Ifølge arrangøren ble ikke haren veid, men på innlegget NJFF-Troms har delt på sin offentlige Facebook side med 1.500 følgere kan du se bilde av haren.
Vi tok kontakt med Simen Pedersen, førsteamanuensis ved institutt for Skog- og utmarksfag, Campus Evenstad, for å høre hva årsaken til at noen harer blir mye større enn det som er vanlig.
– Den haren du viser til er visstnok ikke veid, men den ser stor ut på bildet. Hva som er årsaken til at denne skogsharen har blitt så stor, er vanskelig å si. Men akkurat som det finnes store og små folk, er det stor variasjon innen andre arter. Noen blir mindre enn vanlig og andre blir større en normalt.
Pedersen viser til en rapport fra 2010, hvor det ble samlet inn 156 harer som ble skutt under en jaktsesong på 90-tallet.
– Snittvekta på de 156 harene var 2.930 gram. Men kun to av 156 skogsharer bikket fire kilo, sier Pedersen.
Den tyngste haren veide 4.092 gram.
– Norgesrekorden er sikkert større, men jeg har dessverre ikke noen andre data enn dette å ta utgangspunkt i. Det kan nok tenkes at det skutt harer som har vært opp mot fem kilo, det er ikke utenkelig.
Rune Hedegart fra Inderøy er en lidenskapelig og dyktig harejeger, som har skutt mange harer for hundene sine. Jeg spurte om hvor stor hare han har skutt.
– Den tyngste haren jeg har skutt veide 4,2 kilo, som jeg mener er en stor hare.
Vi tok kontakt med NJFF Troms for å få mer info om haren og skytteren, men de ønsket ikke å bidra til JEGER sin artikkel.
Hvor stor hare har du skutt?
Harefakta
Hare er en art i harefamilien. Vi skiller mellom sørhare/felthare og skogshare. Sørharene er større og skifter ikke til hvit vinterpels, har lengre ører og mindre labber. Sørhare finner vi i de sørøstlige delene av Norge.
Skogshare, som også omtales som nord- og fjellhare, brukes om den haren som finnes over hele Norge. Fullvoksen kan en skoghare veie fra 2–5 kilo. Kroppslengde kan bli opptil 60 cm. Hunnen får 1–3 kull i året, med 1–3 unger i kullet.
Haren har store øyne og lange ører. Bakbena er lengre og mye kraftigere en forbena. Harens kamuflasje, hurtighet og meget gode hørsel, er dens beste forsvars- midler for å unnslippe rovdyr. Haren er mest aktiv på natta og kan leve i svært ulike habitater, fra tundra til åkermark. Den spiser gress og urter om sommeren og mer kvist og bark om vinteren. Jakttid er fra 10. september til 29. februar (Troms, Finnmark og nordlig del av Nordland til 15. mars).