Gåsejegerne oppfordres i høst til å registrere felt bytte i mobil-appen «Gåsejakt». Dette skal brukes til å forvalte jakta på kortnebbgås sammen med danskene. Men appen er utvida også til andre gåsearter.
GÅSPHONE: Foreløpig gjelder Gåsejakt-appen for kortnebbgås, grågås (bildet) og kanadagås. Det blir neppe aktuelt å ta med andefugl, sjøl om de allerede har sitt eget operativsystem gjennom And-roid…
Lesetid: 3 minutter
Bakgrunnen er at Norge sammen med Danmark, Belgia og Nederland i 2012 ble enige om en felles forvaltningsplan for den Svalbard-hekkende bestanden av kortnebbgås. Forvaltningsplanen i henhold til Vannfuglavtalen under Bonn-konvensjonen, skal stabilisere bestanden rundt 60.000 kortnebbgjess for å begrense beiteskadene.
– Fellingskvotene skal fordeles med 30 prosent til Norge, en andel som er basert på tidligere fellingsstatistikk. For å raskt nok få tallfesta fellingene og justert restkvoten når gjessene har trukket sørover til Danmark, ber vi jegerne bruke appen aktivt: Den årlige jaktrapporteringa til Statistisk sentralbyrå vil nemlig komme for seint til at danskene får tilpassa kvotene, sier Ove Martin Gundersen.
Enorm vekst
Prosjektlederen i Norges bondelags gåseprosjekt har base på Steinkjer, men har hele landet som arbeidsområde og jobber også internasjonalt. Beiteskade-problemene er nemlig størst på Innherred innerst i Trondheimsfjorden – men det er også her at jaktuttaket er størst:
Fram til 2005 lå antallet fellinger i Nord-Trøndelag på 400-800 for hver av de to viktigste gåseartene. De siste ti åra har fellingstallene i fylket ligget mellom 2000 og 3000 for kortnebbgås, mens grågåsa kommer hakk i hæl. I 2017 ble det felt 3490 kortnebbgås i hele landet, hvorav 86 prosent ble felt i Nord-Trøndelag. Grågås-jakta er dog større på landsbasis med ca 15.000 årlige fellinger.
Grågåsa følger på
– Skal vi få regulert bestanden og få bukt med beiteskadene, er det viktig med effektivt jaktuttak. Vi i bondelaget oppfordrer derfor alle grunneiere som har jaktrett til å kreve at jegerne som jakter på deres grunn, bruker appen aktivt, sier Gundersen.
– Foreløpig er jaktkvotene og registreringsbehovet størst med omsyn til kortnebbgåsa. Men grågåsa får trolig tilsvarende forvaltningsplan i løpet av et års tid, med bestandsmål for Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og de andre landene som grågåsa bruker. Derfor er appen allerede lagt til rette for grågås (samt kanadagås), forteller Gundersen. Han antar at en kvote for grågås ligger noe fram i tid, men appen kan brukes for å loggføre hvordan ulikt jakttrykk påvirker uttaket.
Adaptiv forvaltning
Gåsejakt-appen er utvikla for Android og iOS av Miljødirektoratet, med bidrag fra Norges bondelag og gåsejegerne. Appen ble lansert litt seint for fjorårets sesong. Gundersen håper derfor den brukes mer aktivt i høst.
– Forvaltningsplanen er basert på adaptiv forvaltning, der oppdatert kunnskap brukes fortløpende for de aktuelle tiltakene. Brukere/ interessenter som bønder, jegere og ornitologer, kan aktivt delta i prosessene. Den adaptive forvaltninga i dette tilfellet er basert på bestandsmodeller som blant anna bygger på det vi veit om bestandens overlevelse, reproduksjon og jaktuttak. Ved å overvåke bestandens respons på jakt og miljøendringer, får vi mer kunnskap, begrenser usikkerhetene og forbedrer modellene trinn for trinn.
Lærer effektiv jakt
– Vi har høsta mye erfaring via prosjektene de siste åra med tilrettelegging for effektiv gåsejakt. Det viser fellingstallene, der Nord-Trøndelag (nå Trøndelag) som foregangsfylke har en stadig økende andel (se ramme): En kombinasjon av teiger med jakt og friområder uten jakt, har vist seg effektivt. Da holder gjessene seg lengre i området, mens flere og bedre jaktmuligheter gir økt fellingstall.
– Grunneierne og jegerne holder sammen nøkkelen til å øke uttaket, hvis bestandsmålet på 60 000 individer skal nås, for organisering av jakta er essensielt. Bestandsmålet fungerer også som et sikkerhetsnett: I planen er det virkemidler for å redusere jaktuttaket. Tidligere studier har vist at jegerne ser sin rolle, og er villige til å redusere uttaket når det er aktuelt, sier Gundersen.
Effektiv jakt
Kortnebbgås i Europa er fordelt på to bestander.
Den vestlige hekker på Island og Grønland med trekk over de britiske øyer. Den østlige hekker på Svalbard med trekk over Danmark/ Norge.
Svalbardbestanden var på ca. 20.000 gjess på 70–tallet, men er nå estimert til 88.000 fugl.
Gjessene gjør stor lokal skade på innmark i forbindelse med trekket (særlig om våren) og på Svalbard-tundraen.
Forsøksprosjekt i Nord-Trøndelag viser at gjessene blir værende lengre og at fellingene øker hvis fuglen har friområder uten jakt.
Fellingene i fylket har økt fra en landsandel på 60-75 prosent midt på 90-tallet og fram til 2013, til rundt 85 prosent de siste fem åra.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.