Musepest blandes ofte med harepest (tularemi), fordi harepest på folkemunne ofte kalles for lemenpest (stedvis også musepest). Musepest (svensk sorkfeber) er imidlertid langt mer alvorlig.
Vanligst i Innlandet
Her i landet er det flest tilfeller i Innlandet (gamle Hedmark og Oppland fylker), og det er spesielt personer som ferdes mye i skog og mark som kan bli smittet. Musepest er langt mer utbredt i Finland og Sverige.
– Flest tilfeller kommer i vinterhalvåret, og smitten henger ofte sammen med smågnagerår. Hittil i år har ikke vi sett en slik smitteøkning som det ser ut til å være i Sverige, forklarer lege Helena Niemi Eide ved Folkehelseinstituttet.
Her i landet var det riktignok en økning mot slutten av 2021, med 5-6 tilfeller rapportert hver måned fra oktober til desember. Likevel var dette langt mindre enn rekordåret 1998, hvor det ble meldt inn 215 tilfeller.
LES OGSÅ: Jeger solgte ulvebilde for Ukraina
Dødsalvor i Sør-Amerika
Selv om det svenske forskerteamet har funnet antistoffer mot musepest, er det langt fram før dette kan brukes i praksis for behandling. Planen er at kliniske studier skal starte i Sør-Amerika hvor dødeligheten blant mennesker er størst, for å vise at behandlingen fungerer.
– Det er alltid positivt når man finner mulige behandlingsmetoder. Det blir interessant å se resultatene fra utprøvingene, forteller legen ved FHI.
I dag finnes det ingen spesifikk behandling mot musepest. I Sør-Amerika utgjør viruset et langt større samfunnsproblem, da man kan få alvorlig nyre-/lungesykdom med blødninger. Derfor er det viktigere for disse landene at det blir mulig med behandling.
LANGSOM UTVIKLING: Tungdrevet jentevekst innen jakt
Ikke pust muselort
Blir man smittet i Skandinavia, får man som regel akutt nyresykdom, men svært sjelden er dette dødelig. Det vanligste sykdomsforløpet er uten eller kun med milde symptomer.
– Hva kan det være greit å huske på hvis man er bekymret for å bli smittet?
– Det viktigste er at personer som er glad i friluftsliv og/ eller har hytter, bør unngå kontakt med gnagere og muselort. Spesielt bør du være obs på det ved rengjøring av hytta eller når du håndterer ved hvor det kan være tørket museekskrementer som virvles opp og pustes inn. Du bør også unngå å drikke fra små bekker. Har du ikke noe valg, bør du iallfall koke vannet for å desinfisere det, avslutter Eide.
STATSADVOKATEN STØTTER: Vil ikke anmelde bruk av nattoptikk