– Jeg ser det som helt usannsynlig at kaliber 6,5x55 vil bli forbudt på jakt, selv om det skulle komme et EU-forbud mot blykuler, sier Miljødirektoratets seniorrådgiver Arild Sørensen.
FOR LANG: Sammenlignet med en kule med blykjerne, blir monolittiske kuler lengre dersom de skal ha samme vekt. Det kan igjen gå ut over stabilitet og presisjon.
Lesetid: 2 minutter
Sørensen uttaler dette etter at Svenska Jägareförbundet har bedt Naturvårdsverket (tilsv. Miljødirektoratet) om å endre svenske forskrifter, slik at blyfrie kuler i 6,5x55 blir lovlige på storviltjakt.
Han opplyser at kravet til kulevekt og anslagsenergi for monolittiske (upresist kalt homogene) kuler har vært vurdert også i Norge, både i Miljødirektoratet og i Klima- og Miljødepartementet for en tid tilbake.
– Direktoratet leverte da et forslag til forskriftsendring som innebar å lempe på kulevekt-kravet spesifikt for blyfrie jaktkuler i kaliber 6,5x55. Klima- og miljødepartementet mente det var bedre å evaluere dagens krav til anslagsenergi – både for å forenkle regelverket og tilpasse det giftfrie riflekuler – og har bedt oss utrede dette.
«At flere småkalibrede jaktkuler blir godkjent, er ikke noe mål i seg selv.»
Større dybdevirkning
Utfordringen med blyfrie kuler som består av kobber eller messinglegering, er at de blir for lette og har for lav anslagsenergi til å oppfylle kravene. Men en tysk undersøkelse som målte totalt avgitt energi i stedet for anslagsenergi for både blyholdige og blyfrie kuler skutt i 40 cm dybe såpeblokker, viste at de monolittiske kulene avsetter mer energi i såpeblokken. De avsetter noe mindre energi de første 15 centimetrene, men har større effekt på grunn av større dybdevirkning. Konklusjonen i undersøkelsen er at skuddvirkningen for de to kuletypene er helt sammenlignbar.
Uten at Sørensen vil bekrefte det, kan departementets forslag om endret krav til avsatt energi innebære at samtlige av dagens storviltkaliber berøres, ikke bare 6,5x55. I praksis betyr det isåfall at flere av de svakere storviltkalibrene vil kunne benyttes med kuler under 140 grains.
Tar tid
– Det mest aktuelle er nok likevel Miljødirektoratets tidligere forslag om å lempe på kulevekten, men at en sørger for tilstrekkelig hastighet til å sikre human avliving av storvilt. At flere småkalibrede jaktkuler blir godkjent, er ikke noe mål i seg selv, sier Sørensen.
Han legger til at endringen uansett ligger et stykke frem i tid:
– Den delen av Miljødirektoratet som behandler slike spørsmål, ble nylig flyttet inn under Landbruks- og Matdepartementet. Saken vil også bli overført internt fra friluftseksjonen til viltseksjonen. Med slike organisasjonsmessige endringer, tar behandlingen av en del saker lengre tid enn vi ønsker. Men det er selvfølgelig best om nye regler er på plass før et eventuelt EU-forbud trer i kraft, sier han.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.