Pilotdistrikter først ute
Det er Agder og Nordland politidistrikt som er først ut. I løpet av første halvdel av juni vil løsningen tas i bruk av alle politidistriktene.
– Agder og Nordland er først i utrullingskøen. De øvrige politidistrikter tar i bruk ny løsning senest 15. juni. Agder og Nordland har vært pilotdistrikter og har derfor mest erfaring i bruk av løsningen. Vi ønsket derfor å starte med disse to distriktene for å se at løsningen fungerer som den skal i normal drift, sier seksjonssjef i Politidirektoratet, Liv Aasberg Corneliussen.
Hun legger til at fra et teknisk ståsted er dette en kontrollert utrulling hvor vi minimerer risiko og har større kapasitet til feilretting før løsningen åpnes for alle.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl åpnet løsningen mandag 22. mai.
LES OGSÅ: Ny våpenlov gir nye fraktregler
– Søkerne vil merke at det går raskere å få svar på våpensøknadene fordi mange av arbeidsoppgavene som tidligere ble gjort manuelt nå gjøres maskinelt. Dessuten er kommunikasjonen med søker digital. Søker veiledes i utfyllingsprosessen, noe som gjør at vi får inn færre mangelfulle søknader. Manuell postgang er erstattet med digital kommunikasjon, noe som sparer tid for både søker og politiet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding på Politiet sine nettsider.
Selv om prosessen nå har blitt digital, er det ingen som får innvilget eller avslått søknader uten at en saksbehandler fra politiet har vurdert den.
LES OGSÅ: Hvilke tekniske hjelpemidler er lovlige på jakt?
Slik fungerer løsningen
Etter at du har sendt inn den digitale våpensøknaden, så vil Blink gjøre oppslag i politiets registre for å sjekke søkers vandel og skikkethet, automatisert spørring mot Jegerregisteret og oppslag i Nasjonalt våpenregister.
Funnene presenteres i løsningen, og saksbehandler vurderer deretter om søkeren fyller vilkårene for å få innvilget tillatelse.
LES OGSÅ: Åpner for fleksibelt utlån av våpen