En ny doktorgrad fra Høgskolen i Innlandet viser at norske skogsharer ikke klarer å tilpasse seg klimaendringene raskt nok, melder høgskolen på sine nettsider.
– Vi undersøkte sammenhengen mellom en kortere vinterlengde over de siste 60 årene, og tidspunkt for draktskifte hos hare, sier doktorgradsstipendiat Allan William Stokes.
Få snødager
Forskerne fant ut at i områdene med størst nedgang i antall snødager, hadde harer feil farge flest dager i året. I praksis betyr dette at harer beholder den hvite pelsen for lenge utover våren, og dermed blir et lettere bytte for rovdyr.
Forskerne har analysert over 10.000 bilder av harer tatt av viltkameraer over hele landet. Bildene viser tydelig hvordan harer med hvit pels blir mer synlige i et snøfritt terreng.
– Vi antar at hvis du er hvit på bar bakke, er du mer utsatt for å bli tatt av rovdyr, sier Stokes.
Forskerne skal nå undersøke om harer endrer adferd for å kompensere for å ha feil farge til feil tid.
Lite snø på kysten
Arbeidet med doktorgraden har blitt til i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og med Allan sin veileder, Simen Pedersen, førsteamanuensis på Institutt for skog- og utmarksfag på høgskolen, og mangeårig hareforsker.
Det er mange områder som ikke har sammenhengende snødekke gjennom vinteren lenger. Spesielt langs kysten i sør har haren feil farge lenge. I innlandet og i høyden har den feil farge færrest dager.
– Vi har kunnet tenke oss til at det er sånn, men dette er første gang det er dokumentert når dette skjer helt konkret, og at vi har sett dette mønsteret, ifølge Simen Pedersen.
Mer utsatt for rovdyr
– Hva er konsekvensene av at haren ikke klarer å henge med på klimaendringene?
– Vi antar at hvis du er hvit på bar bakke, er du mer utsatt for å bli tatt av rovdyr. Vi har ikke tall på dette, men vi har et merkeprosjekt på gang der vi skal se på overlevelse opp mot draktfarge, for å finne ut av dette også, forteller han.
Les hele doktorgraden til Allan William Stokes her