet ved å låne våpen hos flere forhandlere, og sitte igjen med flere våpen enn lovlig, fordi lang behandlingstid tvinger frem hyppigere bruk av utlånserklæringer?
– Vi legger til grunn at regelverket overholdes, sier Eklund.