Bruk av vibrator med knust nøtteskall. Dette er bare ett av de mange hemmelige triksene JEGERs patronekspert bruker i jakten på den perfekte hjemmelagde patron. Og at de gir resultater viser testskyting.
FORSKJELL: Joda, jeg fikk en tydelig presisjonsforskjell på de to hjemmelagede variantene som begge er brygget av Norma hylser, CCI Magnum tennhetter, Rhino 15 krutt og Hornady A-Max 100 grs kule.
Lesetid: 7 minutter
Her følger flere av Alf Martins ”tjuvtriks”.
Som jeg antydet i forrige nummer har jeg nå gjort litt testskyting med hjemmeladet ammunisjon, men før jeg presenterer skyteresultatene vil jeg kommentere enkelte punkt i prosedyren litt grundigere. Så blir de forhåpentligvis litt lettere å forstå.
Jeg følger punktene for «tidkrevende prosedyre» og setter inn kommentarer med uthevet skrift:
#01 Hylsesortering etter produsent, skader og vekt. Prøv å holde orden på lotnummeret
Alle hylser i alle kalibre må produseres i henhold til gjeldene internasjonale produksjonstoleranser. Dette gjelder først og fremst utvendige dimensjoner. Innvendig derimot står produsenten friere, og vi kan finne varierende løsninger hva gjelder form og godstykkelse. Som i sin tur vil gi ulikt hylsevolum, og det er jo nettopp hva vi forsøker å sortere vekk. Dette kommer du lettest unna ved å sortere etter produsent. Hvis du så veier hylsene i den lot’en du har valgt får du neppe gjort mer.
Egentlig bør du ikke veie hylsene før trimming, fresing og gradfjerning er unnagjort. Da først leser du riktig vekt.
#02 Rengjøring av hylser i vibrator med tørt medie eller trommel for våtrensing
Jeg foretrekker vibrator med tørt rensemiddel, type knust nøtteskall. Da slipper du mye søl, og så er hylsene umiddelbart klare for neste steg. Jeg lar tennhettene sitte under rensingen så slipper jeg å pirke nøtteskall ut av tennhettelomma.
#03 Lengdetrimming og innvendig halsfresing
Spindel for lengdetrimming og spindel for fresing brukes begge i Le Wilson kombigigg. Selv om hylsene holder maksmålet, er det viktig for prosedyren at de alle holder samme mål.
Innvendig halsfresing gjøres også på dette tidspunktet da fresen er dimensjonert for halsdiameteren på «nyskutte» hylser, rett fra våpenet, uten å ha blitt gjort noe med. Denne fresen tar så lite av hylsehalsen at det nærmest kan kalles en opprensk (se illustrasjon i nr 11).
#04 Fasing av utvendig og innvendig hylsehals
Dette verktøyet, en deburring tool, rensker gradene utvendig og innvendig etter hylsetrimming. Denne skråkanten, fasen, gjør det også lettere å entre kuler uten boat tail når den tida kommer. Men ikke ta så mye at innvendig og utvendig fas møtes i en skarp egg.
#05 Fresing av utvendig hylsehals
Her bruker jeg en håndholdt fres. En Hand Outside Neck Turner fra Forster Products. Denne er styrt av en pilot i hylsehalsen og med et justerbart utvendig skjærestål. Poenget er som du skjønner at godset i hylsehalsen skal bli like tjukk rundt hele. Nå er det slik at nevnte pilot er dimensjonert for den hylsediameteren som blir etter å ha dratt hylsehalsen over en standard ekspanderknapp.
Brownells utstyrte meg med diverse dier, så jeg valgte en Neck Sizeing Die med Bushing, en flytende Carbide ekspander og utstøternål. Jeg valgte den største bushingen jeg hadde for 6,5 mm (.293 tomme innvendig mål) for å klemme halsen så lite som mulig. Resultatet ble som ønsket; tennhetta var borte og innvendig halsdiameter klargjort for piloten på utvendig fres.
Jeg har nå fått ei hylse med like tjukt gods rundt hele halsen. Og jeg har ei hylse som passer nøyaktig i kammeret på våpenet mitt.
Under punktet om lengdetrimming av hylsene nevnte jeg at alle hylsene skulle gis samme lengde. Du skjønner hvorfor da du skal justere utvendig fres. Træ hylsa ned på piloten til hylsemunningen stopper mot et belte. Juster piloten, og dermed beltet, til skjærestålet ligger nesten opp til hylseskuldra.
Her må du være forsiktig så du ikke tar messing i overgangen hals/skulder. Sett heller igjen en millimeter. Den vil fungere som styring av hylsa. Som du skjønner er det da viktig at hylsene er like lange, ellers blir det ikke greie på noe.
Dybden på skjærekuttet justeres med rattet. Dette har en strekinndeling som tilsvarer en tusendels tomme per strek. Det er således ingen sak å dele den tusendelen igjen. Hvor mye gods som bør fjernes må bestemmes på bakgrunn av godstykkelse i halsen, innvendig diameter etter ekspander, (diameteren på ekspanderen kan variere), bruk av bushing og selvfølgelig graden av rundhet. Ta så lite som mulig, men så mye at hylsa blir rund.
#06 Rensing av tennhettelomme
Med hettelommefres og rensing av tennhull med eget verktøy (eller vanlig bor ca: 2 mm for hylser med store hetter)
#07 Nå skal hylsa presses
Det vil si det skal den ikke. Siden målet er presisjon velger vi å foreta en såkalt neck sizing der bare halsen presses. Men det forutsetter jo at patronene skytes i samme våpen. Til denne halspressingen har jeg tilgang til en Redding Competition Bushing Neck Sizing Die Her er det ikke ekspanderknapp fordi bushingen er ment å levere riktig utvendig diameter, og med riktig valgt bushing, også ønsket innvendig diameter.
Jeg velger bushing med målet .291 tomme og er rimelig sikker på at kula da vil sitte godt selv om fresinga har tatt litt gods. Pressinga gjør jeg uten å smøre. Hylseveggene presses ikke ved halspressing, bushingen er smørefri (Titanium Nitride), og ekspander finnes ikke.
#08 Tennhettesetting
Tennhettene settes på vanlig måte.
#09 Kruttfylling
Hver ladning kontrolleres med elektronisk kruttvekt. Jeg er ikke hysterisk når det gjelder avvik, jeg tror det er andre ting som er viktigere, men når jeg først har presisjonsverktøy for hånden så er det jo ingen grunn til ikke å være nøye.
#10 Kuleisettingen
Foretas med Redding Competition Seater Die der kula guides i ei styrehylse mot stoppstempelet. Settedybden justeres med mikrometer.
Her kan du se noen målinger «før, under og etter». Målingene er gjort med Sinclair Concentricity Gauge.
Snittavvik konsentrisitet (i tusendels tomme):
Enkel prosedyre (Patr nr 1-10)
Før pressing. Målt på hals 1-2-2-1-1-2-2-2-1 = Snitt 1,6 tt
Etter pressing. Målt på hals 3-6-5-4-4-3-3-3-4-5 = Snitt 4.0 tt
Ferdig patr. Målt på kuletuppen 4-6-11-7-3-7-12-5-5-8 = Snitt 6,8 tt
Tidkrevende prosedyre (Patr nr 11-20)
Før halsjustering. Målt på hals 1-2-2-1-2-3-1-2-3-1 = Snitt 1,8 tt
Etter halsjustering. Målt på hals 2-1-1-1-2-3-2-2-1-2 = Snitt 1,7 tt
Etter fresing. Målt på hals 1-1-1-1-1-3-2-2-1-2 = Snitt 1,5 tt
Etter sluttpressing. Målt på hals 1-1-2-1-1-3-1-1-1-2 = Snitt 1,4 tt
Ferdig patr. Målt på kuletuppen 3-2-4-1-6-3-1-3-5-3 = Snitt 3,1 tt
Referansepatroner Lapua Scenar 108 grs (Patr nr 21-30)
Fabr patr. Målt på kuletuppen 6-3-5-5-8-5-5-2-3-5 = Snitt 4,7 tt
Uavhengig av selve skytinga er det interessant med litt teori og tabeller. Vi ser litt på målingene.
Den første lot’en, patron nr 1-10, er produsert med gammelt standardverktøy for helpressing. Måletabellen viser her et interessant tilfelle. Hylsa er rimeligvis rett og fin da den kommer ut av kammeret etter skudd, men etter pressing er det ofte å se at halsen sitter skjevt på hylsekroppen. Det er nemlig et ikke ukjent fenomen at hylsa viser større konsentrisitet etter pressing enn den gjorde før.
Den vanligste forklaringa er at halsen trekkes skjev i det den trekkes over ekspanderpluggen. Og det er nettopp dette som gjør bruken av ladeverktøy med «flytende» bushing en fornøyelse.
Testskytinga foregikk i flau vind og fem grader minus. Våpenet er en ombygd Small Ring Mauser mod 33-40 med Fujinon kikkertsikte 6,5-20X44.
Som ventet registrerer jeg i løpet av noen femskuddsgrupper en forskjell på presisjon. Typisk gruppestørrelse er som på bilde: 40 millimeter med standard ladeprosedyre og 30 millimeter med «tidkrevende» prosedyre. Min umiddelbare kommentar er at det ikke akkurat var noe imponerende presisjon. Men det skal sies at om mauseren min går godt er det likevel ikke noe bench rest våpen.
Men vi fikk altså stadfestet en forskjell som harmonerer med måling av kulekastet. Dette lå i snitt på 6,8 tusendels tomme for «enkel» prosedyre mot 3,1 tusendels tomme for «tidkrevende» prosedyre. For et tilfeldig utvalg av referansepatronen lå kastet på 4,7 tusendels tomme. Så vi har altså laget like rette patroner som «kjøpepatronen» fra Lapua, og vel så det. Jeg skjøt for øvrig ei femskuddsgruppe på 20 millimeter med denne patronen.
En diet som passer Mauseren må vi lete videre etter her i Patronverkstedet. Det er et utall av muligheter og variabler som påvirker presisjonen. Men en ting er sikkert; bruker du moderne ladeverktøy, og bruker du det riktig, vil du ligge et hestehode foran. Men da må alle komponentene spille på lag. Vi kan jo begynne med å bytte basisplattformen, nemlig kula. Men det blir en annen gang.
Ladeverktøyet utlånt av Brownells. Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i februar 2016.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.