/ Hagle

Hvordan bomme treffsikkert

Førti år med hagleskyting har lært meg så mange måter å bomme på, at jeg tenkte å dele de beste triksene med JEGERs lesere: Hvis ditt mål er å bli en gjennomført bomskytter – les her og bli vis!

Sist oppdatert: 4. september 2023 kl 15.00
Jeger trener armhevinger med hagla liggende på trappa
Eneste tillatte hagletrening: Riktig hagletrening er viktig for en god bomskytter. Her er en øvelse som du slipper å oppsøke en leirduebane for å prøve ut.
Lesetid: 8 minutter

Når hagla smeller og fuglen flyr ufortrødent videre – ja, bedre bevis på at du gjør det skarpt som bomskytter, får du rett og slett ikke! Havner en og annen fugl i sekken, tyder det på noen unoter som fører til at nok hagl tidvis treffer. 

Men hva har du gjort for å bomme perfekt? Kanskje kan noen råd til omkring et perfekt bomskudd gjøre det lettere for deg å forstå hvordan du treffer?

Første regel på veien mot å bli en effektiv bomskytter, er nemlig å forstå mekanismene som ligger til grunn for et bunnsolid bomskudd. Deretter kan du rendyrke årsakene, slik at du slutter å vilkårlig treffe og bomme om hverandre.

Jeger finsikter med hagle for å bomme treffsikkert
Sikt grundig: Finsikter du med hagla på samme måte som med rifla? Dette er en klassiker blant norske riflejegere.

Bomvettregel 1: Stopp i tide

Stopp haglesvingen i avtrekket! Dette er en av de to store innen klassisk stil for bomskyting med hagle, og er således et triks du bør beherske til fingerspissene. 

Trikset fungerer slik: Følg målet med hagla. Idet fuglen ligger på haglekornet, stopper du opp og trekker av. Resultatet blir bom bak. Jo mer bestemt du stopper bevegelsen, jo bedre bommer du. 

Vil du virkelig spisse denne formen for bomskudd, forsøk gjerne en ekstrafinte med krampaktig avtrekk i tillegg. Mange dyktige bomskyttere lykkes nemlig med å spisse en allerede klar bom ved å røske i avtrekkeren og lukke øynene samtidig som de stopper svingen.

Bomvettregel 2: Kolben biter

Den andre klassiske øvelsen for å oppnå et vellykket bomskudd, er manglende kinnkontakt. Foruten kanskje å få en røff dask på kjevebeinet, sikrer et hode på hvileløs vandring over kolben også en soleklar bom.

Manglende kinnkontakt har to hovedstiler. Den ene er å løfte hodet like før du skal skyte, mens en del konservative bomskyttere sverger til å droppe kinnkontakt helt fra hagla monteres i skulderen og fram til skuddet går. 

Det som gjør dette til en rasende effektiv måte å ikke treffe på, er at siktelinjen øye – korn – mål garantert blir en helt annen enn den linja som haglesvermen har tenkt å følge. Løfter du kinnet fra kolbekammen, peker løpene litt mer oppover slik at det blir teknisk umulig å treffe.

JEGERs HAGLETESTER SAMLET: Test av over 60 hagler

Jeger med manglende kinnkontakt på haglekolben
Oppskrift på suksess: Feil anlegg med kolben montert på utsiden av skuldergropa gir en perfekt ukomfortabel skytestilling med dårlig kinnkontakt og rekylopptak.

Bomvettregel 3: Hold midt i flyktende vilt

Resultatet av manglende foranhold er det samme som det vi oppnår ved å stoppe haglesvingen – nemlig at haglsvermen passerer bak fuglen. For å sikre et perfekt og forutsigbart bomskudd, test denne velutprøvde teknikken:

Når haglesvingen har tatt igjen fuglen, lim deg til målet som et selvstyrende missil, og trekk deretter av. Ved alt annet enn rene bakskudd vil fuglen rekke å fly vekk fra det punktet der du pekte.

Dette er ikke nødvendigvis så enkelt i praksis, men med litt øvelse kommer bommene som perler på en snor.

Bomvettregel 4: Feil anlegg

Her kan man virkelig boltre seg. Kun fantasien setter grenser for hva feil anlegg kan gjøre for å plassere haglsvermen alle andre steder enn der fuglen eller leirdua er.

En klassiker er å ikke montere kolben i skuldergropa. Med kolben ytterst på skulderen eller øverst på overarmen, har du gode odds for å kunne smykke deg med et blåmerke neste dag. En gledelig bonus er at denne øvelsen med hodet godt på skakke lar seg kombinere med bomvettregel 2; manglende kinnkontakt. 

Et anlegg raskere enn Lucky Lukes berømte skygge er også effektivt. I tillegg til at kolben fort havner feil, vil siktekornet ganske sikkert peke langt unna målet, slik at du begynner å vispe rundt i lufta med løpene mens målet forsvinner i det fjerne.

En avart av denne øvelsen er å droppe å følge målet med løpsmunningen idet du løfter hagla, slik at flyt i anlegg og skudd blir ødelagt. Enkelt og effektivt!

TREN RIKTIG: Slik trener du hagleskyting hjemme

Jeger med feil grep om forskjeftet på hagla
Riktige feilgrep: Grep overdrevent langt fremme på forskjeftet gir en anstrengt sving – et perfekt utgangspunkt for en soleklar bom.

Bomvettregel 5: Sikt i stedet for å peke

Et viktig og klassisk moment bak et vellykket bomskudd, er å finsikte som med rifla. Idet du når igjen målet med løpene, samler du all din tankekraft om å finsikte i stedet for å trekke av det lille tidels sekundet etter at haglesvingen har passert målet. 

For dem som virkelig vil gå seriøst til verks og forstå finmotorikken bak en god bom, så kommer den av at du under siktingen glemmer å følge på i haglesvingen. Du stopper opp idet du skal skyte, slik at skuddet havner bak. Den kan altså sees på som en variant av bomvettregel 3, men en klassisk bomskytter vet å verdsette detaljene i ulike bomskuddteknikker.

«Skal du bli en minneverdig god bomskytter som gjør inntrykk på leirduebanen, bør du kombinere årsaker og inkonsekvent skyting for å skape perfekte bomskudd. Holder man seg til samme måte å skyte bom på hele tiden, står man i fare for å treffe av og til, og det vil man jo ikke.»

Bomvettregel 6: Dropp trening

Det er lite som er så effektivt som å ikke trene. Overdreven trening kan gi deg bevegelser, tanker og ryggmargsreaksjoner som ligger til grunn for gjentakende hagleskudd som treffer, og det skal vi ikke ha noe av. 

En seriøs bomskytter sørger derfor at hagla plasseres lengst inne i våpenskapet og glemmer at den er der, unntatt når man skal på jakt. Det er i så måte et godt tegn hvis du har glemt hvilket løp som går av først på dobbeltløperen.

En bonus ved å glemme/ gjemme hagla lengst inne i våpenskapet, er at den ikke slites ned av unødig våpenpuss. Det er få ting som gir så tydelig uttrykk for mye jakt som når du drar fram ei hagle med rødrevfarget stål og tørt, blast treverk.

LES OGSÅ: Bill.mrk: Erfaren rifleskytter søker hagle-instruktør

Jeger klør seg i hodet etter treff med hagleskyting
Uheldig sammentreff: Lurer du på hvorfor du i all verden traff? Vi hjelper deg til å bli en bedre bomskytter, til beste for småviltbestandene og patronprodusentene.

Bomvettregel 7: Unngå tilpasning

Det kan være vanskelig å oppnå konsekvent bomskyting hvis hagla passer. Manglende konsentrasjon kan nemlig føre til at du treffer leirdua med et randhagl.

Å ødelegge leirduer er ikke noe en ekte bomskytter holder på med. Han finner stor glede i å se leirduene buklande uskadet på vollen, klare for gjenbruk som suppetallerken.

Jo dårligere hagla passer, jo enklere er det å bomme. Er du kortere enn «standardpersonen» som haglene bygges for, har du allerede her skaffet deg et konkurransefortrinn. 

Likeledes er det viktig å ta vare på feil kolbehøyde. For høy kolbe sikrer deg en pen bom over, mens for lav kolbe gir bom under eller til sidene, ettersom du trolig vil løfte hodet og uvegerlig innfrir bomvettregel 2 – manglende kinnkontakt. 

For lav kolbe er altså det beste for en bomskytter, siden du oppnår en gledelig «kinderegg»-effekt med flere bomskudd i ett. For høy kolbe kan du i vanvare lære deg å kompensere ved å holde lavt på målet. Med litt trening risikerer du ubehagelig mange treff. Nå er riktignok trening noe vi som bomskyttere skal holde oss unna, men vi nevner det likevel: Faren er der.

GUIDE: Slik får du hagla til å passe deg

Forbauset jeger ser etter leirdue på hagleskyting
En sikker vinner: Her har skytteren gjort alt rett og målet flyr videre. Suppler gjerne med å ramse opp noen profeter for å gi bomskuddet faglig tyngde

Bomvettregel 8: Varier spontant

Alle som virkelig er dyktige i noe, behersker kunsten med å improvisere spontant. Dette er noe vi kan ta med oss:

Klarer du å kombinere flere bomvettregler, kan du skape en egen råtass av et bomskudd. Kan du for eksempel finsikte samtidig som du løfter kinnet fra kolben, er du rede for å sanke et tosifret antall stilpoeng fra bomskytterpanelet.

Saken er at hvis du skal bli en minneverdig god bomskytter som gjør inntrykk på leirduebanen, bør du improvisere og kombinere ulike årsaker og inkonsekvent skyting for å skape perfekte bomskudd.

Holder man seg til samme måte å skyte bom på hele tiden, står man i fare for å treffe av og til, og det vil man jo ikke. Vi gjør her særskilt oppmerksom på faren ved bomvettregel 4, del b (se bakskudd).

LADIES FIRST: Test av hagler til dame

Bomvettregel 9: Søk likesinnede

Et lite tips til slutt: Unngå å komme med et rungende «JA!!» hver gang du ikke treffer, med mindre du er i lag med andre seriøse bomskyttere som legger mye hardt arbeid i ikke å treffe.

Forsøk heller en tirade med oppramsing av ymse profeter med usympatiske egenskaper. Dette er mye brukt og kan høres i de fleste jaktterreng og på de fleste leirduebaner. Dette er stammespråket, og du vet da at du har funnet en likesinnet bomskytter. Vi vil likevel advare mot for direkte tilnærmelser i slike tilfeller, da en god bomskytter gjerne vil holde noen triks hemmelige.

Vi håper derfor at vår guide til bomskyting isteden har vært til god nytte. Sammen sørger vi for økte småviltbestand og stabile inntekter hos patronprodusentene. Skitt jakt!

KJAPPE SKUDD OG MINDRE REKYL: Test av halvautomater

Publisert 3. mai 2022 kl 14.37
Sist oppdatert 4. september 2023 kl 15.00

Relaterte artikler

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen