– Det er bemerkelsesverdig at jakt, som er en bærekraftig praksis, sidestilles med gruvedrift. Nå må organisasjoner, myndigheter og politikere ta opp saken før det er for sent, sier generalsekretær Bo Sköld til Jägareförbundets nettsider.
Kan fordeles ujevnt i EU-statene
EU-kommisjonens forslag retter seg først og fremst mot urskoger og naturlige skoger, men også andre karbonrike økosystemer som myr og våtmark er nevnt i forslaget. De svenske jegerne finner forslaget særlig dramatisk, fordi det innebærer en dreining i holdningene til vern som tidligere har vært gjengs i EU:
– I dagens såkalte Natura 2000-system er det ingen stengsler mot jakt og fiske. Snarere tvert imot har disse aktivitetene ofte høynet verneverdien både for naturen og mennesker. Det nye forslaget bygger på en holdning om at jakt skader økosystemene. Å sette opp jakt og gruvedrift som sammenlignbare aktiviteter, viser en total uvitenhet om bærekraftig jakt, sier Sköld.
Det vekker også reaksjoner at verneområdene ikke skal fordeles likt mellom EU-statene. Land som har allerede har bedre biologisk mangfold og dermed flere verneverdige områder, kan få ytterligere ansvar for å påta seg vern. For svenskene med mye skog og fjell kan det bety større verneområder enn i nedbygde EU-stater.
– Ballen ruller
EU-kommisjonen ber om innspill på forslaget innen utgangen av året. I 2021 vil kommisjonen ha på plass tydelige kriterier for verneområdene, mens statene innen 2023 må ha angitte verneområder. I 2024 vil EU evaluere om tiltakene har vært tilstrekkelige eller om det trengs lovgivning.
– Ministerrådet har lagt vekt på at hver medlemsstat må ha innflytelse på prosessen, og at det må samarbeides med det sivile samfunn for å lykkes med gjennomføringa. Samtidig må vi forstå at de strengt beskytta områdene virkelig vil få streng beskyttelse. Nå er det viktig at myndighetene stiller opp for jakt og fiske og ikke innfører unødvendige forbud. Ballen ruller, advarer Sköld.
Jägareförbundet påpeker at naturmangfold er ekstremt viktig, men mener utopiske forslag om urørt natur ikke automatisk gir bedre mangfold. De ber nå organisasjoner så vel som myndigheter og politikere handle raskt, slik at EU-kommisjonens forslag ikke bare blir en realitet uten at det er utreda hvilke konsekvenser forslaget reelt sett vil få.
– Dagens forslag vil påvirke jakt, fiske, skogbruk, eiendomsrett, bærekraftig bruk og mange andre ting som vi tar for gitt, sier Bo Sköld.