– Jaktformen handler om forsiktig framdrift, om å gå på været, lese hunden og prøve å komme høyere i terrenget enn hjorten.
Tore Storhaug løfter kikkerten til øynene og saumfarer det hjortetette terrenget på Utåker i vestlandkommunen Kvinnherad.
– Og så må selvsagt kikkerten brukes flittig, understreker bandhund- og ettersøksdommeren.
Interessen for bandhundjakt med svarthund har virkelig tatt av i hjorteliene vestpå det siste tiåret. Ifølge leder av Hordaland elghundklubb, Jarle Birkeland, har klubben mer enn doblet medlemstallet på ti år, til dagens rundt 230 sjeler.
Hordaland elghundklubb, som i realiteten er en ren svarthundklubb, dekker området fra Agder-grensen i sør til Sognefjorden i nord.
Bukk i bakken i fjellområdene mellom Voss og Hardanger.
Vestlandsterrengene er små, bratte – og tette.
Svarthunden har fått vind i seilene siste tiåret, særlig i hjorteliene vestpå.
Svarthundkennel i hver grend
– Bandhundjakt egner seg spesielt godt på Vestlandet, der terrengene er kjennetegnet av små og bratte teiger, understreker han.
Oppdrettermiljøet på Vestlandet – særlig i Kvinnherad – kan trygt ta noe av æren for rasens oppsving. For i Kvinnherad finnes det nemlig en svarthundkennel i så å si hver grend:
Bjønnsteg, Børvelia, Hjortahaugen, Pashaug og Hesjahaugen.
Tore Storhaug har selv kennelen Svart Hunden, og leverer valper fra Agder i sør til Finnmark i nord.
Mannen har 26 års erfaring med bandhundjakt og feller årlig rundt ti dyr. Av meritter kan nevnes at Storhaug vant NM bandhund i 2009 med svarthunden Vårin, samt var første ekvipasje som innkasserte 100 poeng på en bandhundprøve på hjort med svarthunden Embla i 2018.
I vår bidrar han også i Magnar Nordsveens bok «Bandhundjegeren».
Bandhundspesialisten
Norsk elghund sort er en gammel rase som har utviklet seg fra lokale spisshundraser i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Den er en typisk spisshund og minst av elghundrasene. Opprinnelig ble svarthunden brukt løs på bjørn og elg, særlig på bjørn i Østerdalen for ca. 300 år siden. I dag brukes svarthunden nesten utelukkende som bandhund på hjort, elg og villrein. Rasen egner seg også svært godt som ettersøkshund. Svarthunden er rolig, hengiven og knytter seg sterkt til familien. Rasen fremstår som uredd og psykisk sterk. Forventet levetid: 10–12 år.
Starter nær innmarka
– Svarthunden er en liten, robust, spenstig og allsidig hund som samarbeider godt. Den passer glimrende for å stille lydløst innpå hjort i bratte og tette vestlandslier. I tillegg er svarthunden en flott familiehund, reklamerer Storhaug.
Hvis kvinnheringen skal jakte på ukjent terreng, er første bud å sjekke kartet for innmark. Der vil hjorten vanligvis beite nattetid. Neste punkt er yr.no.
– Ha i mente at vestlandsvinden oftest vil trekke nedover fjellsidene om morgenen og motsatt om kvelden. Jeg foretrekker å krysse skrått oppover lia mot vinddraget. Styggevær er som regel beste jaktvær.
Storhaug starter nær innmarka i god tid før grålysninga, mens hjorten er på vei mot strategiske dagleieplasser opp i lia. Når hunden følger et ferskspor ved hjelp av overvær og sporing, har du god tid. Og mangler vindtrekken, vil hunden markere hjort på hørsel og syn.
Håndkikkerten er bandhundjegerens nest beste venn.
Kvinnherad-terrenget til Tore Storhaug er en drøm (Foto: Privat).
Tålmodighet en dyd
– Hjorten har ingen hastverk på vei mot dagleieplassen. Du vil ofte ta igjen dyrene og kan stille innpå. Gå rolig med hyppige stopp. Etter at hjorten har lagt seg, vil den være langt vanskeligere å stille innpå. På ettermiddagen vil hjorten gjerne beite litt i skogen, før den trekker mot innmarka igjen.
Det beste jakttipset? Å melde deg inn i din lokale elghundklubb og ta et bandhundkurs.
– Slik vil du lære av feilene vi andre har gjort, sier han.
På spørsmål om hva som er viktigst å huske på etter at en ny valp har kommet i hus, fremhever Storhaug familietilknytningen. Når valpen har blitt litt eldre, er det lurt å trene grunndressur og delta på valpekurs.
– Vær tålmodig. Ikke start for tidlig med innjagingen. Jeg begynner med sportreningen med korte spor og mange godbiter langs ruten når valpen er tre–fire måneder gammel. Husk at svarthunden ikke sporer slavisk, men helst går på overvær.
Innpåstillingen viktigst
I utgangspunktet vil alt levende vilt være av interesse for unghunden. Å ha god samhandling med hunden er derfor essensielt. Det er kun storvilt som skal gi positiv respons.
– Hunden vil ved hjelp av overvær, syn og hørsel finne storvilt. Etter noen turer i skogen, der hunden sporer bra og finner dyr, er veien videre med ferskspor for å få hunden godkjent som ettersøkshund
Hvis Storhaug ønsker å avslutte sporingen, markerer han dette ved å løfte unghunden vekk fra sporet.
– Den viktigste fasen oppstår under innpåstillingen, som skal foregå stillferdig og bestemt. Hunden skal markere hvor dyrene står, være helt rolig, taus og gjerne sette seg, påpeker Tore Storhaug.
Fjorårets største jaktopplevelse i vossaskogene for Jarle Rogne (Foto: Privat)
En minnerik dag (Foto: Privat)
Tett på
Lenger nord i Vestland, på Voss, har Jarle Rogne 20 års jakterfaring med svarthund. Rogne er bandhund-, blod- og ferskspordommer, og har dømt bandhund NM fem ganger.
Han eier også kennelen Vossasvartens.
– Fordelen med bandhundjakta er at man kommer tett på hjorten. Å gå seint mot vindretningen er alfa og omega. Vestlandsterrengene er bratte og små, noe som medfører korte overværsarbeid, ofte ikke mer enn 100–150 meter, sier vossingen og legger til:
– Et lett vinddrag i skogen vil skape bevegelse i lauvverket, dempe hundeførers lyder og slik øke sjansene for hjortefall.
Rogne mener våpen og ammunisjon er mindre viktige faktorer, bortsett fra at rifla skal ha lyddemper for å spare hundens hørsel.
Rognes metode
Jarle Rogne mener det er viktig å vente litt med treningen, slik at valpen forstår alvoret. I starten vil trening som blodspor eller spor av elgskank e.l. fungerer bra. Da vil fører ha god kontroll på hundens arbeid. Rogne fremhever at hver hund er et selvstendig individ, som må trenes deretter. Under praktisk jakt skal hunden vise retningen, mens fører bestemmer farten.
I voksen alder er generell mosjon viktig – året rundt. Vent med eventuelle sykkelturer til hunden har passert 18 måneder. Sykkeltrening er ensidig belastning som utsetter sener og ledd for unødvendig slitasje. Rogne foretrekker å ha hundene i god form året rundt, men pleier å intensivere treningen utover sommeren. Slik vil hunden takle en lang jaktsesong uten problemer.
Førsteklasses overværsarbeid
– Jeg bruker lydløse klær og Safari Sling våpenreim, som er særlig godt egnet til bandhundjakt. Kikkertsiktet har ellers lav forstørring fordi jaktformen innebærer at man kommer tett på, for øvrig uten å stresse dyrene.
Jaktturen på et ukjent vossaterreng med høypremierte Vossasvartens Eisa i fjør høst må nevnes: Etter et førsteklasses overværsarbeid, førte Eisa han frem til et framspring i terrenget. Like under framspringet kom ei fjorårskolle tuslende – og litt seinere en storbukk.
Begge dyrene falt på kort hold. Som Storhaug i Kvinnherad, har Rogne følgende anbefaling til vordende bandhundjegere:
– Meld deg inn i din lokale elghundklubb – og ta et bandhundkurs!
Populær og sunn rase
– Norsk elghund sort har blitt en populær rase i løpet av siste tiåret. 2022 ble ny rekord, med 371 registeringer. Samtidig er valpeetterspørselen stor over hele landet.
Det forteller styremedlem i Norske elghundklubbers forbund, Camilla Hartz Repshus.
Hun fremhever rasen som våken og oppmerksom: Det er lite som går den forbi i skogen eller på fjellet.
– Norsk elghund sort er en utpreget overværshund som lokaliserer viltet ved hjelp av sine sanser og sin utnyttelse av terrenget.
Repshus beskriver rasen som sunn, særlig etter det er utviklet gentester som gir god kontroll på arvelige sykdomstilfeller.
– Rasen har større effektiv populasjonsstørrelse enn tidligere og det er stadig flere unike foreldredyr som bidrar i avl. Gjennomsnittlig kullstørrelse har også holdt seg stabil, og økt litt siste årene, sier Camilla Hartz Repshus.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.