Gode rifler og kikkertsikter for jakt på rådyrbukk

Mye skytetrening og ei presis rifle med god optikk reduserer sjansen for fiasko. Les vår test av riflepakker for jakt på rådyrbukk.

Sist oppdatert: 11. desember 2022 kl 11.00
Rifler til jakt på rådyrbukk. Skutt bukk av rådyr.
Flere våpenforhandlere selger riflerigger for jegere som vil prøve seg på rådyrbukk. Vi testkjørte et utvalg.

Hvordan unngå forsmedelige bomskudd eller i verste fall tragiske skadeskudd når du jakter rådyrbukk? Det viktigste er selvsagt tilstrekkelig og jevnlig skytetrening, slik at du kjenner utstyret ditt og vet dine egne begrensninger.

Men godt utstyr hjelper deg også til å prestere bedre. Hva er så ei topp rifle for råbukkjakt? Her får du noen tips.

Men vær advart; det er nesten like mange meninger som det er bukkejegere. Mange bruker samme rifle til all jakt, men er du spesielt interessert, vil du ha et verktøy som passer bedre både til deg og jaktformen. 

Mitt valg til spesialisert råbukkjakt vil være ei tyngre rifle i et rekylvennlig kaliber. Det er ikke tilfeldig at konkurranseskyttere ofte bruker tyngre rifler for å skyte presist.

Guide: Slik lykkes du med rådyrjakta

Da prioriteres gjerne gode grep, riktig kolbelengde og kinnstøtte som gir en stødig skytestilling, samt et bredt framskjefte med god anleggsflate. Det sikrer at rifla ligger stødig på ryggsekken eller en stubbe.

Gode glass

Valg av kikkertsikte til denne type jakt er heller ikke uvesentlig. Råbukkjakt foregår ofte i dårlig lys, så da er det lurt å velge optikk med god lysgjennomgang og linsekvalitet.

Stor forstørrelse er også viktig, særlig hvis du jakter selektivt og vil bedømme gevirstørrelsen. Jeg foretrekker 10-12 x forstørrelse som minimum til denne type jakt, og siktet må ha lys. 

Test: Dette er de beste kikkertsiktene til skumringsjakt

Kulebanekompensator er en funksjon som også kan være kjekt å ha, men det er ikke det mest nødvendige: Må du prioritere, så legg heller de ekstra pengene i å få gode nok glass.

 

Kjenner du ditt kaliber og vet avstand og kulefall på forskjellige hold, kommer du langt. Avstandsmåler er dermed en fordel, enten det er innebygd i kikkertsiktet eller separat.

Test på heia: Riflene byr på gode samlinger når vi tester 3 x 3 skudd på heia.
Test på heia: Riflene byr på gode samlinger når vi tester 3 x 3 skudd på heia.

Viktig kulevalg

Til jakt på råbukken bør presisjonen være god, mens kaliber og kuletype er mindre viktig enn på større vilt som elg og hjort. Men bruker du kalibre med høy hastighet, bør du sørge for å bruke gode kuler for å sikre minst mulig kjøttødeleggelse. 

Med grovt kaliber og tunge kuler i lav hastighet, kan man ofte «ete seg helt inn til hølet», som de sier: Jeg har skutt bukk med 9,3 x 62 og 300 grs Swift A-Frame og har aldri sett penere rådyrslakt.

Til sammenligning skjøt sønnen min noen rådyr med .222 Rem og konvensjonelle kuler, der bogene etterpå var ubrukelige til menneskeføde. Kulevalg har en del å si, og kravet til kulekvalitet øker i takt med hastigheten.

Bra til bukken: Til jakt på råbukken vil du ha en rigg som er mest mulig presis.
Bra til bukken: Til jakt på råbukken vil du ha en rigg som er mest mulig presis.

Tren, tren, tren

Det viktigste for vellykket bukkejakt er imidlertid å kjenne sin begrensning og ikke tøye holdene for langt. Det er ikke nok med superduper magnumpatron for å treffe på lange hold:

Du må trene, og vite hva du holder på med for å mestre skudd mot en liten blink som råbukken. 100–200 meter er mer enn langt nok for de aller fleste.

Vi ba et knippe våpenimportører sende oss riflepakker dedikert for denne type jakt, altså presise skudd på lange hold, der våpenvekt ikke er så vesentlig.

Karakterene er hovedsakelig gitt for riflene, da du selv kan velge hvilken optikk du ønsker. Alle riflene er gode å skyte med og har tilstrekkelig presisjon for bukkejakta, så du kommer ikke feil ut med noen av dem. Men hvilke som ble mine favoritter, finner du ut ved å lese testene.

Publisert 30. mars 2021 kl 06.50
Sist oppdatert 11. desember 2022 kl 11.00
 

Relaterte artikler

AVSTANDSMÅLER: Med avstandsmåler koster den bare 1.000,- ekstra. Så sånn sett er det ingen stor kostnad å ha det med, men på så korte hold som du kan skyte på med termisk optikk i denne prisklassen er det strengt tatt ikke nødvendig.
Test av Guide TU431

Størst og tyngst i testen

TRYGT KJØP: Hikmicro Stellar SH35 har god optikk for prisklassen og har brukervennlig betjening av knapper og menyer. Det er lett å like dette siktet.
Test av Hikmicro Stellar SH35

Hårfin testvinner i budsjettklassen

BRA: Infiray TL35 SE er et sikte som leverer på det jevne. Det meste er bra, men noen detaljer er løst bedre hos konkurrentene.
Test av Infiray TL35 SE

Et trygt og solid kjøp 

LETT: Pard Pantera 50 LRF 480 er overraskende lett og hendig.
Test av Pard Pantera 50 LRF 480

Lett og hendig termisk kikkertsikte

FALT I SMAK: Sauer SL5 er en særdeles dugande hagle. Driftssikker og med godt skjefte.
Test av Sauer SL5 XT

Halvauto fra Sauer

KVALITET: Pulsar er kvalitet. Det er det ingen tvil om, men er kvaliteten så god at den forsvarer en så mye høyere pris enn de kinesiske modellene med samme spesifikasjoner?
Test av Pulsar Talion XQ35 Pro

Best i klassen, men for kostbar

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen