Blaser F16 fremstår som en bemerkelsesverdig god hagle for pengene, selv om det er en billigere versjon av F3. Vi opplever at Blaser har gjort noen utradisjonelle valg med F16.
BLASER F16: En rimeligere hagle fra storprodusenten Blaser.
Blaser F16
Type: Over/ under-hagle
Kaliber: 12-76
Vekt: ca 3,1 kg
Løpslengde: 71 eller 76 cm (81 på Sporter)
Kolbelengde: 36,5 cm
Stokk: Oljebehandlet valnøtt
Annet: Automatisk eller manuell sikring, løpsvelger foran avtrekker, ejektor. Leveres med 5 utskiftbare choker i koffert.
Importør: Blaser F16 fra Norma AS
Pris: kr. 35.000 – 39.000,- for standardutgavene
Blaser F16 markerer seg under testing i den prisklassen som tiltaler svært mange jegere og sportsskyttere: Ikke av de helt billige, men heller ikke så dyrt at det for alvor begynner å gjøre vondt på kontoen.
Blaser F16 ble lansert da F3 har ikke blitt noen stor salgs-hit på grunn av høyt prisnivå, og er da et billigere alternativ.
Det viktigste er at Blaser har klart å beholde kvaliteten de er kjent for også på F16, selv om prisen er lavere. Utgangspunktet er F3 som nå har vært på markedet en god stund, og som kan skreddersys i mange variasjoner og til en rekke forskjellige priser. Dette gjelder blant annet valg av løpslengder og kvaliteten på skjeftetreet.
Slike valg kan stort sett avskrives på Blaser F16. Der står valget mellom to løpslengder på 71 og 76 cm (81 cm på Sporter). Du kan velge mellom et jaktskjefte med fall på 38/56 mm eller et sportsskjefte med fall på 38/50 med mer, samt oppgradert skjeftetre.
Klassisk oppbygd: På mange måter en klassisk oppbygd låsekasse med oppheng på innsiden av baskylen. Noen av de vitale delene kan enkelt skiftes ut, hvilket er en fordel i et langt geværliv.
«Jeg har sjelden skutt med et gevær rett fra butikken som har så god balanse. Det samme uttrykte en annen erfaren skytter, som også prøvde Blaser F16.»
Lav låsekonstruksjon
Oppbyggingen av Blaser F16 er klassisk over/under med sammenloddet hel skinne mellom pipene og ventilert sikteskinne. Denne starter med 9 mm bredde og ender ut i 7,5 mm. Ikke umiddelbart synlig, men det gir inntrykk av en rett, bred skinne som vi ellers ser på sportinggevær.
Konstruksjonen på F16 er den samme som på F3, hvilket betyr en meget lav låsekonstruksjon som gir et lavtliggende balansepunkt. Kombinert med lettvektslåsekasse gir det noen gram mindre på totalvekten.
Overflaten er mattgrå med «F16» i hvit tekst på jaktmodellen og mørk grå med rød tekst på sportingmodellen. Den moderne finishen går også igjen på de mattsorte pipene, noe som er blitt vanlig på mange over/ under-modeller.
Låsekonstruksjonen er naturligvis også gjenbruk: Horisontale indre haner med spiralfjærer i rett linje fra pipene skal gi raskere reaksjonstid. Dette er koblet med inertistyrt løpsskifter.
Slank: Linjene i F16 er klassisk over-under med et markert pistolskjefte. Forskjeftet er også i kjent jaktutgave, altså ikke særlig fyldig, slik som sportsskytterne foretrekker.
Utradisjonelle valg på Blaser F16
Blaser F16 fås både med og uten automatisk sikring. Blasers eget «Inertial Block System» (inertial = treghet) forhindrer at det går av et skudd hvis man mister geværet usikret. Avtrekkeren er behagelig avrundet og har et godt fabrikkinnstilt avtrekkspunkt på 1650 gram.
Løpsvelgeren er plassert like foran avtrekkeren. Det kan i utgangspunktet se ut til å gi problemer, men den er såpass hard at man skal være svært uheldig for å flytte den utilsiktet under normal skyting.
Ejektorsystemet på Blaser F16 er heller ikke helt som de andre: Spiralfjærer utløser noen tynne stenger som aktiverer ejektorene med tilpasset styrke slik at tomhylsene ikke fyker flere meter bakover. Enkelt å reparere er det visstnok også.
Innvendig er løpene hardforkrommet for å tåle stålhagl. De er boret ut til maks. 76 mm patroner, hvilket skulle dekke de fleste behov. Hva skal man egentlig med 89 mm magnumpatroner?
Utradisjonell, men utmerket: Avtrekkerbøylen har en diskret, veljustert avtrekker. Den utradisjonelle plasseringen av løpsvelgeren ser kanskje litt merkelig ut, men fungerer utmerket og problemfritt.
Flott finish
Noe av det som imponerte mest ved Blaser F16, var da geværet skulle settes sammen for første gang: Det er ikke hverdagskost på et helt nytt gevær at løp og låskasse passer 100 prosent, uten den minste bruk av makt. Slik finish er normalt forbeholdt svært dyre haglevåpen.
Opphenget er klassisk med to knaster på innsiden av baskylen som fanger løpssettet. De er ikke utskiftbare, men det er til gjengjeld innfestingen for slagstiftene. Det er ikke noen tradisjonell tverrbolt, og balansepunktet er akkurat ved opphenget.
Skjeftetreet på testmodellen utmerket seg ikke, men var på det jevne. Nettskjæringen på det godt utformede pistolskjeftet og fortreet synes i overkant dyp. Det er ikke uvanlig på nye modeller, så jeg lurer på om laserskjæremaskinene rundt omkring på våpenfabrikkene trenger justering!
Enkel og elegant: F16 er moderne og meget enkel, med mattsorte og mattgrå overflater med et enkelt navnestempel. Tilpassinger og overgangene fra tre til metall er særdeles bra utført.
Blaser F16 i bruk
Alle som var på skytebanen da jeg skulle teste Blaser F16, ville gjerne ta i den. Samtlige var overrasket over den gode balansen. Det er kanskje det aller første du merker med Blaser F16 i hendene.
Men en sak er at den balanserer fint i hendene. Overføres den gode balansen også til praktisk skyting? Det er avgjørende for hvordan det er å treffe med en hagle. Gamle, håndbygde børser er kjent nettopp for perfekt balanse, og på sporting-gevær får justeringen av små balansevekter foran på løpene og bak i skjeftet stor betydning.
Ryddig maskinrom: Det er ikke mye frittliggende mekanikk i bunnen av løpssettet på en Blaser. Pipene er loddet sammen uten ventilering, noe som er ganske vanlig på mange andre over/ under-modeller.
Her er det ingen grunn til justeringer: Jeg har sjelden skutt med et gevær rett fra butikken som har så god balanse. Det samme uttrykte en annen erfaren skytter, som også prøvde Blaser F16.
Balansen har voldsom innflytelse på svingen, både når man skyter på vilt og leirduer. På sistnevnte kan det for noen være fordelaktig med litt tyngde forut, men her følte jeg hva jeg vil kalle god harmoni.
Med forholdsvis lav totalvekt på 3,1 kilo, kan man kanskje frykte rekylen. Men også her spiller balanse og tilpassing en stor rolle, slik at rekylen føltes ikke ubehagelig.
På kornet: Løpet er sammenloddet med hel skinne mellom pipene og har ventilert sikteskinne. Denne starter med 9 mm bredde og ender ut i 7,5 mm.
Annen choke-merking
Blaser har en spesiell markeringsmetode for chokene sine. Det er kort fortalt det motsatte av alle andre: En strek i enden av choken er ikke full, men derimot litt mer åpen enn ½.
Dette forholdet hadde jeg glemt ved testskytingen av Blaser F16 og valgte å skyte med øvre løp, markert som en tradisjonell ¼ choke. Det gikk faktisk veldig bra. Min fornemmelse ble derfor bare bedre da jeg senere fant ut av de faktiske forhold; at jeg faktisk traff så godt med noe som tilsvarte en tradisjonell ¾ choke.
Balansert: Balansen var det mest positive ved å skyte med en F16. Det er sjelden et gevær har så god balanse rett fra butikken. Ikke bare for undertegnede, men også for de andre som prøveskjøt, var dette en positiv opplevelse.
Dette er det likevel viktig å være oppmerksom på: Selv ikke en Blaser vil i lengden ha godt av å skyte med trangere choker enn ½ når det brukes stålhagl. Benytter man i tillegg superraske og tungt ladde patroner, øker risikoen for løpsskader.
«New kid on the block»: Dette var aller første gangen en Blaser F16 sto i geværstativet på skytebanen, så mange la merke til nykommeren. Men den gjør seg godt i selskap med kjente navn i rekka.
Sjeldne perler
Når man skyter med mange forskjellige hagler, er det ofte stor forskjell på den praktiske skytingen. Det er relativt sjelden at geværet passer nøyaktig til min kropp og skytestil. Mine egne gevær er tilpasset og har følgelig fått riktig lengde og helt korrekt cast.
Men så er det disse små perler innimellom, der testskytingen går langt over forventning. For i dette tilfellet lå sluttresultatet på skytebanen på samme nivå som med min egen over-under – ja, kanskje enda litt bedre!
Blaser F16 koster 38.000,- for sportingutgaven og ca. 35.000,- for jaktutgaven. I dette prisnivået finnes det flere gode konkurrenter. Mange vil ikke velge Blaseren på grunn av pris og fordi storebror F3 aldri helt har slått an, i alle fall ikke blant jegere.
Med det nye utvalget av tilleggsmuligheter, fra standardutgavene til mer luksuspregede våpen, samt «ladygun»-modellen Intuition, bør Blasers tilbud på et mellomklassevåpen som Blaser F16 være mer interessant.
Balansert: Balansen var det mest positive ved å skyte med en F16. Det er sjelden et gevær har så god balanse rett fra butikken. Ikke bare for undertegnede, men også for de andre som prøveskjøt, var dette en positiv opplevelse.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.