Antar at revens dvergbendelorm vil etablere seg i Norge

Revens dvergbendelorm kan snart etablere seg i landet. Det er en betydelig risiko for det, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø i en ny rapport.

Sist oppdatert: 4. desember 2024 kl 12.17
SPREDNING: Det er en stor fare for at revens dvergbendelorm finner veien til Norge, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø i en ny rapport. Foto: Kai Jensen / NTB
SPREDNING: Det er en stor fare for at revens dvergbendelorm finner veien til Norge, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø i en ny rapport. Foto: Kai Jensen / NTB
Lesetid: 2 minutter

– Det er en betydelig risiko for at revens dvergbendelorm innføres og etablerer seg før vi oppdager den, sier Lucy Robertson, som er faglig ansvarlig for arbeidet.

Parasitten, som har det vitenskapelige navnet Echinococcus multilocularis, lever i tarmen hos hundedyr. Den kan også infisere mennesker, og sykdommen den forårsaker er svært alvorlig.

Dødelig for mennesker

– Uten behandling er sykdommen vanligvis dødelig for mennesker innen 10 år, opplyser Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Smittede hunder som krysser grensen kan innføre parasitten til Norge. Selv om det er krav om at hunder som kommer inn i landet skal være behandlet mot parasitter, er det usikkert i hvilken grad dette følges opp.

Robertson påpeker at spredning fra Sverige til Norge via rev sannsynligvis bare er et tidsspørsmål:

– Vi kan ikke anslå når det vil skje. Det er alvorlig; vi ser at i andre land, hvor parasitten har etablert seg hos rev og smågnagere, rammes også mennesker etter hvert.

Mus og hundedyr

– Det er mye fokus på hunder for å hindre spredning, men er ikke ville hundedyr en vel så stor risiko for spredning? 

– Både hundedyr (endevert) og smågnagere, spesielt korthalemus som markmus (mellomvert) kan være det som bærer parasitten inntil Norge. Vi antar at rev og hund er mest sannsynlig. 

– Vi har en lang grense med Sverige og infisert rev har blitt oppdaget ca. 70 km fra grensen. Selv om behandling av hund mot parasitten er påbudt med innførsel til Norge, har vi ingen data på hvor ofte det sjekkes og hvor ofte eierne ikke følger reglene. Hundene som krysser grensen kan ende opp hvor som helst i Norge, slik at en infeksjon kan dukke opp langt fra grensen.

 

Parasitten ble først påvist i Sverige i 2011, men har foreløpig begrenset utbredelse der. Den er ennå ikke funnet i fastlands-Norge.

– Hva gjør svenskene for å hindre at revens dvergbendelorm sprer seg ytterligere? 

– I Sverige har de overvåking – nasjonalt og med ekstra fokus på områdene hvor parasitten er påvist allerede. Det har blitt diskutert behandling av rev og andre ville hundedyr via medikamenter i agn, men det har ikke blitt implementert, sier Lucy Robertson. 

Denne saken er skrevet av
Atle Rønning
Journalist
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Spørsmål og svar om revens dvergbendelorm
Har vi revens dvergbendelorm i Norge?

Så langt vi vet ikke i fastlands-Norge, men det er påvist på Svalbard.

Hva er revens dvergbendelorm, og hvordan skiller den seg fra andre bendelormer?

Det er en bitteliten bendelorm (noen få mm lang) som finnes i tarmkanalen hos hund, rev, og andre hundedyr (canider). De smittes når de spiser smågnagere som er infisert ved larvestadium av bendelormen.

Hvordan smitter revens dvergbendelorm til mennesker og dyr?

Bendelormen produserer egg som skilles ut i avføring av smittet hund eller rev. Smågnagere smittes ved å spise disse eggene, som så utvikler seg til larvestadium. Mennesker kan også bli smittet ved å spise slike egg (f.eks. fra kontaminert bær og sopp, eller fra kontakt med avføring fra en infisert hund, f.eks. i pelsen) – og også da utvikles larvestadium.

Hvilke symptomer får mennesker som er smittet av revens dvergbendelorm?

Når mennesker blir smittet, utvikler larver av parasitten seg i indre organer, spesielt i leveren, og danner svulstlignende masser. Dette er en langsom prosess, og det kan ta 10-15 år før symptomene viser seg. Symptomene kan inkludere leversvikt, magesmerter, gulsott, vekttap, tretthet og feber. Uten behandling kan dødeligheten være høy. Sykdommen er sjelden, men svært alvorlig og kan være vanskelig å behandle.

Larver kan også sprer seg til andre organer i kroppen (f.eks. hjernen, lungene eller milten), men dette skjer sjelden.

Finnes det behandling?

Ja. Ofte drepes ikke parasitten, men spredningen stoppes.

Hva er risikoen for at hunder og katter kan bli smittet, og hvordan kan man beskytte dem?

Parasitten finnes ikke i fastlands-Norge, så hunden er relativt trygg her. Men den finnes i flere andre europeiske land, og derfor er det viktig at hunden er behandlet før den kommer over grensen til Norge. Hunden smittes dersom den spiser infiserte smågnagere.

Hvilke symptomer får hund/katt?

Hos hund er det få eller ingen symptomer. Katten kan også smittes, men ormen pleier ikke å utvikle seg til modent stadium hos katt.

Hvor utbredt er revens dvergbendelorm i resten av verden?

Parasitten forekommer på den nordlige halvkule, inkludert Sentral-, Øst- og Nord-Europa, Sentral-Asia, Nord-Russland, Nord-Japan, den nordlige del av det sentrale USA, nordvestlige Alaska og nordvestlige Canada. I Europa ser det ut til å ha spredt seg, og det er “hot spots” hvor forekomsten er høyere, f.eks. Sveits.

Hva kan gjøres for å forebygge smitte av revens dvergbendelorm?

Det er viktig at hunden behandles før den kommer over grensen inn i Norge. Parasitten kan finnes på bær og grønnsaker, så grundig vasking eller koking kan være et tiltak. Eggene overlever frysing.

Hvilke dyr er hovedverter og mellomverter for revens dvergbendelorm?

Hovedverten er rev, hund, ulv og andre hundedyr. Mellomverter er vanligvis smågnagere, spesielt i gruppen korthalemus (som, f.eks., markmus), samt bever.

Hvordan påvirker klimaendringer og miljøforandringer spredningen av revens dvergbendelorm?

Klimaendringer kan påvirke utbredelsen av både smågnagere og rev, f.eks. ved at miljøforholdene (habitatkompatibilitet) bedres for sørmarksmus (som per i dag ikke finnes i Norge, men er en “bedre” mellomvert til parasitten enn markmus).

Hva gjør myndighetene for å overvåke og kontrollere spredningen av revens dvergbendelorm i Norge?

Hund som kommer inn til Norge fra land hvor parasitten er etablert (f.eks. Danmark og Sverige), skal være behandlet mot parasitten før innførsel. Sjekk regler hos Mattilsynet. I tillegg undersøker Veterinærinstituttet prøver av både rødrev og ulv for parasitten hvert år. Per i dag har Veterinærinstituttet undersøkt 5915 og 143 rev siden 2012 – og alle prøver var negative for parasitten.

LES OGSÅ
SÅRBART: Villreinen på Hardangervidda er svært utsatt. Nå fortviler jegere over at et stort antall reinsbukker skal skytes ned for å stanse mulig smitte av skrantesyke. Foto: Ann Kristin Bakkane.
Rødrev
SKRANTESYKE: Et nytt tilfelle av skrantesyke er påvist hos ei elgku i Nore og Uvdal i Buskerud.
Publisert 4. desember 2024 kl 12.17
Sist oppdatert 4. desember 2024 kl 12.17
 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen