Hjortejakt er en spennende jakt som passer for de fleste jegere. Du kan velge mellom både smygjakt, lokkejakt, posteringsjakt og drivjakt. Her finner du tipsene til hvordan du får en vellykket hjortejakt i år.
Joar Søhoel er en erfaren hjortejeger, og guider også andre hjortejegere på jakt. Foto: Jo Stenersen
Lesetid: 7 minutter
1.september starter hjortejakta, og varer frem til 23. desember. Dette er den jakta der det årlig felles flest dyr, med drøyt 46.000 felte hjort siste jaktår, viser fellingsstatistikken til Statistisk sentralbyrå.
Det er på Vestlandet du finner flest hjort i Norge, og hjortebestanden er i stadig vekst. De siste årene har det vært en gjennomgående diskusjon om man burde få fellingstillatelse til enda flere dyr i løpet av jakta, da hjortestammen øker kraftig. I tre kommuner testes nå fri kalveavskyting.
Skal du jakte hjort, kan du bruke ulike jaktformer: Smygjakt – der du lister deg inn på dyret, lokkejakt – der jegeren brøler for å lokke til seg bukken, og posteringsjakt/ drivjakt. Sistnevnte er den vanligste hjortejaktformen, der jegeren venter på hjorten ved mye brukte viltstier eller mens en annen jeger med eller uten hund går gjennom terrenget for å få hjorten på beina.
– I mine øyne er hjortejakta den mest krevende jakta vi har i Norge. Man skal overliste et dyr som har svært gode sanser og er veldig sky. Man skal ikke gjøre mange feil før dyra reiser langt over på den andre siden av fjellet, forteller Joar.
1) Ta ut høyde
Under hjortejakt må du gjøre deg så ubemerket som mulig og gå veldig stille. Det beste er å smyge inn på dyra i samme høyde som dem, eller enda bedre; nærme seg dem ovenfra. Å forsøke liste seg inn på hjort nedenfra, er en dårlig ide, erfarte Joar raskt: Hjorten velger strategiske liggeplasser og ser deg altfor lett når du er lavere i terrenget enn dem. Men sjekk vinden, for trekken kan gå ovenfra og ned i terrenget hvis du jakter om morgenen.
2) Pass på vinden
Selv om vinden kan snu og kaste på seg i terrenget, sjekker Joar alltid værmeldingen på morgenen for å vite hvordan vinden vil stå i løpet av dagen. Den beste tida å jakte på, er i grålysningen og timen før det skumrer. Da beiter dyra og vinden er mer stabil.
Midt på dagen hviler hjorten stort sett der den har god oversikt. Da er det vanskelig å komme innpå. Midt på dagen snur også vinden oftere. Er du uheldig, kan du vindslå og tømme terrenget for hjort.
– Jeg har selv sett hjort som har fått vinden av meg på 2 km avstand. Da forstår du hva det er du skal overliste, forteller Joar.
2 b) Billig bonustips!
Hans beste jeger-tips er enkelt og billig: Fyll en snuseske med potetmel og teip igjen rundt lokket. Stikk et par små hull med en nål/ tynn spiker, og du har en vindføler som lett lar deg se vindretningen når du klemmer på snusboksen. Bruk gjerne en porsjonseske, for da kan du bruke det lille ekstradekselet som lokk.
3) Kle deg riktig
Skal du sitte mye i ro under jakta, så er det ikke så viktig at klærne er lydløse. Da må de derimot være varme nok til at du klarer å sitte stille. Skal du imidlertid begi deg ut på snikjakt, må du ferdes lydløst. Da er klær som for eksempel fleece suverent. Jaktsko med myke såler er også noe som Joar foretrekker. I tillegg unngår han å bruke sekk, da den lett lager støy. Han velger heller en romslig rumpetaske med plass til litt ekstra klær og mat. Jo mindre utstyr du drar med deg, jo lettere er det å lykkes med smygjakta.
4) Bruk terrenget
Ved smygjakt er det viktig å bruke terrenget: Gå langs bekker som kamuflerer lyden av fotsteg. Bruk det mest ulendte terrenget til forflytning, da det samtidig gir deg mest skjul. Og gå for Guds skyld sakte og stans hyppig: Bruk kikkerten nøye, og bruk den ofte. Bær den gjerne i en sele inntil kroppen, slik at den ikke slenger rundt halsen og lager lyd.
5) Jakt forsiktig
Lokkjakt på bukk i brunst, såkalt brølejakt, er Joars favorittjakt. Det er definitivt det mest spennende en kan oppleve som jeger i Norge, mener Joar. Store, brølende bukker som kommer på lokk, er det ikke alle forunt å få oppleve.
– Selv er jeg så heldig at jeg får oppleve dette hvert år. Men det er fordi jeg jakter forsiktig i terrengene mine og lar dyra få mye ro. Ved for stort jaktpress forsvinner ofte hjorten, forklarer Joar.
– Hjorten er gjerne like mye nede på bøen og i skogkanten, som oppe på fjellet. Slik sett kan alle, uansett kroppsfasong og kondis, finne en jaktform der man får hjort i siktet, forteller Joar.
Joars første rifle var en Tikka T3 Hunter i 6,5x55 med KKC stokk. Den har han hatt i 12 år, og det er et våpen han stoler 100 prosent på. Men under innspillingen av reality-serien «Jaktlaget» fikk han prøve en Blaser. En slik rifle ankommer Hafslo om ikke så lenge.
Joar er en meget dyktig slakter, og parterer 100-150 hjort i året, både til eget bruk og for andre.
Det er omtrent like mange meninger om kuler som det er jegere, så det er ikke lett å si hva som er best:
– Mange kuler gir for mye blodslag i slaktet. Selv har jeg skutt desidert mest hjort med Norma Elite i 6,5 x55. Den er jeg fornøyd med, så derfor har jeg ikke brukt særlig mye annet, forteller Joar.
Et godt kikkertsikte for hjortejakt må være lyssterkt. I tillegg bør det helst ha lysprikk for å fungere i skumringen, er Joars bestemte mening.
– Jeg synes kikkertsiktet bør strekke seg om mot 12x forstørrelse. Det siste året har jeg brukt en kikkert i 10x, men det føler jeg kan bli litt snaut i enkelte situasjoner. Med en objektivdiameter på 50 mm er du godt forberedt til allroundjakt. Men skal du drive mye med bøjakt i skumringen, bør du gå opp til 56 mm frontlinse for å få bedre lysstyrke, mener Søhoel.
For jegerprofilen Kristian Myrmel er det gjeveste trofeet de gevirene med færrest tagger, altså en skikkelig returbukk. – Skotsk troféjakt er som duften av en vellagret whisky, mens norsk gevirjakt ofte er som dunsten av heimbrent. Forskjellen skyldes kunnskapsmangel, mener han. Bli med på hjortejakt i Høyanger!
Og når bukken er felt, er det greit å vite hvordan du preparerer et gevir. Her er vår guide til gevirmontering, der du kan lære hvordan du gjør det selv – og tar vare på de gode minnene.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.