Winchester gjorde stor suksess med SX3 – visstnok verdens raskeste halvautomat. Oppfølgeren SX4 er ikke noen nyhet i seg selv lengre, men vi har likevel tatt en nærmere kikk på SX4 Hybrid Carbon: Dette er en spesialutgave for det norske markedet som ble lansert i fjor.
WINCHESTER SX4: Winchester SX4 leveres også i linksutgave for venstreskyttere.
Winchester SX4 Hybrid Carbon
Kaliber: 12/89
Vekt: 3,0 kg
Løpslengde: 66 cm
Kolbelengde: 36 cm
Totallengde: 119,5 cm
Veksling: Gassdrevet
Kommentar:
Finnes med både 66 og 71 cm løp.
Kommer også i links versjon
Importør: BW Norway
Veil pris: 14.990.-
Helt siden Winchester i 2006 lanserte Super X3 – bedre kjent som SX3 – har den vært en av verdens mest solgte halvautomathagler. Det er ikke uten grunn. Den er driftssikker, lader raskt, ser bra ut og er produsert av en ikonisk våpenprodusent.
I 2017 kom oppfølgeren SX4, som også er svært populær av de samme grunnene. Hva er så nytt hos SX4? Innvendig er det minimale endringer – om noen. Bortsett fra at tyngdepunktet er flyttet noe frem slik at SX4 er mer stabil i svingen, består endringene i det vi kan se. De fleste forandringene gjør at hagla er enklere å betjene med hansker; større utløserknast for bolt, større sikringsknapp som er firkantet og større avtrekkerbøyle. Skjeftet har litt endret ergonomi med slankere forskjefte og mer tekstur på grepsflatene.
Vekten er redusert fra SX3s 3,3 kilo til 3 blank på SX4, en ikke ubetydelig reduksjon. I og med at det er en halvautomat og at rekylkappen i tillegg har fått større overflate, kjenner jeg ikke forskjell på rekylen til tross for at SX4 veier 3 hekto mindre. Prisen på SX4 er forøvrig lavere ved lansering enn den var på SX3.
Alle metalldeler på SX4 Hybrid Carbon er belagt med permakote, som egentlig er et annet navn for det mer brukte og kjente Cerakote. Dette skal gi en bedre rustbeskyttelse enn blånering og gir våpenet en matt grålig overflate. Personlig liker jeg den litt røffe finishen som dette innebærer.
Våpenet har montasjespor for kikkertsikte, rødpunkt eller liknende optisk siktemiddel. Løpet har selvsagt back-bore og Invector+ choker. Fremst på den 6 millimeter brede, ventilerte sikteskinna sitter et rødt fiberoptisk sikte. I og med at løpet er kun på 66 cm hadde jeg regnet med at det kunne være litt kresent på ammo, men det er ikke tilfelle, som jeg kommer tilbake til i konklusjonen. I likhet med øvrige utvendige metalldeler, har også løpet permakote-belegg. I motsetning til hos pumpehagla SXP er mating av patroner inn i magasinet helt problemfritt på SX4.
Karbon med perfekt passform
Skjeftet i syntetfiber med karbonfiber-finish passet meg meget godt. Kolben er høy til halvautomat å være, og det er bra – da halvautomater ofte har for lav kolbe til å passe selv det lange hesteansiktet mitt. Bakerst på kolben sitter en tykk og god kolbekappe. Forskjeftet har god fylde og ligger godt i neven. Det samme gjelder pistolgrepet. «Nettskjæringen» er diskret, men passe strukturert og føles behagelig å holde rundt. Dunker man eller skraper koben borti noe, har det heldigvis ikke den hule plastlyden som en del kunstfiberskjefter gjerne har.
SX4 Hybrid Carbon er en svært lettskutt og stabil hagle. Av og til kan den ved kjappe skudd virke nesten selvskytende. Men så passer da også skjeftet meg meget godt og hagla er veldig godt balansert. Forflytningen av tyngdepunktet gjør at den oppleves som enda mer lettskutt enn SX3, som etter min mening var en over snittet lettskutt og stabil hagle.
Etter å ha tatt hagla fra hverandre er SX4 litt unødvendig fiklete å sette sammen igjen, etter min mening. Den må holdes loddrett og bolten må lirkes inn i baskylen, slik at hendelen som spenner opp fjæra smetter inn i et spor i stanga bak på sluttstykket. Men når man blir vant med det, er det ikke noe stort problem. Sammenliknet med en del andre hagler f.eks Browning Maxus m.fl hvor man bare dytter sluttstykke inn og er ferdig med det, tar det lengre tid og litt mer fikling hos SX4.
Den er imidlertid ikke kresen på ammunisjonen: Jeg testet alt fra ulike leirduepatroner opp til tunge 12/89 ladninger og veksling foregikk uten kluss. Skuddbildene er jevnt over meget jevne og fine uansett chokevalg. I og med at dette er en gassdrevet halvauto, er rekylen snill. Utformingen og materialvalget i kolbekappa gjør rekylen enda mildere.
Full klaff
Jeg mener at alle grepene Winchester har tatt, har gjort SX4 til en bedre hagle enn SX3! Jeg bifaller alle endringene – og det som var utmerket hos SX3 er uforandret. Det er tydelig at Winchester har jobbet etter slagordet «never change a winning team.»
Prisen er også hyggelig når man ser på hva man får for pengene. Jeg vil si at Wichester SX4 faktisk er rimelig. Spesielt når man ser på prislappen hos relevante konkurrenter som for eksempel nevnte Browning Maxus 2 og Benelli M2. Begge disse koster nemlig 4-5 tusenlapper mer enn SX4.
Er du på jakt etter en driftssikker halvautomat til bane og jakt? Jeg vil absolutt anbefale å kikke nærmere på Winchester SX4. Jeg blir forbauset hvis du ikke trives med den. Full pott!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.