- Det er en god nyhet, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef dyrehelse i Mattilsynet.
- Det er ikke dramatisk, og vi forventer noen slike tilfeller i året. Hadde dette vært den klassiske varianten, som er smittsom, ville det vært alvorlig. Dette er en viktig påminnelse om hvor sentrale jegerne er i kartleggingen av denne sykdommen. Prøver fra dyr som blir felt under jakt er viktige, og jeg vil rette en stor takk til de som bidrar i kartleggingen sier Jahr.
For å få inn enda flere prøver i området, har vi nå innlemmet Sauda kommune i Mattilsynets nasjonale kartleggingsprogram for skrantesjuke. De andre nabokommunene til Etne er allerede inkludert i programmet. Dette gjøres for å få en bedre oversikt i området.
Stor test: 20 storviltpatroner
To varianter av skrantesjuke
Det finnes to varianter av skrantesjuke, en smittsom variant (klassisk) og en annen variant som trolig kan oppstå spontant i eldre dyr (atypisk). Tidligere er det funnet klassisk skrantesjuke hos villrein i Nordfjella og på Hardangervidda. Atypisk skrantesjuke er funnet på elg og hjort ulike steder i landet.
Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr
Siden starten i 2016 er over 130.000 hjortedyr testet for skrantesjuke. Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark, og som ser syke eller døde hjortedyr, å melde fra til Mattilsynet. Symptomer på skrantesjuke er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, f.eks. dyr som ikke skyr mennesker.
Les mer på Hjortevilt.no
Mer JEGER-lesing
Skogsfugljakt: Krasj-kurs i støkkjakt
Elgjakt: Slik lokker du elgen(videoinstruksjon)
Rådyrjakt: Med kortbeint hund på rådyrjakt
Hjortejakt: Slik skiller du fjordyr fra voksen kolle
Rypejakt: Etter fjellfuglen på ukjente vidder