Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, beskriver dommen imot avdøde reineier Odd
Bjørnar Bjørkås «som dypt urettferdig», og mener at han burde vært frikjent. Nå foreslår han
å endre nødvergeparagrafen.
DØMT: Odd Bjørnar Bjørkås tapte i retten tiltross for at han hele veien hevdet han handlet i nødverge. Nå ønsker flere å styrke nødvergeretten. Foto: Christer Rognerud
Lesetid: 5 minutter
Lars Haltbrekken har endret mening om dagens nødvergeparagraf, som han selv stemte frem i 2020. Fra Stortingets talerstol, sammen med fire andre SV-politikere, gjør han i dag et forsøk på å endre loven ved å legge fram et Dokument 8-forslag.
– Noen ganger skjer det. At en stortingsrepresentant skifter mening og syn på enkelte saker. Representantforslaget jeg legger fram i dag er et resultat av en slik prosess hos meg. Som har gått over noe tid. Men rettsavgjørelser som har dømt folk som åpenbart har handla i nødverge for å beskytte reinflokken sin eller sine sauer, fra rovdyrangrep, har fått meg til å skifte mening, sa Haltbrekken fra Stortingets talerstol tirsdag formiddag.
– Jeg vil fortsatt ha et sterkt vern av rovdyrene, men jeg vil også ha et sterkt vern av dyr og mennesker som bruker utmarksressursene våre til miljøvennlig matproduksjon, sier Haltbrekken til Trønderavisa i dag.
Nytt forslag til lovendring
SV foreslår å endre dagens naturmangfoldlov §17, andre ledd:
«Vilt kan avlives når det må anses påkrevd for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på person. Eieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, kan avlive vilt når det må anses påkrevd på grunn av et pågående eller umiddelbart forestående angrep på bufe, tamrein, gris, hund og fjørfe.»
Til denne versjonen:
«Vilt kan avlives når det må anses påkrevd for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på person. Eieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, kan avlive vilt når det må anses påkrevd på grunn av et pågående angrep på tamrein, bufe, gris, hund og fjørfe, eller når det er overveiende sannsynlig at slikt angrep er nær forestående».
– Vi foreslår altså å endre ordlyden fra «umiddelbart forestående» til «er overveiende sannsynlig at slikt angrep er nær forestående», sier Haltbrekken til Trønderavisa.
Ønsker rettferdig behandling
Haltbrekken sier at loven har vært for uklar og at formålet med denne endringen er å sikre at folk som beskytter tamrein eller bufe mot rovdyrangrep, skal få en rettferdig behandling i domstolene. At de ønsker å hindre at uskyldige blir dømt for å utøve reell nødverge.
De fem SV-politikerne viser til domfellelsen av Bjørkås i Frostating lagmannsrett i august 2023. Hvor den nå avdøde reineieren ble dømt til seks måneders fengsel, for å skutt tre bjørner som herjet i reinsdyrflokken hans i Lierne nasjonalpark, 22. mai 2022. Fem dager etter at han startet fotlenkesoningen tok han sitt eget liv.
Odd Bjørnar Bjørkås (61) ble i august 2023 dømt til seks måneders ubetinget fengsel for å ha skutt tre bjørner, som herjet i reinsdyrflokken hans i kalvingstiden. Forrige uke startet reineieren soningen med fotlenke. Få dager senere tok han sitt eget liv.
Ville angrepet igjen
Haltbrekken, som også er tidligere leder i Naturvernforbundet, viste blant annet til dommen i tingretten, hvor retten la til grunn at bjørnene med sikkerhet ville ha kommet til å angripe igjen. En vurdering som også lagmannsretten sluttet seg til.
«På gjerningstidspunktet lå bjørnene i lia og hvilte seg. Tingretten legger til grunn som sikkert at bjørnene i løpet av kort tid og senest innen noen få timer, igjen ville ha jaktet og drept rein.»
En annen grunn til at Haltbrekken mener Bjørkås handlet i nødverge, er basert på uttalelsen Bjørkås ga til JEGER i juli i fjor:
– Plutselig, omtrent tretti meter nedenfor meg, kom binna opp og over kanten. Da hun så meg, løftet hun hodet, krummet nakken og satte fart imot meg. Da skjøt jeg henne på ren refleks. Skuddet tok godt og det er jeg glad for. For hadde jeg skutt et dårlig skudd, hadde jeg kanskje ikke stått her i dag, sa Bjørkås.
Fortvilet beite- og utmarksrådgiver
Per Fossheim er beite- og utmarksrådgiver i organisasjonen Norsk Sau og Geit. Han har bistått mange personer i en rekke nødvergesaker, og mener i likhet med Haltbrekken at Bjørkås aldri burde vært dømt, og at loven må endres.
– Jeg mener at Odd Bjørnar handlet i nødverge da han skjøt bjørnene. Staten forlot ham under et pågående angrep mot reinsdyrene, som var inne i det 4. døgnet. Hvis dommen er korrekt, er handlingsrommet så lite at loven må endres. Det er helt klart.
– Men hensyn til familien og Odd Bjørnars sitt ettermæle, skal vi jobbe for om mulig ta saken opp for Gjenoppdagelseskommisjonen for straffesaker. Hvis familien ønsker det, sier Fossheim til JEGER.
Oppretter ekspertutvalg
Regjeringen skriver i en pressemelding, publisert 20.12.24, at Klima- og miljødepartementet og Kommunal- og distrikts departementet setter ned et ekspertutvalg for å vurdere om forpliktelsene overfor reindriften gjør at det er et behov eller grunnlag for endringer i Norges rovviltforvaltning.
– Det er viktig å sikre at våre folkerettslige forpliktelser følges opp på en god måte, både etter Bernkonvensjonen og overfor reindrifta. Jeg er veldig fornøyd med at vi har satt ned et kompetent utvalg for å vurdere disse spørsmålene grundig, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik i pressemeldingen.
Opprettelsen av ekspertutvalget er en oppfølging av regjeringens tiltakspakke for reindrift og energi. I denne ble det lagt frem flere tiltak med mål om å redusere rovvilttapene i reindriftsnæringa. En nedsettelse av et ekspertutvalg var også et av tiltakene.
– Reindriftsnæringa har krevd en slik utredning lenge og jeg er opptatt av å lytte til de berørte. Det er derfor bra at vi nå skal sette i gang dette viktige arbeidet. Vi vet hvor viktig rovviltpolitikken er for beitenæringene, og spesielt for reindriftsnæringa som har dyrene ute året rundt, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande.
Forpliktelser og rettigheter
Ekspertutvalget skal ledes av Geir Ulfstein, professor emeritus ved det juridiske fakultet på Universitetet i Oslo.
– Forholdet mellom de folkerettslige forpliktelsene etter Bernkonvensjonen og de internasjonale urfolksrettighetenes vern av reindriften er i begrenset grad vurdert tidligere. Temaet for denne utredningen er interessant, og jeg ser frem til å lede utvalget som skal arbeide med dette, sier utvalgsleder Geir Ulfstein.
Professor Christina Voigt og leder for Finnmarkskommisjonen, Jon Gauslaa, er de to andre medlemmene i ekspertutvalget. Vurderingen til ekspertutvalget skal leveres innen 15. desember 2025.
– Ungdommen må selvsagt få slippe til i jaktlagene, men vi må også huske å ta vare på den eldre garde, fremhever Roger Lagård, leder av Eigersund JFF i Rogaland.
I noen østlandsterreng regnes hjorten som en sjelden gjest. I andre terreng kan det bugne over av det lettbeinte viltet. Jaktfokuset bør rettes spesifikt mot vestlandsinnvandreren, men du bør vokte deg vel for å felle storbukkene i oktober.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.