Facebookgruppe for jenter som går på jakt bare vokser og vokser

- Kanskje handler det om at jenter som i utgangspunktet føler seg litt alene i et mannsdominert miljø, holder bedre sammen?, sier Helle Johannesen.

Sist oppdatert: 31. mai 2023 kl 20.00
Jaktjenter må bli normalt: Helle M.S. Johannessen i Facebook-gruppa Jaktjenter mener det er viktig å “normalisere” jenter og jakt. Her etter vellykka rådyrdrev sammen med Anneline Tangen under et arrangement i regi av Jegerjentene.
Jaktjenter må bli normalt: Helle M.S. Johannessen i Facebook-gruppa Jaktjenter mener det er viktig å “normalisere” jenter og jakt. Her etter vellykka rådyrdrev sammen med Anneline Tangen under et arrangement i regi av Jegerjentene.
Lesetid: 3 minutter

Helle Johannessen begynte å jakte i 2013, og ville gjerne utveksle erfaringer og stille spørsmål i sosiale medier.

Men initiativtakeren bak gruppa Jaktjenter skjønte fort at det måtte en egen gruppe for kvinnelige jegere til, og tok saken i egne hender. 

– Gruppa vår er blitt et levende forum der det er lov å spørre om alt mulig. Ei av medlemmene skrev at det fine med gruppa er at takhøyden er like stor som i naturen, sier Johannessen. 

Hun har vært opptatt av å skape et samlingssted med lav terskel for å dele erfaringer og spørre om alt mulig i forbindelse med jakta. 

– Jeg er med i mange andre jaktrelaterte grupper på Facebook, men der er det alltid noen som skal kritisere eller pirke på noen som spør om noe. Jeg vet også av egen erfaring at jenter som spør om noe, ofte får litt belærende svar fra mannlige jegere. 

Johannessen vet også om flere jenter som har opplevd at de får ubedte kommentarer på eget utseende når de spør om råd i jaktgrupper der menn er medlemmer.

At det var behov for en egen gruppe for kvinnelige jegere, er det lite tvil om: I skrivende stund har gruppa «Jaktjenter» nesten 9000 medlemmer. 

– Jeg har egentlig alltid tenkt at jenter er verst til å mobbe hverandre, men i gruppa vår er det annerledes. Kanskje handler det om at jenter som i utgangspunktet føler seg litt alene i et mannsdominert miljø, holder bedre sammen, sier hun. 

Initiativtakeren bak Jaktjenter skryter av delekulturen i gruppa. 

– Alle heier på hverandre. Nylig spurte ei av jentene om noen andre har gode råd for hvilke klær det er praktisk å jakte i når man er gravid.

Faria Sahota hadde en streng oppvekst i Pakistan, med et liv fjernt fra Norge. Lite visste hun at jakta skulle bli en stor del av livet.
Les også
 

Jaktjenter har også gjort sitt inntog på Snapchat. Kontoen går på rundgang blant medlemmene hele jaktsesongen, og viser fram bredden av kvinnelige jegere på jakt rundt om i Norge. Helle har ofte med seg kontoen på jakt.

Organisasjonen Jegerjentene hadde også sitt utspring i facebookgruppa Jaktjenter, der leder Amalie Bjorøy i førstnevnte stilte spørsmål om noen ville danne jaktlag i sistnevnte.

Men der Jegerjentene har utviklet seg til å bli en medlemsorganisasjon med mange tilbud for betalende medlemmer, skal Jaktjenter fortsette å være et rent forum for kvinnelige jegere. 

– Jeg prøver å lese alle innleggene selv, men nå har jeg også fått med en moderator til på laget slik at vi kan holde liv i den unike delingskulturen vi har, sier Johannessen.

Hun kan fortelle at også kvinnekontaktene til Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) bruker gruppa flittig for å nå jenter.

Er du jaktjente selv? Ta en titt på Jaktjenter på Facebook.

jegerprøven jeger
Les også

Helle Johannessen er freelancer hos JEGER og bidrar jevnlig med utstyrstester og jaktreportasjer.

Publisert 7. mai 2021 kl 12.48
Sist oppdatert 31. mai 2023 kl 20.00
 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen