Styreleder Torbjörn Larsson i den europeiske jegerorganisasjonen FACE krever at prosessen som førte til EUs forslag om blyforbud i ammunisjon, må startes på nytt.
Feil premisser: FACE mener faktagrunnlaget for EUs forslag om blyforbud er bygd på misvisende fakta og feilslutninger. (Arkivfoto: Jo Stenersen)
Lesetid: 4 minutter
Underveis i blyforbud-prosessen etterspurte FACE grunnlagsinformasjon fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA, European Food Safety Authority). FACE er kritiske til rapporten, og mener det er flere feil i fremstillingen.
– Vi er kritiske både til datagrunnlaget, presentasjonen og analysen av hvilken påvirkning dette har på helse og miljø, forteller Larsson til JEGER. FACE (European Federation for Hunting and Conservation) representerer 7 millioner jegere gjennom medlemsorganisasjoner som NJFF, Svenska Jägareförbundet m.fl.
Usannsynlige blynivåer
JEGER har fått innsyn i et brev som er sendt til flere i EU-kommisjonen og EUs kjemikaliebyrå ECHA (European Chemicals Agency). Der ber FACE om at saken tas opp igjen, etter det de mener er feil saksbehandling.
Larsson skriver blant annet at situasjonen er urettferdig, ikke i samsvar med EUs krav om innsyn og transparens, og at flere av resultatene i rapporten er direkte usannsynlige.
Et eksempel på disse urealistiske resultatene, er en prøve av villsvinkjøtt med hele 3,65 g bly pr kg kjøtt. For å nå slike verdier, må et villsvin på 100 kg bli skutt med ca 37 blykuler. Eksemplet viser at resultatene ikke er fagmessig gransket, noe FACE finner urovekkende når det blir brukt som grunnlag for politiske beslutninger som berører all jakt i EU/EØS-området.
EFSA har nektet å gi ut informasjonen som var etterspurt av FACE, noe som har medført kritikk fra det som innenfor EU-systemet tilsvarer sivilombudsmannen. Først etter åtte måneder fikk FACE innsyn i dokumentene.
Da var den offentlige høringen omkring blyforbudet for lengst avsluttet. EFSA har dermed brutt EU-rettens frister om å levere ut offentlige dokumenter innen to uker.
– ECHAs offentlige høring om risiko, som ble avsluttet i september 2021, bør følgelig gjenåpnes. Helsedata som berører mennesker bør offentliggjøres, understreker Larsson.
Hos FACE er de frustrerte over at det ikke er første gang at EU-byrået EFSA får kritikk for sin håndtering. Konsekvensen er at jegerorganisasjonene blir stående uten demokratisk innflytelse på jakt og samfunn.
Larsson sier det også er sjelden at interessegrupper klarer å få gjennomslag hos ECHA i høringer.
– ECHA forholder seg til temaet «risiko» som om alt omhandler risikoutryddelse, ikke risikoreduksjon. For eksempel vil de ikke akseptere at riktig slakting kan redusere og fjerne bly i viltkjøtt, selv om dette er vanlig og godkjent praksis.
Krever proporsjonalitet
FACE mener at et totalforbud mot bly må være basert på fakta, og kun bør innføres dersom det finnes akseptable alternativer. Larsson mener at viktige grunnlagsdata i rapporten ser ut til å være feil, noe som fører til feil konklusjon i blyspørsmålet.
FACE skriver i en uttalelse: «Fra FACEs perspektiv må ytterligere innskrenkinger utover blyammunisjon i våtmarker, være proporsjonale med den påviste risikoen for dyrelivet og menneskers helse via konsumering av viltkjøtt.»
EU-kommisjonen gikk inn for et fullstendig blyforbud i ammunisjon, til tross for protester fra flere jaktgrupper.
EØS-avtalen gjør at norske myndigheter må innføre forordningen i norsk lovverk, uten mulighet for nasjonale tilpasninger eller unntak. Forbundsleder Knut Arne Gjems i Norges Jeger- og Fiskerforbund forteller at dette er en sak som NJFF er veldig opptatt av:
– Vi vil ha best mulig ammunisjon til jegerne, og det er veldig viktig for oss å kunne bruke bly på skytebaner. Det vil koste milliardbeløp om man skal bygge om alle skytebaner, slik EU ønsker.
Det er allerede kjent at EUs forbud mot blyhagl i våtmarksområder (etter Ramsar-konvensjonens definisjon) vil klassifisere store deler av Norden som våtmark. Gjems påpeker andre utfordringer, som at det ikke finnes noe godt alternativ til bly i kaliber .22LR, som brukes mye til skytetrening.
– Selvsagt er vi med på at det som er bedre for miljøet er bra, men vi må også ha best mulig ammunisjon for jegerne. Her det viktig å finne en god balanse, sier Gjems.
FACE gir ikke opp
Larsson i FACE er tydelig på at han vil kjempe videre for blyammunisjonen.
– Hvor realistisk er det at EU tar opp igjen prosessen?
– ECHA kommer ikke til å ville åpne høringen igjen frivillig. Men om de ikke gjør det, vil vi ta opp igjen problemet gjennom hele prosessen, avslutter Larsson.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.