Fem kvinnelige jegere tester damehagler og kårer best i test. Men er det egentlig riktig at en damehagle skal være lett, eller er bransjen i utakt med kundene? JEGER tar en nærmere titt på saken.
Damehagle, av mange ofte kalt kompakthagle eller lady hagle, har som regel kortere kolbe: Damer har gjerne kortere armer, og bør ha kortere kolbe for å få godt grep om avtrekkeren.
Videre har damer som regel høyere kinnbein og dermed kortere avstand fra anlegget på kinnet og opp til øyet. Derfor bør en damehagle også ha høyere kolbekam slik at den kvinnelige jegeren får plassert øyet riktig i forhold til høyden på låskassa og løpet.
I og med at menn generelt er sterkere og kraftigere bygd enn damer, blir damene ofte anbefalt å kjøpe lette hagler. Men lett beinbygning stabiliserer rekyl dårligere enn et kraftigere skjelett. Kan det derfor hende at våpenbransjen gjør kvinnelige jegere en bjørnetjeneste ved å selge dem lette våpen? JEGER tar en nærmere titt på saken.
Slik testet vi damehagler
Damene har testet 12 hagler – to halvautomater og ti over/under-hagler, med tilnærmet ubegrenset mengde Nitedals Sport leirduepatroner til rådighet.
Før skytetesten ble hver damehagle gjennomgått av testpanelet, som gjorde seg notater om førsteinntrykk, vekt og grep. Damene ble ikke fortalt prisen på haglene før etter at terningen var rullet og testvinneren var kåret.
Sauers damemodell Sauer Artemis ble kåret til testvinner. Artemis er en solid hagle med et eksklusivt utseende som ikke virker prangende. Hele testpanelet var enige om at Artemis hadde meget glatt gange og var enkel å åpne og lukke, i motsetning til flere andre damehagler i testen.
Sauer Artemis ble beskrevet av damene som «perfekt». Denne er en damehagle som er knallgod å skyte med.
Andreplassen gikk til Browning B525, som ble beskrevet av testpanelet som en «knallfin jakthagle for damer». Browning B525 har lett vekt og kortere løp og er ei vakker damehagle som passer like godt til jakt som til baneskyting.
Franchi Instinct Catalyst var en hagle som splittet testpanelet: Noen mente den hadde en eksklusiv og stillig look med solid og godt håndverk, mens andre mente den ga et billig og grovgjort inntrykk. Catalyst er god å skyte med, og flere av damene traff godt med den, men samtlige hadde også problemer med å lade hagla.
Blaser F16 Intuition er en damehagle som oser av diskret kvalitet med pent treverk på stokken og pistolgrep med god fylde i håndflaten. F16 Intuition er testens dyreste damehagle. Damene mener at denne er nydelig og skyte med og like god på bane som på jakt.
Du får det du betaler for
Hvis man er ute etter ei god damehagle, kan det se ut som det er lurt å gå opp i pris. Topp tre er også blant de dyreste damehaglene vi testet:
Skal man trekke en konklusjon etter testen, så må det bli at du får det du betaler for og at alle haglene fungerer fint som rene jakthagler for damer.
Skal du derimot bruke hagla en del på bane i tillegg til jakt, så lønner det seg å legge litt mer i hagla og gå for noe som koster mer enn de rimeligste. En god damehagle er tross alt en investering du skal bruke i mange år.
Lett damehagle - ikke bare bra
I testpanelet var det en tendens til å foretrekke mer tyngde i haglene enn det vi vanligvis finner på de rendyrkete damehaglene. Hagler på 2,5–2,6 kg ble av de fleste beskrevet som å ha unødvendig hard rekyl, spesielt med litt kraftige jaktladninger. Lettvekterne blir bokstavelig talt for lette.
Årsaken er at damer ofte har mindre muskelmasse på overkroppen. Mindre masse gjør at en gitt rekyl blir forholdsmessig kraftigere. En lett damehagle vil sparke ekstra, og gjør at samlet effekt av rekylen blir enda sterkere.
Bransje i utakt med kundene
JEGER har snakket med Anette Dahl, en særdeles erfaren konkurranseskytter og jeger med både hagle og rifle. Hun konkluderer med at å kun fjerne vekt for å gjøre våpenet mer «damevennlig», er å gjøre damene en bjørnetjeneste.
– Det er en uting at det skal være så mye fokus på vekt når det er velkjent at man stort sett alltid skyter bedre med tyngre våpen. Et tyngre våpen medfører mindre rekyl. Mindre rekyl skaper trygghet hos skytteren – særlig hos nybegynnere. Et tyngre våpen beveger seg også saktere og mer stabilt, noe som gjør at man også er raskere klar for et oppfølgingsskudd, fastslår Anette.
Hun synes det er viktigere at hagla bidrar til trygg og mer human jakt enn at den er lett å bære: De fleste damer fikser noen hundre gram ekstra på skuldra.
Og med unntak av et par av damene, var alle enige om at hagler med litt tyngde er bedre å skyte med. En av dem vurderte å bytte ut den lette damehagla si med ei tyngre hagle før neste sesong.
En stor del av våpenbransjen er med andre ord ikke i takt med våre kvinnelige jegere: Vekt er ikke hovedfaktor når de får testskyte før valg av hagle. Når det kommer til lengden på damehagler, er de derimot mer på bølgelengde.
Sportinghagla Rizzini V3 Pink Sporting fungerer fint på jakt, så lenge du ikke er på utkikk etter en lettvektshagle. Damene skjøt godt med Rizzini V3 og mener den gir et solid inntrykk.
Er man ute etter en fin førstegangshagle, kan Fair Basic Light Compact Lady være et godt alternativ. Testpanelet beskriver den som en fin brukshagle som er god til å skyte med. Den oppleves derimot noe tung å åpne og lukke.
Sabatti Lady Short Multichoke er en damehagle som gir godt grep, selv med våte hender. Sabatti Lady er en tung og kompakt damehagle, men oppleves som godt balansert. Den leveres med fem utbyttbare choker.
Balansegangen med haglelengde
En lang og tung hagle krever mer kraft i haglesvingen enn en lett, samtidig som den lette på sin side blir mindre stabil i bevegelsen og mer vinglete. Kortere siktelinje forsterker vinglingen ytterligere, slik at treffsikkerheten minsker.
Hvorfor er lengden på en damehagle så viktig hvis kolben passer? Jo, en hagle som er FOR lang, vil få et tyngdepunkt som ligger lengre ut fra kroppen i forhold til det som er ideelt. Ubalansen gjør at den virker tyngre enn den virkelig er.
Normalhagler har rundt 71 cm løp, mens kompakt-/damehagler gjerne har et løp på 67 cm. 4 cm høres ikke mye ut, men trekk fra noen cm på stokklengden i tillegg – og du har en svært merkbar reduksjon i totallengden.
Med kortere kroppslengde blir en kort hagle proporsjonalt like lang i forhold til ei normalhagle til en normalt høy mann. En kort hagle blir dermed ikke like vinglete for en kort person, mens ei normalhagle blir for lang og gir feil balanse. Her er det samstemmighet blant damene som har deltatt i undersøkelsen.
Kolbefall og munningsvipp
Hvis du tenker deg en linje fra siktekornet som følger løpet bakover mot kolbenkappen, har jakthagler ofte mye fall på kolben. Det kan medføre at det blir for mye fall for damene – av to årsaker:
Vi har allerede vært inne på at avstanden mellom høyt kinnbein og sikteøye som nevnt er kortere hos damer. Derfor bør damer ha mindre kolbefall.
I tillegg vil mye kolbefall gi mer munningsvipp, med slag mot kinnbeinet som resultat. Årsaken er at krafta som hagleladningen sender rett bakover gjennom løpet og stokken, gir en rekyl som slår mer oppover når anleggspunktet i skuldra flyttes nedover. Er kinnkontakten dårlig i utgangspunktet på grunn av lav kolbe, blir slaget bare enda hardere.
En av to halvautomater i testen er Beretta A300 Outlander. Outlander er en svært kompakt halvautomat for dame som under testing oppleves som god å skyte med. Mekanismen er derimot noe tung.
Darwin Light Compact betegnes av testpanelet som en lett og flott jakthagle, men den falt imidlertid noe gjennom på leirduebanen, hvor flere av damene opplevde hagla som for lett og svingete til leirdueskyting. Konklusjonen er allikevel at Darwin Light Compact ikke er et dårlig våpen av den grunn.
Damehagle vs. kompakthagle
En kompakthagle er på mange måter lik en standard hagle- men i en nedskalert versjon, som passer best til juniorer eller kortvokste mannfolk. Det vil si kortere stokk. Det er ikke det samme som damehagle, for kompakthagler er ofte ikke tilpasset kvinnelig anatomi.
Vår test tilsier altså at ei matematisk nedskalert standardhagle, også kalt en kompakthagle, altfor ofte ikke vil passe til kvinnelig anatomi. Årsaken er at nedskalerte stokker passer bedre for korte menn enn for kvinner. Testresultatet og damenes uttalelser viser at en nedskalert standardhagle bør kalles kompakthagle og ikke damehagle. Nærtakende menn får da også en kjønnsnøytral betegnelse på hagla si.
Selv om det finnes noen dedikerte damemodeller av de nedskalerte standardhaglene, er flere «damehagler» bare en standardmodell med kortere stokk og løp, samt at vekten er forsøkt redusert mest mulig.
Lady hagle må tilpasses uansett
Lady hagle, damehagle eller ei – en vedtatt og korrekt sannhet er at hagla må tilpasses skytteren. Det er svært sjelden at ei hagle rett fra fabrikken passer 100 prosent uten at du må justere litt på kolbelengde, høyde på kolben eller cast-off/ cast-on. Det kommer av den enkle årsak at ikke alle personer er likt bygd.
Dette kom godt fram i testen: Selv om alle damehaglene i testen var svært kompakte hagler som skal passe godt for kvinnelige og korte skyttere, så var det ingen som slapp unna kommentarer om behov for justering for å passe en eller alle i testpanelet.
Riktignok fikk testvinneren kun EN kommentar om dette: Den ene testeren syntes den var muligens noe lang – men hun var da også den korteste skytteren.
Oppsummering av testen
Vi oppsummerer med at en stor del av våpenbransjen ikke i takt med våre kvinnelige jegere, og at vekt ikke er hovedfaktor når damene skal velge hagle.
Den ideelle damehagla blir omtrent slik:
67 cm løpslengde
Vekt rett i underkant av 3 kg
Kortere kolbe enn standard, men samtidig høyere kolbekam enn standard
Noe mindre cast-off enn standardhagla
I tillegg kan pistolgrepet med fordel plasseres noe nærmere avtrekkerbøylen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.