Forskere har undersøkt hvordan vestlandshjorten bruker inn- og utmarka. Det er store geografiske forskjeller, de gårdbrukerne er utsatt for beiteskader kan tape store summer.
INNMARK: Avlingstapet er størst på førsteslåtten, bortsett fra på øyer. Foto: Atle Skjelde
Lesetid: 4 minutter
Mens noen av vestlandsbøndene merker fint lite til beiteskadeproblematikken, kan nabobonden miste halvparten av avlingen hvert år. Og avlingstapene er større på førsteslåtten (16 prosent) enn på andreslåtten (7 prosent) – bortsett fra på øyer.
– Dataene våre viser at det er store forskjeller på avlingstapet mellom øyer og fastland. På øyer er det totale avlingstapet langt større. Andreslåtten på øyer har også mye større tap (34 prosent) sammenlignet med fastlandet, fastslår stipendiat ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Even Unsgård:
NIBIO er én av partnerne i samarbeidsprosjektet Agrideer, som i perioden 2019–2023 undersøkte avlingstap i Møre og Romsdal.
Unsgård forklarer at hjorten på øyene er mer stasjonær enn hjorten på fastlandet. Fordi øy-hjorten ikke trekker bort om sommeren, vil avlingstapene bli høyere enn på fastlandet.
REISEGLAD: 40 til 80 prosent av hjorten i vestnorske bestander er trekkhjort. Foto: Atle Skjelde
57 beitebur
– På fastlandet er hjorten mest aktiv på innmarka om våren og i døgnets mørke timer. Rundt halvparten av fastlandshjorten trekker til høyereliggende sommerområder der det er mer utmark. Beiteskadene treffer derfor svært skeivt, påpeker han.
For å tallfeste avlingstapet i Møre og Romsdal, plasserte Norsk Landbruksrådgivning ut 57 såkalte beitebur på ulike grasenger hos aktive gårdbrukere. Graset innenfor og utenfor burene ble målt like før førsteslåtten og andreslåtten.
I tillegg til å se på avlingstapet i et større perspektiv, var målet til prosjektet å undersøke hvilken rolle beliggenheten til innmarka spilte for avlingstapet.
– Grasenger som lå nærme infrastruktur som veier og bebyggelse, ble sammenlignet med grasenger som lå tett på skog og dermed skjul, forklarer Unsgård.
Hjorten trekker to mil
Begge deler: Hjortebestandene består som regel av både stasjonære dyr og dyr som trekker.
Andel trekkhjort: Vanligvis 40–80 prosent i vestnorske bestander. Trekkhjorten får lengre periode med tilgang på ferskt, nylig spirt gras enn stasjonær hjort. Trekkhjorten bruker innmark mindre både om sommeren og vinteren.
Avstand vinter- og sommerområder: Rundt 20 km i snitt. Noen dyr kan trekke over 100 km.
Trekkdato vår: 5. mai (mediandato).
Trekkdato høst: 19. september (mediandato).
Sommerområder: Som oftest lenger inn i landet og opp i høyden.
Kilde: Samarbeidsprosjektet Agrideer (2021–2024), finansiert av Norges Forskningsråd.
Vis mer
Beiter perifere grasenger
Forskerne fant at unge og smakfulle grasenger nær skogkanter og unna infrastruktur hadde det klart høyeste beitepresset. Hjortetettheten i kommunen var den viktigste faktoren som påvirket avlingstapet: Jo mer hjort, desto større avlingstap.
– Avlingstapet økte også der det var variert topografi innenfor en radius på 100 meter rundt enga. I slike terrengavsnitt føler trolig hjorten seg mindre eksponert.
– Hvordan kan beiteskadene reduseres?
– Ved å kontrollere hjortebestanden, samt ved å intensivere driften på grasengene som ligger nærme infrastruktur og lengst unna skog, sier Unsgård.
I tillegg til beiteskader på innmark, er det velkjent at hjorten kan gnage granbark – særlig plantet gran. Barkskadene skjer som regel i hjortens overvintringsområder.
VÅRAKTIV: For hjorten representerer innmark et område rikt på næringsrikt fôr, og beitinga kan starte tidlig. Foto: Atle Skjelde
Barkgnageren
Ifølge Unsgård har skogarealet økt på Vestlandet, men skogen har blitt tettere og mindre lysåpen – noe granplantinger må ta noe av skylden for.
I perioden 2016–2020 kartla NIBIO-forskere 450 granbestander i hogstklasse 3 (yngre produksjonsskog) og 4 (eldre produksjonsskog) fra Suldal kommune i Rogaland til Orkland kommune i Trøndelag.
Hensikten var å undersøke omfanget av hjortens barkgnaging. Analysene, som er del av Unsgårds PhD-prosjekt, viste blant annet at 17 prosent av trærne i granbestandene hadde barkskade, med størst andel i Hordaland.
– Granskog nær innmark og unna vei har størst sjanse for skade. Hjorten beveger seg gjerne gjennom slike skogbestander til og fra innmarksbeite, forteller Unsgård.
TRYGT OG GODT: Granskogen gir hjorten skjul og trygghet. Foto: Atle Skjelde
Skogsro
Gran som utsettes for gnaging, kan få råte- og vekstskader. Bestandstettheten av hjort påvirker skadenivået.
– Med tettheter under to skutte hjort per kvadratkilometer, er skadenivået lavt. Hvis tettheten stiger over to skutte hjort, vil skadenivået stige drastisk.
– Hvilken rolle spiller granskogen for hjorten?
– Hjorten får skjul og trygghet i tette granbestander, men tilbys kun barkgnag som føde. For å redusere barkskadene, må skogen bli mer variert og lysåpen med innslag av lyng og lauvskog.
– Andre tiltak for å redusere beiteskadene?
– Å redusere hjortebestanden, men den avgjørelsen er det opp til hver enkelt kommune å ta.
DRAMATISK: – I ytterste konsekvens må bønder kaste inn håndkleet som følge av beiteskader, advarer Magne Norddal, melkebonde fra Dale i Sunnfjord. Her ved et beitebur. Foto: Atle Skjelde
Enorme skader
At beiteskadeproblemene er størst i kjerneområdene til hjorten, vet Magne Norddal alt om. Han er melkebonde fra Dale i Sunnfjord, landet største hjortekommune, har 35 kyr på bås og mener hjortebestanden må reduseres betydelig for at det skal bli levelige forhold for både bonden og hjorten.
Norddal viser til Norsk Landbruksrådgivning, som i årene 2017–2021 satte ut tre beitebur på innmarka hans: I snitt gikk 25 prosent av avlinga tapt, til en årlig verdi av 236.000 kroner.
– I tillegg er det enorme skader på skogen. Avlingstapet har alvorlig konsekvenser for gardsdrifta, fremhever han.
Med dokumenterte beiteskader til en verdi av over 200.000 kroner i året er ikke bonde og jeger Magne Norddal i Fjaler kommune i tvil: – En død hjort er den beste hjorten.
Slik kan granskadene reduseres
Redusere hjortebestanden: Færre enn 10 dyr per km2 kan gi betydelig mindre barkskade.
God skogforvaltning: Variert skogstruktur med åpne granfelt og innslag av andre treslag gir bedre beite i felt- og busksjiktet og flere foretrukne vinterbeiteplanter som blåbærlyng og grasarter.
Skogen gir skjul: Unngå for tette granbestander tett ved hjortens innmarksbeite.
I noen østlandsterreng regnes hjorten som en sjelden gjest. I andre terreng kan det bugne over av det lettbeinte viltet. Jaktfokuset bør rettes spesifikt mot vestlandsinnvandreren, men du bør vokte deg vel for å felle storbukkene i oktober.
Hjorteekspert Johan Trygve Solheim mener hjortejegerne er for opptatt av troféjakt. Hjorteekspertene Erling Meisingset og Vebjørn Veiberg mener Solheims karakteristikk av hjortejegernes holdninger er feilslått.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.