TRYKKFORSKJELLER: Feil trykk i hylsa kan fort ødelegge ammunisjonen, og i verste fall våpenet ditt
Lesetid: 5 minutter
Du kan finne til dels store forskjeller i hylsevolum, som igjen har innvirkning på trykket. Ei hylse med lite volum vil naturlig nok utvikle et større trykk enn ei med større volum, forutsatt like stor kruttladning.
En rask gjennomgang av diverse hylser i heimen, kaliber .308 Win denne gangen, avslørte denne noteringen: Norma ca 170 grs, Partizan ca 173 grs, Lapua ca 178 grs og Federal ca 184 grs.
Vektforskjellen mellom Norma som letteste hylse og Federal som tyngste er ca 14 grs, eller omtrent 8 %. Det går ca 54 grs krutt i Federalhylsa (helt full) og 55,5 grs i Normahylsa. Forskjellen i kruttvekt blir om lag 2,7 %.
Jeg ladet opp noen patroner av hver hylse, og valgte Norma 11 krutt (lot nr 35037) og Sierras 168 grs Match King kule.
På boksen er det angitt en minimumsladning på 40,5 grs krutt og en maksimumsladning på 45 grs. Jeg valgte en ladning på 43 grs og en patronlengde på 72 mm (bortimot to millimeter friflukt).
Målingene viser et trykksnitt 49100 psi og 790 m/s med Federalhylsa og 45500 psi og 780 m/s med Normahylsa. En trykkforskjell på om lag 8 % er faktisk ikke ubetydelig. Hastighetsøkningen på 1,5 % er derimot ikke så mye å skrive hjem om.
Referansepatronen i dette tilfellet var Lapua med 150 grs Lock Base kule der produsenten oppgir trykket i denne loten til å være 53000 psi. Det betyr at jeg har en del å gå på før jeg nærmer meg fabrikktrykket. En økning i Normahylsa til maksladning, altså 45 grs, ga et trykk på 49700 psi og 808 m/s. Først når jeg øker patronlengden til 74 millimeter, og dermed legger kula i berøring med riflebommene, oppnår jeg fabrikktrykk og leser av omtrent 53300 psi.
Vi kan jo forutsette at trykket i referansepatronen er 53000 psi også i våpenet mitt, slik det var i fabrikkens testpipe. Akkurat det er det ingen som kan svare på, men sjansen for at tallene er helt like er nok små.
Jeg tipper at fabrikkens testutstyr er produsert med minimumstoleranser og derfor gir litt høyere trykk enn ei vanlig jaktrifle. Skulle tallene være like, har jeg enda litt å gå på i forhold til CIP-reglene som angir 60000 psi som maks i en .308 Win. Ikke at det er tvingende nødvendig å ligge på grensen å vippe, men i vitenskapens tjeneste må det være legalt å gjøre et forsøk.
Dermed gjorde jeg de siste målingene om igjen med Federalhylse i stedet for Normahylse og fikk 57000 psi med 835 m/s. Til orientering kan jeg nevne at det på boksen er oppgitt 54200 psi med maks ladning. Dette skal gi 846 m/s i ei 74 cm pipe. Testpipa mi er 56 cm.
Det er viktig å huske på, og det må understrekes med en kraftig rød strek, helst to, at alle rifler er individuelle og at ingen av de oppgitte tallene i denne artikkelen vil stemme med din rifle.
Tallmoral?
Men hva blir så moralen etter alle disse tallene? Ingenting revolusjonerende vil jeg si. Men det er et faktum at om du velger ei kule som gir mye friksjon, ei hylse med lite volum, setter kula mot bommene og fyller opp med maksladning kan du havne atskillige hakk over den røde streken. Det er ikke sikkert det er livsfarlig, men du nærmer deg. Og våpenet har i alle fall ikke noe godt av det.
Og hvis du tror det er slutt her, kan jeg jo nevne patronlengde. Som du så fikk jeg et hopp i trykk i det øyeblikk jeg valgte en patronlengde som gir kula kontakt med riflebommene. Man kan måle et konkret tilfelle og få et konkret tall, men det eneste sikre som kan sies om patronlengde er at trykket vil forandre seg med varierende lengde, ikke hvor mye. Og legger du kula inntil bommene må du påregne en betydelig økning.
Friksjonsgrad
Graden av friksjon i hylsehalsen er også et moment, selv om forskjellene kanskje ikke er dramatiske. Følgene av variabel uttrekkskraft går vel mer på presisjon enn trykk, selv om jeg faktisk målte en forskjell på ca 4000 psi der jeg ladet med tørr innvendig hylsehals til sammenligning med en hals som var rikelig smurt.
Ei tennhette er heller ikke bestandig det samme som ei tennhette. Du får nok ingen helt store overraskelser om du bytter tennhetter innen samme kategori, for eksempel standardhetter for stor rifle, men blander du inn magnumhetter vil du merke det. Jeg målte i den forbindelse et femskuddssnitt med magnumhetter til å ligge over 5000 psi høyere enn ei standardhette. Men dette vil også variere. Tennhettetypen har også innvirkning på trykket, og dermed kulehastigheten under varierende temperaturforhold. Særlig når det begynner å bli skikkelig kaldt.
Og bare for å nevne det er det ikke bare tennhetta som kan forvolde oppsiktsvekkende resultater i kulda. Kruttype betyr kanskje vel så mye.
Kruttets fuktighetsinnhold er også et vesentlig poeng. Kruttet leveres med den fuktigheten det skal ha for å oppføre seg slik det står i tabellen. Langvarig lagring i tørt miljø vil endre egenskapene og skape høyere trykk. Omvendt er tilfelle ved lagring i fuktigere miljø.
Tenk også på at rifla må reingjøres. Det er gjort forsøk der mantelavleiring av kula sammen med andre avfyringsrester har skapt livsfarlig trykk i løpet av 300 skudd hvis pipa ikke reingjøres.
Akkurat dette tipper jeg satte en støkk i mange av dere!
Og til slutt kan jeg trøste deg med at når du endelig har full kontroll på hylse, kule, patronlengde, settedybde, tennhette og kruttladning er det på’n igjen hvis du går tom for en komponent. Sannsynligvis får du da et nytt lotnummer på den varen som må etterfylles, og da er denne komponenten å betrakte som endret.
Disse variasjonene er helt uforutsigbare. Noen ganger merker du det ikke, andre ganger kan det være overraskende store forskjeller.
Det skal ikke være lettvint!
Sikkerhet ved hjemmelading
Skaff deg grundig kunnskap om lading før du setter i gang
Bruk alltid vernebriller
Sjekk og dobbeltsjekk ladevekt på boksen og i ladebok/tabell før lading
Ved bruk av balkansevekt, kontroller at den er innstilt på riktig ladevekt
Kontroller ladevekt fra kruttmålet, før under og etter lading
Kontroller hylsefylling
Kun en kruttboks på ladebenken
Benytt krutt med passende brennhastighet som gir god hylsefylling
Bruk ikke "superladninger" fra andre skyttere uten å sammmenligne med sikker kilde
Merk emballasjen for de ferdige patronene med dato, hvilke komponenter som er benyttet, hastighet og til hvilket våpen.
Alle hjemmeladere har fullt ansvar for lading og egne patronerSkyt ikke andres patroner
Ha alltid god orden på ladebenken og rydd bort etter bruk.
Det frivillige skyttervesen
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.