Norske harer sliter med å tilpasse seg klimaendringene

Skogharen skifter pelsfarge for sent, og blir mer synlig for rovdyr.

Sist oppdatert: 4. juli 2024 kl 09.15
SLITER: Skogsharen synes godt når den fortsatt har vinterpels selv om snøen har forsvunnet. (Arkivfoto: Kjell-Harald Myrseth)
SLITER: Skogsharen synes godt når den fortsatt har vinterpels selv om snøen har forsvunnet. (Arkivfoto: Kjell-Harald Myrseth)
Lesetid: 2 minutter

En ny doktorgrad fra Høgskolen i Innlandet viser at norske skogsharer ikke klarer å tilpasse seg klimaendringene raskt nok, melder høgskolen på sine nettsider.

– Vi undersøkte sammenhengen mellom en kortere vinterlengde over de siste 60 årene, og tidspunkt for draktskifte hos hare, sier doktorgradsstipendiat Allan William Stokes.

Få snødager

Forskerne fant ut at i områdene med størst nedgang i antall snødager, hadde harer feil farge flest dager i året. I praksis betyr dette at harer beholder den hvite pelsen for lenge utover våren, og dermed blir et lettere bytte for rovdyr.

Forskerne har analysert over 10.000 bilder av harer tatt av viltkameraer over hele landet. Bildene viser tydelig hvordan harer med hvit pels blir mer synlige i et snøfritt terreng.

– Vi antar at hvis du er hvit på bar bakke, er du mer utsatt for å bli tatt av rovdyr, sier Stokes.

Forskerne skal nå undersøke om harer endrer adferd for å kompensere for å ha feil farge til feil tid.

AFFI: Finstøveren Affi gir mye glede i skogen for eierne Rune (til venstre) og Jan Olav Smerud.
Les også

Lite snø på kysten

Arbeidet med doktorgraden har blitt til i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og med Allan sin veileder, Simen Pedersen, førsteamanuensis på Institutt for skog- og utmarksfag på høgskolen, og mangeårig hareforsker. 

Det er mange områder som ikke har sammenhengende snødekke gjennom vinteren lenger. Spesielt langs kysten i sør har haren feil farge lenge. I innlandet og i høyden har den feil farge færrest dager.

– Vi har kunnet tenke oss til at det er sånn, men dette er første gang det er dokumentert når dette skjer helt konkret, og at vi har sett dette mønsteret, ifølge Simen Pedersen.

Mer utsatt for rovdyr

– Hva er konsekvensene av at haren ikke klarer å henge med på klimaendringene?

– Vi antar at hvis du er hvit på bar bakke, er du mer utsatt for å bli tatt av rovdyr. Vi har ikke tall på dette, men vi har et merkeprosjekt på gang der vi skal se på overlevelse opp mot draktfarge, for å finne ut av dette også, forteller han.

Les hele doktorgraden til Allan William Stokes her

Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Atle Rønning
Journalist
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Publisert 4. juli 2024 kl 09.12
Sist oppdatert 4. juli 2024 kl 09.15

Relaterte artikler

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen