Der rifleskyting er kontrollert og veloverveid, er hagleskyting eksplosivt muskelminne – eller? Lær av tipsene en merittert rifleskytter fikk da hagleinstruktøren tuktet hans unoter.
Snur gamle forestillinger på hodet: Omar Trøen fra Rendalen er etter eget utsagn en ganske håpløs hagleskytter. Med Roger Nygårds hjelp skal det bli det andre leirdue-boller!
Lesetid: 6 minutter
Mange rifleskyttere sliter med hagleskyting. Omar Trøen fra Rendalen har felt en mengde storvilt og er merittert konkurranseskytter. Like dyktig som han er med rifla, er han ditto håpløs med hagla, ifølge ham selv.
Ingen uvanlig diagnose, siden hagleskyting er så ulikt rifleskyting: Med hagla skal du ikke sikte, men peke. Du skal «klippe» avtrekkeren, ikke «lirke» mens du kontrollerer siktepunktet. Bevegelsene går i alle akser, ikke bare sidelengs som på løpeelg.
Elgens skrekk, dus med dua
Omar vedgår at han ikke har skutt veldig mye med hagla, men det kan jo også være så som så med motivasjonen når man skjemmes over resultatet. De siste par årene har han likevel vært med enkelte kvelder i regi av Øvre Rendal Jaktskytterklubb.
– Vi pleier å ha en sammenlagt konkurranse der vi skyter både leirdue og elgbane. Jeg har slengt meg med der, men jeg skyter jo så dårlig på leirduebanen at det er ingen vits, humrer Omar.
Jasså, ingen vits? La oss se på det! Roger Nygård, NJFF Hedmarks fylkesinstruktør i hagle, gyver løs på oppgaven med å gjøre Omar til venn også med hagla.
Titten Teis dukketråd
Det første gutta gjør, er å teste medbrakte våpen for å finne ei hagle som passer til Omar. De ender med min Browning Maxus Sporting, der kolbehøyden er det som vektlegges mest: Med feil kolbehøyde vil man fort skyte over eller under.
Deretter går Roger i gang med å se på hvordan Omar monterer hagla. Umiddelbart finner instruktøren første feil:
– Du holder hagla altfor lavt i utgangsposisjonen. Dette gjør at du får en vipp og unødvendig mange bevegelse med pipa under anlegget, forklarer Roger.
Han løfter munningen en halvmeter og ber Omar samtidig holde kolben høyere og tettere på kroppen. Deretter kjører de noen monteringer mens Roger holder pipemunningen, slik at Omar får følelsen av hvordan hagla skal ligge under monteringen.
– Haglekornet ytterst på løpet skal være limt fast til linjen mellom sikteøyet og målet hele veien, helt fra kolbeløftet begynner til kolben sitter i skulderen. Det skal se ut som om pipemunningen henger i en usynlig snor, og at det kun er bakre del av hagla som beveges, forklarer Roger.
Leirduekasteren låses slik at duene går rett frem. Omar er klar for sannhetens sekund.
– Husk monteringen! formaner Roger. – Øye-munning-mål og rooolige bevegelser, messer han, før Omar klemmer ut et fokusert JAAHHH!, og dua suser ut.
Dæven. Dua avgår ved døden.
Flere skudd. Noen overlever spissrotgangen fra bunkers til bush, men stadig flere innhentes av en hissig sverm stålkuler. Kan monteringen bety så mye?
– Husk at du ikke skal sikte! Du skyter med hagle nå. Pek! formaner Roger.
Omar er for fokusert på plasseringen av kornet, mener læreren. Eleven får fyre av en serie til, før Nygård gir neste innspill:
– Du skal klippe av skuddet, ikke klemme. Vær mer bestemt i avtrekket!
Stadig flere duer deiser i bakken før de får fullført flukten inn i bjørkekrattet.
Magisk montering
Gutta slapper av etter skyteøkta, og praten dveler rundt gjengangerne som Roger stadig møter når rifleskyttere skal få sving på hagla. Hva bør Omar jobbe med fremover hvis han også vil bli duas skrekk?
– Det jeg skjønner at jeg først og fremst har slitt med, er montering av hagla. I tillegg sikter jeg altfor mye, svarer Omar selv på sitt eget spørsmål om hvor problemet ligger.
– Jeg har begynt med våpenet altfor lavt. Når hagla så er montert, havner munningen for høyt, slik at jeg må kompensere ned igjen med løpet – før jeg i det hele tatt starter jobben med å prøve å ta igjen dua!
Rolig og riktig vs fort og gæli
Da Omar forsto tipset om å starte med pipa høyere og hagla tettere på kroppen, kom han under dua og kunne lettere følge på, erkjenner han. Roger nikker gjenkjennende:
– Du har hele tiden bedre tid enn du tror. Gjør monteringa rolig og riktig! Det er vanlig at folk stresser og jager opp monteringa. Som jeg ofte sier: Da blir det isteden «fort og gæli», med unødvendig mye vifting med hagla, sier Roger og utdyper:
– Hvis du ser på gode hagleskyttere, ser det lettvint ut, nesten økonomisk. Årsaken er at de gjør ingen unødvendige bevegelser.
Trøen nikker: Når han fikk rolige og korrekte monteringer, kjente han at han hadde bedre tid enn han trodde.
Rifleskytteren snakker
– Med erfaringene fra elg- og jaktfeltskyting, hvilke andre forskjeller må du håndtere når du skyter med hagla?
– Jeg må være langt mer kontant med avtrekket. Ikke ta et rolig rifleavtrekk, slik jeg lett gjør. Jeg må trykke til akkurat idet jeg er oppe i dua.
– Ja, dette er helt typisk for rifleskyttere, istemmer Roger. – I stedet for å tørre å klippe til, blir de hengende på avtrekket mens de finsikter.
Trøen mener at han med rifla får svar med en gang på om monteringa er korrekt.
– Ser jeg ikke noe i kikkerten, betyr det at oppkastet er feil. Den samme tydelige tilbakemeldingen får jeg ikke med hagla; ikke før det smeller. For her har jeg så mye fokus på kornet at jeg ikke merker om hagla sitter riktig i skulderen.
– Nja, nøler Roger: – Etter hvert som det skytetekniske sitter, flytter du fokus ut på dua, for da vet du at hagla ligger riktig.
Peke, ikke sikte
– Videre har jeg lett for å skulle ha dua rett i kornet. Det kommer fra riflesiktinga. Jeg skal trene meg på å trykke av med en gang jeg er oppi dua. Kanskje bør jeg også senke albuene litt med hagla? spør Omar.
Fra elgbanen er Omar nemlig vant med å skyte med høye albuer for å stabilisere rifla. På elgbanen beveger man kun rifla sidelengs, mens under hagleskyting beveger du hagla også vertikalt. Kan det bli litt feil teknikk med hagla, siden høye albuer låser smidigheten i bevegelsen?
– Ja, hovedbevegelsen er lik og foregår mest mulig i hoftene, fra livet og ned. Men høye albuer låser likevel den vertikale bevegelsen noe, bekrefter Roger.
– Alt dette blir jo ganske arbeidsomt å korrigere vekk. Jeg kvitter meg ikke med disse feilene i løpet av en kveld på banen, humrer Omar. Men han høster ingen nåde hos Roger: Dette kan han like godt trene på hjemme i stua!
– Fokuser på utgangsstillingen. Etterstreb den rolige, kontrollerte bevegelsen slik at du unngår unødvendig våpenvifting. Alt det du sliter med, er helt vanlige feil for en hagleskytter, og spesielt for erfarne rifleskyttere som ikke har knekt haglekoden ordentlig, fastslår Roger og setter øynene kontant i Omar:
– Jeg ser jo at du har skutt mye. Du tar læring lett, så det er ingen grunn til at du ikke skal skyte godt med hagla!
– Ja, skyter Omar inn. – Det er jo bare å montere som man skal, og trykke på avtrekkeren når man skal. Gjør jeg det, treffer jeg dua, flirer Omar.
Seks tips til rifleskytteren
1) Tren utgangsstilling hjemme, med høyt løp og kolben tett på kroppen.
2) Gjennomfør montering rolig og kontrollert.
3) Lim kornet til linja øye-munning-mål.
4) Plasser dua over kornet og ikke kornet på dua.
5) Pek – ikke sikt.
6) Trykk til i avtrekket i stedet for å presse
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.