Bruk av riktig trangboring er viktigere enn du tror. Det er derfor du bør skyte inn hagla før jakta starter. JEGER utfører testskyting på rypeblink for å finne ut hvilken trangboring som er best egnet for småviltjakt.
Hvilken trangboring: Det kan være lurt å teste ut de ulike chokene for hagla før jakta.
Lesetid: 5 minutter
Feil valg av trangboring og patroner, i tillegg til jegernes skyteferdigheter, resulterer i skadeskutt vilt under småviltjakta. For å få sikrest mulig treff, må man tilpasse hagle og ammunisjon.
Tidligere var det faste trangboringer i haglene. Jegerne testet disse og fant ut hva som var favorittpatronen til ulike former for jakt.
I dag har de fleste hagler utskiftbare choker, noe som gjør at du kan endre trangboringen selv. De utskiftbare chokene bestemmer hvor samlet haglsvermen er når den forlater løpet. Full trangboring gir en svært samlet haglsverm, mens sylinder gir en spredt sverm.
Du finner trangboringen ved å se på merkene på chokene eller på løpene på hagler uten utskiftbare choker.
Felles merking for trangboring
Det er smått utrolig, men våpenprodusentene har stort sett enes om en felles merking for trangboring. Se etter stjerner eller hakk i kanten foran på choken:
Noen har også fargekoder, men du vil i all hovedsak finne denne merkingen i tillegg til fargekodingen.
Påvirker treffbildet
Hvilken trangboring du velger påvirker treffbildet på ulike avstander. Skal du jakte tidlig på høsten mens rypekullene trykker, kan du forvente skudd på korte hold. For å treffe best mulig, bør du da velge en trangboring som sprer haglene mest mulig, samtidig som de gir en jevn og god dekning på korte hold. Da er sylinder eller 1/4 trangboring et godt valg. Lengre ut i sesongen når fuglene letter på lengre hold, er mer trangboring fornuftig.
Du må også tenke på hvilken choke som bør sitte i hvilket løp: Som hovedregel bør hagla ha en trangere choke i det løpet som avfyres sist. Tanken er at om du tar opp et rypekull, så skyter du det første skuddet på kortere hold enn skudd nummer to.
Hagla kan brukes til småviltjakt på fugler og dyr helt opp til rådyrs størrelse. Å skyte med hagle krever trening. Men i tillegg til trening på flygende leirduer, bør du vite hvor haglsvermen treffer når målet står i ro. Det finner du ut ved å testskyte ulik ammunisjon med ulike choker på ulike avstander.
For å gjennomføre testen i praksis, trenger du bare gråpapir, tusj og et stativ for oppheng av blinker. Hvis du ikke har noe egnet stativ fra før, kan du laget dette av trelekter. De sammenføyes enkelt i hjørnene med vinkeljern. Tilpass størrelsen slik at du får festet blinkene både i overkant og underkant.
Kjøp inn en rull med gråpapir som du kutter i 60 cm lengder. Bredden er 90 cm på rullen. Tegn en rypestor figur eller bruk et lite tefat til å tegne en liten sirkel. Det viktigste er at du har samme siktepunkt for hvert skudd og en jevnstor blink.
Jeg har laget meg en sjablong i kryssfiner som ser ut som en rypekropp. Det gir meg en god indikator på hvor mange hagl som sitter i fuglen etter hvert skudd. Nå trenger du bare en stiftemaskin for å feste gråpapiret på stativet, så er du klar for å teste!
Ulike avstander og choker
Testingen vil du normalt kunne få gjort på en skytebane. Det er forskjell på hvordan patronene går i ulike hagler med ulik trangboring, så det er viktig å teste selv.
For å gi en indikator på hvordan haglesvermen ser ut med ulik trangboring, så har vi testet klassikeren Nitedals Spesial med hagl nummer 7 med ulike choker og ulike avstander. Vi erfarte følgende:
Dette betyr det
«Kanskje» betyr at det i utgangspunktet er for lite hagl i fuglen til å ta livet av den, men ved heldig treff kan du klare å felle den. Død betyr at fuglen er godt truffet, og at det er nok hagl i den til at den skal falle død om. Ødelagt betyr at det er så mange hagl i fuglen at den neppe kan spises.
Testen ble gjennomført med en Beretta DT 10 med 76 cm løp. Kortere løp gir mer spredning, og kan derfor påvirke resultatene. Testen ble også gjort mot sittende fugl. Mot flygende fugl vil det bli vanskeligere å få inn gode treff på de lengste holdene.
Testen viser at du får ulik dekning av svermen på ulike hold og med ulike choker. Husk at det også er forskjell på ammunisjonen. Bruker du tilsvarende patroner med stål eller andre blyfrie alternativer, er det fornuftig å teste disse før du drar på jakt. Fortsatt er det slik at du ikke kan jakte med blyhagl i våtmarksområder.
Når du vet hvordan hagla treffer med den ammunisjonen du har valgt, er du klar for å jakte. Glem ikke å trene før du skyter på levende vilt. Flere haglebaner har åpent på sommeren, og det er mulig å få opp treffprosenten ganske betraktelig med litt jevn trening frem mot høsten. Det kan også være lurt å trene hagleskyting med instruktør.
Du kan også delta i skytekonkurranser i regi av Norges Jeger- og Fiskerforbund og deres lokallag. Her finner du jegertrap, hvor du i realiteten trener på å skyte på rypekull som reises av hund. Sporting gir god trening for skogsfugljakten og figurjakt trener deg på ulike jaktformer med hagle.
På sistnevnte skyter du mot stålfigurer som har hull i vitale treffområder og en pappskive festet bak figuren. Her gis det poeng ved å telle antall hagl i pappskiva etter hvert skudd. Full score oppnås når det sitter 10 eller flere hagl i skiva. Dette er en meget god måte å teste hvordan hagla skyter.
Synes du det er et ork å dra på skytebanen? Husk at trening og konkurranse øker sjansene dine på jakt. Det er derfor en god investering for å unngå at du blåser gode skuddsjanser når smellet går for jaktstarten.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.