På jakt etter ny hagle? Eller kanskje du skal kjøpe brukt hagle? Hos JEGER tester vi et bredt utvalg av jakthagler, fra rimelige alternativer til de eksklusive toppmodellene.
Utforsk våre grundige tester av hagler i alle prisklasser. Vi tar deg med gjennom fordeler og ulemper ved hver eneste modell, slik at du lettere finner det våpenet som passer deg best.
Er dette din første gang på haglejakt? Vi har skrevet en guide spesielt for deg som er nybegynner. Og for deg som vurderer å kjøpe brukt, har vi laget en praktisk sjekkliste som hjelper deg med å velge riktig.
Fra pålitelige valg som Franchi, Akkar, Kahn, og Baikal til de mer anerkjente navnene som Blaser, Sabatti, Rizzini, Perazzi og Beretta - vi tester alt. Våre anmeldelser inkluderer også haglesikter, leirduepatroner, og hagleammunisjon.
Dyr vs. billig hagle - Hva er forskjellene?
Er en dyr hagle alltid best? Med mindre du stiller høye krav til finish, materialvalg og ønsker å kjøpe en hagle som skal følge slekters gang som arvegods, vil mange kunne trives svært godt med en billig hagle.
Jakthaglene i det lavere prissegmentet har de siste årene hevet seg både kvalitets- og utseendemessig, noe flere av testene våre viser.
En billig hagle holder lenge på jakt, da den utsettes for mindre slitasje enn om du skal skyte tusenvis av skudd på leirduebanen. Skal du kjøpe en hagle som derimot skal brukes til både jakt og leirdueskyting, kan det være lurt å gå opp en prisklasse eller to.
Blaser F16 er en billigere versjon av Blaser F3. Det første man merker når man får Blaser F16 i hendene, er den gode balansen. Den har lav totalvekt, men likevel ikke ubehagelig rekyl. F16 fremstår som en bemerkelsesverdig god hagle for pengene.
Benelli 828U er designmessig gjennomtenkt. 828U er hagla for den som setter pris på pent treverk. Benelli 828U har god grepskontakt og meget god støtte. En hagle som vil egne seg like godt på jakt som på bane.
Prisforskjellen på jakthagler kan virke enorm. Da er det viktig å vite at prisen først og fremst påvirkes av kvaliteten på treverket, gravyre, utsmykning og finish. Det betyr at samme grunnmodell som koster 19.000 kan finnes i «pimpa» versjon til 90.000.
Begge haglene har lik mekanisme, og du treffer høyst sannsynlig like godt med begge. Men en dyr hagle er som regel alltid penere enn en billig hagle.
Har du god råd og liker hagler, så er en pen og forseggjort hagle noe av det flotteste du kan investere i. Men som et funksjonelt startvåpen, kan det være lurt å starte rimelig og heller få våpenet godt tilpasset.
Vi tester leirduepatroner og sammenligner skuddbildene fra to ulike hagler for å se om ammunisjonen har noe å si for hvor mange leirduer man skyter.
Hagle for nybegynner
«Nybegynnerhagle» har en litt negativ klang: Er ikke den første hagla bra nok når skyteferdighetene og jakterfaringen etter noen år svulmer under jaktdressen?
Det testene våre viser, er at en billig hagle har blitt svært mye bedre de siste årene, og er ikke det samme som en billig hagle var for 10-20 år siden.
Selv om undertegnede har over 30 år med jakt- og skyteerfaring, ville jeg ikke hatt noen betenkeligheter med å bruke flere av de billige haglene jeg har testet som fast jakthagle.
Baikal MP-27M-10 er et solid brukshjern av en hagle. Den er noe framtung, men helt på det jevne å skyte med. Baikals hagle har en uvanlig løpsvelger hvor man må trykke avtrekkeren fram med ganske mye makt, så det lønner seg å bruke tommelen i stedet for pekefingeren.
Det er ikke alltid en test er like vellykket. EGE Alaska gir testeren flashback til hans første luftgevær. Dette er en hagle som både ser og kjennes billig ut, og testen vår viser at EGE Alaska går på sikkerheten løs.
Akkar Altay II 812 Silver 12-76 er en fin hagle med god fylde i pistolgrepet og godt grep i forskjeftet. Med sin enkle og rustikke sjarm faller den i smak hos flere i testpanelet. I stedet for den tradisjonelle løsningen med slider eller hendel på undersiden av forskjeftet, løsnes det ved å trykke inn en knapp foran.
Forskjellige typer hagle
Hagler kommer i ulike varianter. Enkeltløp, dobbeltløper over/under, dobbeltløper sideligger, pumpe og halvautomat.
Hver av de ulike hagletypene har sine fordeler og ulemper. En enkeltløper er for eksempel lettere enn en over/under, men du har ikke like gode sjanser når rypekullet tar til vingene.
En halvautomat stiller strengere krav til vedlikehold enn over/under, men har kun ett løp og dermed lettere vekt.
Brekkvåpen
Enkeltløphagle og dobbeltløper er brekkvåpen, ettersom du brekker våpenet for å lade det.
Den rimeligste hagletypen vil gjerne være enkeltløperen. Foruten prisen er også vekta lav. De fleste kan dessuten slås sammen slik at de enkelt og raskt kan dyttes nedi en sekk.
Ulempen er at du bare har ett skudd når rypeflokken flyr opp. Lav vekt gir dessuten mer rekyl – slaget du kjenner i skuldra når skuddet går av.
Hagle med dobbeltløp gir to skudd når flokken letter. På mange dobbeltløpere kan du også oppnå ulik trangboring gjennom å skifte mellom ulike choker – de tynne skru-tubene ytterst på hagleløpet. Dette gjør at du enten kan få stor spredning av haglsvermen for å treffe lettere på kort hold, eller få mindre spredning for å få bedre effekt på lengre hold.
Pumpehagle og halvautomat
Pumpehagle er en enkeltløpet hagle med magasin som lades ved å skyve forskjeftet fremover og bakover, og er ikke så vanlig i Norge. Du kjenner den sikkert igjen fra amerikanske gangsterfilmer med den barske klikk/klakk-lyden når våpenet lades.
Fordelene med pumpehagle er at den har en robust og driftssikker mekanisme og kommer til en grei pris. Du kan også bytte løp på noen modeller, slik at du for eksempel kan ha et hagleløp og et slugløp.
En halvautomatisk hagle er ganske lik pumpehagla med tanke på lademekanisme, men her er det skuddet som sørger for å lade om hagla med ny patron. Det at det mekaniske trykket fra rekylen eller kruttgassen brukes til å lade om, gjør at halvauto-hagler har mindre rekyl enn andre hagletyper.
Det er flere fordeler og ulemper med både halvauto og pumpehagle til jakt:
Mekanisme: Halvauto hagle lader raskere om enn pumpehagle.
Pris: Det er som regel billigere å kjøpe en halvauto enn å kjøpe pumpehagle.
Trangboring: Både pumpehagle og halvauto har bare ett løp, og dermed bare en trangboring.
Sikkerhet: Når en hagle ikke har vanlig forskjefte kan det være vanskelig for andre jegere å se om våpenet er ladet eller ikke.
Rekyl: Mange velger halvauto fremfor andre hagler fordi den har mindre rekyl.
Aller viktigst er det å huske på at du ikke kan bruke den opprinnelige magasinkapasiteten på halvauto eller pumpehagle fullt under jakt. I Norge er det kun lov til å ha to skudd i hagla samtidig under jakt. Det betyr ett skudd i kammeret og ett i magasinet.
Du må derfor sørge for at halvautoen og pumphagla er plombert før du bruker disse til jakt. Dette gjøres enkelt og greit, som oftest ved hjelp av en liten stang som fungerer som sperre i magasinet. Dette følger vanligvis med når du kjøper hagla, hvis ikke bør du etterspørre fra leverandør.
Det er viktig å skille mellom jakt og trening; til sistnevnte kan man selvsagt ha flere skudd i magasinet, dersom man ønsker det.
Kort oppsummert så skyter du to skudd raskere med en dobbeltløper og en halvauto enn du gjør med en pumpehagle. Med en dobbeltløper får du i tillegg fordelen med ulik trangboring i løpene.
Vi gjennomgår regler for bruk av halvautomat hagle på jakt, og har laget en guide til hvordan man demonterer halvauto.
Den letteste hagla i testen er Sabatti Short Light Multichoke 12-76 som veier kun 2,62 kg. Dette er en hagle man lett kan bære en hel dag på støkkjakt. Til tross for lav vekt, sparker Sabatti Short Light veldig forsiktig. En godt balansert og stabil hagle som skyter godt.
Silver Pigeon 1 MY19 er en god, solid og driftssikkel jakthagle man vil ha glede av resten av livet, og egner seg både til jakt og baneskyting. MY19 har nytt løpssystem fra en allerede svært vellykket Silver Pigeon 1.
Den flotte og overdådige hagla Beretta 687 Silver Pigeon 3 er velbygget, vakker og godt balansert. Silver Pigeon 3 har vesentlig oppgradert gravyre sammenlignet med forgjengerne. Som de fleste haglene fra Beretta, er dette et særdeles driftssikkert og godt jaktvåpen.
Er pumpehagle gimmickvåpen eller oversette arbeidsjern? JEGER har testet.
Valg av kaliber
Kaliberet angir diameteren på løpet. Kaliber 12 er vanligst på hagler i dag, men det finnes også kaliber 10, 16 og 20.
Kaliberet angis etter et gammelt engelsk målesystem, der lavere tall gir større patron. Derfor er en haglpatron i kaliber 12 større enn en patron i kaliber 20. Den inneholder flere hagl, mens kaliber 20 på sin side gir et lettere og smekrere våpen.
I dag får du tak i kaliber 12-ammunisjon i alle butikker som selger våpen og ammunisjon. Det gjør det lettere å finne ammunisjon til det du skal jakte, enten det er BB-patroner til rådyr eller lette 7´er-hagl til due og rype. Kommer du for eksempel over en brukt kaliber 16 eller 20, er ammunisjonstilbudet ganske begrenset sammenlignet med kaliber 12.
Slik velger du riktig patronlengde og haglstørrelse
Når du skal kjøpe ammunisjon til hagle, må du sjekke lengden på kammeret; begynnelsen på løpet der du dytter inn patronen. Dette står som regel angitt på hagleløpet.
For eksempel kan det stå 12/70, noe som betyr at du skal ha ammunisjon i kaliber 12 med en maks-lengde på 70 millimeter. Men det er ingenting i veien for å skyte kortere haglepatroner, for eksempel 12/67. Altså tallet etter 12/ er makslengde på patronen.
Vær obs på at det ofte er plass til for lange patroner i en hagle, men når den fyres av vil patronen åpne seg innover i løpet forbi kammeret og kan da gi for høyt trykk og skade på løp eller i verste fall sprenge løpet!
På haglstørrelse er det igjen slik at haglet er større desto mindre nummer de har. En patron ladet med hagl nr 6 eller 7 egner seg godt til ryper, for da er det mange små hagl som gir en tett haglesverm.
For hardskutte gjess og stort vilt som rådyr bør du bruke nummer 2 eller BB for å ha høy nok inntrengingsevne. Orrfugl, hare og skogsfugl plasserer seg på en skala mellom disse ytterpunktene.
JEGER tester treffbilde og inntrengning på ammunisjon til hagle i alle størrelser. Vi gjennomgår hastighet, avstand, valg av choker og regler for blyhagl.
Slik fungerer siktekorn og haglesikter
Siktekornet skal ikke brukes til å sikte med. Du skal se siktekornet tydelig over sikteskinna, men husk at du skal fokusere på leirdua eller viltet du skal skyte: Kornet skal framstå mer som en skygge som anviser siktepunktet.
Siktekorn kommer i ulike varianter. Noen hagler har et enkelt perlekorn, andre har fiberoptiske sikter.
Fiberoptiske siktekorn under under en del lysforhold og mot enkelte bakgrunner er lettere å se enn for eksempel messing- eller stålkorn, men la ikke dette hindre deg i å kjøpe en hagle som passer bra, selv om den ikke har fiber: Et rimelig og enkelt ombyggingssett er alt du trenger for å få fiberoptikk av toppklasse på hagla hvis du føler behov for det.
Vi har en egen test av haglesikter hvor vi tester siktekorn med rødpunkt og noen riflesikter som kan fungere på hagle.
JEGER har testet haglesikter og rødpunktsikter – og ja, det skjedde noe med treffprosenten.
Slik velger du riktig trangboring (choker)
Som nevnt er det en stor fordel å kunne velge trangboring. Det handler om hvor bred eller åpen innsnevringen fremst i løpet er, som påvirker hvor tett haglsvermen blir; «Full trangboring» er stor innsnevring samler svermen mer enn «sylinder», som vil si ingen trangboring.
Mellom disse to chokene finner du ulike grader av innsnevring. De vanligste er kvart, halv og trekvart. Det er vanlig at nyere hagler har utskiftbare choker, og leveres gjerne med et sett choker, slik at du kan velge selv.
Du bruker den medfølgende choke-nøkkelen for å enkelt bytte ut disse. Enkelt forklart er det en fordel med en mer åpen trangboring til løp èn, da holdet er kortest, og større trangboring til løp to, da meterne til viltet fort strekker seg før skudd nummer to kommer, og da er det viktig at ikke svermen blir for spredt.
Trangboring velger du ut fra viltet du skal jakte på. Regner du med å skyte på korte hold, er det mest mulig åpen trangboring som gjelder. Derimot under skogsfugljakt senhøstes når løvet har falt og fuglen er mer sky, så er det fornuftig med trangere boring.
Med en dobbeltløpet hagle er rekkefølgen normalt slik at du først fyrer av det åpneste løpet, enten gjennom valg av choker/ plassering av disse eller med en løpsvelger.
Vi testet også Franchi Elegante, som oppleves som en real brukshagle. Den er ikke lynrask i anlegget, men er godt balansert og stabil i svingen. I likhet med Beretta, er Franchi en av verdens eldste våpenleverandører, og produserer hagler av høy kvalitet.
Hva er riktig lengde på hagleskjefte?
Hagler kommer med ulike skjeftetyper. Du kan hovedsakelig velge mellom rett, medium pistolgrep og fullt pistolgrep.
Forskjeftet – som du kjenner som vital del på hagla fra jegerprøvekurset - vil også kunne variere: Det kan være lite og kileformet, smalt med god plass til hånda eller bredt, slik at du får ekstremt godt grep.
Prøv gjerne ulike typer skjefter i butikken for å kjenne hva du foretrekker.
Slik tilpasser du en jakthagle
Utgangspunktet for all hagleskyting er at det er skjeftet eller kolben som sørger for at du treffer der du skal.
I og med at en hagle kun har et siktekort foran på løpet, betyr det at plasseringen av hode og øye i forhold til sikteskinnen og kornet må være riktig for at svermen skal havne der du ønsker.
Plasseringen mot skuldra – det som gjerne kalles monteringen – må være så lik som mulig hver gang du løfter hagla for skudd. Når rypa letter på lang avstand, kan du ikke nøle og lirke våpenet til skuldra. Da skal alt gå på automatikk, og du må raskt kunne plassere hagla på skulderen, men ikke så raskt at det går utover monteringen. Du har bedre tid enn du tror!
For at du skal klare å montere en hagle riktig for hvert skudd, så trengs det tilpasning. Stokken må ha riktig lengde, kinnet må ha god kontakt med skjeftet og øyet må ligge på linje over løpet når du «sikter». For merk at du egentlig ikke sikter med ei hagle: Du peker.
For å få til dette, kan du bli nødt til å få skjeftet vridd litt til siden eller justert i høyde og lengde. Det er en jobb som en børsemaker bør gjøre. Kjøper du hagle i en butikk med børsemakerverksted, kan det være smart å prøve å få tilpasningen som en del av kjøpet. Om du ikke får det gratis, får du ganske sikkert en god pris.
Og ikke spar penger på dette: Du kommer til å bruke mange tusenlapper på jaktturer og utstyr. Å ikke bruke noen hundrelapper ekstra på tilpasning av en hagle som du skal skyte med på hver tur i mange år, er å spare i feil ende.
Før du kjøper jakthagle bør du også gjøre en vurdering på om du har behov for en unisex-hagle eller en kompakthagle, også kalt damehagler. Kompakthaglene er ikke nødvendigvis laget kun for damer, men heller tilpasset en skyter med kortere armer og høyere kinnbein.
Ta også med i betraktningen hvor tung eller lett hagle du trenger.
Du kan være heldig og komme over et skikkelig røverkjøp når du kjøper brukt, men du skal være særdeles nøye når du inspiserer våpenet. Her er vår sjekkliste for når du skal kjøpe brukt hagle:
Er det rust på hagla? Sjekk både innvendig og utvendig.
Fungerer mekanismen som den skal? Prøveskyt gjerne før du kjøper.
Er det slark mellom låskasse og løp? Det skal det ikke være!
Er det buler eller andre skader i løpet?
Kan hagla skyte stålammunisjon?
Hvor langt er kammeret?
Er det sprekker i treverket?
Hvordan er hagla tilpasset forrige eier? Vil den passe deg? Vær oppmerksom på at om du er høyrehendt, så vil en venstrehendt (såkalt «links») hagle neppe passe.
Hvilke justeringsmuligheter har den, for eksempel med kinnstøtte og/eller avtrekker?
Har hagla utskiftbar trangboring (choker)? Skru gjerne inn og ut for å sjekke at gjengene er som de skal.
Fungerer avtrekker, sikring og løpsvelger som de skal?
Punkteres tennhettene når du skyter? Da må det byttes tennstempel, noe som er en ekstra kostnad.
Hvilken jakthagle bør du velge?
Så hva er det beste valget for deg som skal kjøpe din første hagle til jakt?
Velg gjerne en hagle et solid forskjefte som gjør at du får et godt grep og en naturlig skytestilling.
På grunn av den norske regelen om maksimalt to skudd i våpenet og muligheten for to ulike trangboringer, faller vår anbefaling på en dobbeltløpet hagle – og nærmere bestemt en over/under.
Så hva skal herligheten koste? Du bør som regel styre unna de aller billigste haglene som koster under 7000 kr nye, men du finner mye brukbart brukt når du passerer 5000. Og du får meget gode over/under-hagler fra 10.000 kroner og oppover. Da får du en hagle som du neppe klarer å slite ut så lenge du gir den riktig pleie og vedligehold.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.