Fra noen få funn i vestlandskommunene Bømlo og Masfjorden siden 2019, har utbredelsen av hjortevorter vestpå økt til å gjelde for 32 kommuner, skriver Hjorteviltportalen.
Akkurat det har Kristoffer A. Onstad fra Nissedal i Telemark fått erfare. Onstad leier et hjorteterreng i Hardanger med fire løyver sammen med tre andre jegere.
Oktober 2023 felte jaktlaget hans en 3,5 år gammel bukk under smygjakt.
– Bukken kom tuslende i et hjortefølge med en litt større bukk og noen koller. Da vi fikk øye på alle de store hjortevortene under buken og på innsiden av lårene, lurte vi på om kjøttet kunne brukes, forteller Onstad til JEGER.
Vestlandsgåte
Jaktlaget sendte derfor en henvendelse til Veterinærinstituttet: Så lenge bukken var frisk og rask og i godt hold da den ble felt, kan kjøttet fortæres, lød tilbakemeldingen.
– Vi har spist hjorten og den smakte fortreffelig, sier hjortejegeren som legger til at jaktlaget hans i høst felte et dyr i Hardanger som hadde kun én hjortevorte.
Ifølge Veterinærinstituttet er det foreløpig ikke mulig å fastslå hvordan det såkalte papillomaviruset som forårsaker infeksjonen, har kommet til Vestlandet.
Viruset ble påvist i Ungarn på 60-tallet, men etter det instituttet kjenner til er det ingen rapporter om hjortevorter fra hverken Sverige, Finland eller Danmark.
Sannsynlig immunitet
Viruset antas å spres via direkte kontakt mellom dyr, men også via vegetasjon eller insekter. Hudvorter er vanligvis en godartet sykdom, og hjorten vil sannsynligvis utvikle immunitet mot viruset og kvitte seg med vortene.
Slaktet kan normalt sett brukes hvis dyret fremstår som friskt når det blir påskutt, er i godt hold, kun har enkeltvorter uten tegn til betennelse og ingen betennelsesforandringer i indre organer.
I motsatt fall bør veterinær vurdere om kjøttet kan brukes.