– Det er forventet å finne noen tilfeller av atypisk skrantesyke i løpet av et år, og denne varianten anses som ikke smittsom, sier Mattilsynet.
Skrantesyke er dødelig for hjortedyr, men det er aldri påvist smitte til mennesker. Mattilsynet vil likevel hente inn alle deler av dyret for å få det destruert eller levert til Veterinærinstituttet for videre undersøkelser.
– Jegere, ettersøkspersonell og andre som bidrar med å sende inn prøver, gjør en god og viktig innsats i arbeidet med å kartlegge sykdommen, sier Mattilsynet og legger til:
– Det er viktig at de sender inn prøver både av hjerne og lymfeknuter fra dyret. I et tidlig stadium av klassisk skrantesyke kan man kun påvise smittestoffet i lymfeknuter, mens i atypiske tilfeller er det kun påvist smittestoff i hjernen.
Siden 2016 er over 177.000 hjortedyr testet for skrantesyke i Norge. Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark, og som ser syke eller døde hjortedyr, til å melde fra. Symptomer på skrantesyke er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel.