Test av Rizzini BR550 Round Body Small Action 36/76
Rizzini-importøren har nå tatt inn en hagle for alle som elsker en god sideligger. Rizzini BR550 Round Body Small Action 36/76 er elegant, behagelig og selvsagt lett å bære.
Er du sjarmert av en klassisk sideligger? Hold på hatten, for her tester vi en perle av en hagle.
Rizzini BR550 Round Body leveres i både kaliber 12/76 og 20/76, mens Round Body Small Action leveres i 28/70 og 36/76.
Låskassene er skalert til kalibret, da med unntak av kaliber 36/76 som har samme låskasse som 28’en. Vekta på kaliber 28 og 36 er omtrent den samme.
Under det famøse blyhaglforbudet var både kaliber 28 og 36 helt uaktuelle, men nå kan de få sin renessanse igjen som fuglehagler. Vi tenker da som rypehagle for stående fuglehund tidlig i sesongen og til duejakt med lokkeduer for innflygende fugl.
Kaliber 28/70 har også en blyhaglladning på 28g som den klassiske engelske 1oz ladningen, og er mer aktuell enn .410’en med 21 g ladning.
Round Body utførelsen med disse små kalibrene gjør haglene ikke bare svært elegante, men også behagelige og selvsagt lett å bære i hånden. Balansen er meget god og, som nevnt tidligere, så har ikke balanse noe med vekt å gjøre.
Disse haglene er nok ikke førstevalget for kjøp av hagle, men som flott ekstrahagle til sitt bruk er begge en riktig lekkerbisken av en fristelse. 36’en blir for enkelte valget da, denne er den smekreste.
Du har en del valgmuligheter i BR550 serien, som to avtrekkere, andre pipelengder pluss Custom Shop utgave med oppgradert valnøtt og håndgravering samt måltilpassset kolbe osv. – da til fortløpende merpris selvsagt.
Man skulle nesten tro at valnøttkvaliteten kom fra en Rizzini Custom Shop hagle, men i denne kategorien går graderingen ytterligere opp en del hakk. Imidlertid er dette meget pen oppgradert tyrkisk valnøtt med en aldeles utmerket oljefinish.
Kolbemåla er fornuftig valgt ut fra standard målinger og burde passe en høy prosent av jegere. Kolbekammen har god bredde og er godt avrundet. Dessuten er det meget gode overganger fra kam til pistolgrep.
Pistolgrepet er slakt og perfekt tilbakestrøket med god avstand til avtrekkerbøyle. Det er slankt, men akkurat passe fyldig. De store nettskårne panelene er skarpt laserskårne og jevne for meget god håndfiksering.
Her er det benyttet en stilig bakkappe i pen valnøtt, som og er etter min smak på en S/S jakthagle. Valget er selvsagt helt bevisst ut fra både estetiske og praktiske vurderinger.
Bakkappa er avrundet og glatt ved hælen, har tverriflet midtpart for god kontakt i skuldergropa, er innsvinget og har utskytende glatt tåparti. Totalt sett er en perfekt design for raskt og uhindret anlegg.
Forskjeftet er det klassiske – ofte betegnet som engelsk – smale som følger låskassas profil – «splinter». Nettskjæringen er meget pent utlagt, er helt omløpende og skarpt laserskåret for god kontakt med pipehånden.
Her har vi også klassisk «Purdey»-type frontåpner. Et «splinter»-forskjefte er ikke som et vanlig forskjefte som du holder om, men du fatter om pipene mens forskjeftet gir god kontakt i håndflaten; dersom du da ikke skyter med ”«ang arm».
Solid konstruksjon
Round Body er elegant og meget stilfull fullgravering gjør hagla ytterligere elegant. Graveringen er holdt i ornamental akantus og er dyp og detaljert.
Graveringen er utført av Bottega C. (Cesare) Giovanelli. Dette ser ut som håndgravering, ja, faktisk må man finmyse her, men dette er utmerket utført lasergravering med håndfinish – vanligvis om lag 80% laser og 20% håndfinish, samt nikkelfinish som fremhever gravyren.
Hadde dette vært ren håndgravyr, så måtte man ut med en pen bunke tusenlapper ekstra!
Låskassa er fra ett stykke smidd stål. Et genialt Rizzini særpreg går på selve BR550 konstruksjonen, nemlig at det er ingen utvendige skruer, kun en synlig gjennomgangsbolt.
Samtlige deler er CNC maskinert til eksakte toleranser, og slitedeler kan lett skiftes ut, også disse helt uten skruer og spesialverktøy!
Låsningen er tradisjonell, med to kraftige låsekiler til ditto spor i låsehakene, og den meget godt dimensjonerte hengslebolten går i spor i fremre låsehake. I låskassas frontparti er spennstengene for slagmekanismene.
Totalt sett blir dette et meget stabilt og svært pålitelig system. Ejektorene er separate og automatiske, og systemet er robust og kraftig og dessuten meget distinkt! Her ser du også de meget godt dimensjonerte ejektorhanene er plassert i forskjeftet.
Løpsvelgeren er – som vanlig hos Rizzini og flere andre produsenter – plassert på sikringsfløyen. Sikringen er ikke automatisk, men manuell. Er for øvrig automatisk sikring et «must»?
Personlig foretrekker jeg manuell sikring på en jakthagle da dette ved rask omladning er det mer lettvint og praktisk etter min erfaring. Sikringen her er dessuten en av de mest pålitelige som finnes. Her sikres både avtrekket – det deaktiveres for kontakt – og hanene sperres totalt av en kraftig og massiv blokk!
Avtrekkeren er middels bred, glatt, pent og praktisk konturert og hardforkrommet mot rust og «fingersvette». Her har vi også to små justeringsskruer for individuell finjustering av avtrekka – slep og ettervandring. Imidlertid var det ikke noe behov for justering på denne hagla; avtrekka var meget presise og etter min smak helt passe justert for vekt.
Systemet er mekanisk, altså ikke rekyldrevet.
Sammenføying av piper
En virkelig konstruksjonsmessig nyhet her er sammenføyning av piper!
Vanligvis benyttes «monoblock»-metoden, dvs, at pipene træs inn i kammerstykket. Eller «demiblock»-metoden – som er den mest tidkrevende og kostbare metoden hvor to piper med halve låseklakkemner loddes sammen – for å si det enkelt.
Her har vi derimot en «vugge» med låsehaker og skinne som løpa settes ned i og loddes sammen til en enhet!
Denne nye konstruksjonsmetoden skal gi – ifølge produsenten – større styrke, høyere grad av stabilitet og langt mindre sjanse for at bl.a. skinner løsner. Kanskje vi kan kalle metoden «cradleblock»? Uansett så er B. Rizzini en produsent som legger svært mye arbeid i forbedringer og utvikling.
Pipene er i meget god stålkvalitet – C42 – og løpa (innvendig) er svært jevne og er hardforkrommede. Sikteskinna er konkav «Purdey»-type og har messing perlekorn. Pipene har en utmerket underpolering og blånering.
Det har hørt til sjeldenhetene at kaliber .410 hagler har blitt levert med utskiftbare choker; faste choker har vært normen her. Jeg trenger knapt å nevne igjen at utskiftbare choker gir mer fleksibilitet for tilpasset jaktform.
Jeg vet også at Rizzini benytter utskiftbare choker av meget god kvalitet. Her har du tre – 40mm lange – choker til disposisjon med verdiene Cylinder (sylinder), Improved Cylinder (1/4) og Modified (1/2).
Chokene er godt merket med både bokstaver, stjerner og hakk i munningene. Kanskje er det tilstrekkelig med tre choker med disse verdiene i dette kortholdskalibret, skjønt det hadde vært fint med to choker i tillegg – som for kaliber 28/70 – med Improved Modified (3/4) og Full (1/1).
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.