Generell jaktstart 10. august. I Troms og den nordlige delen av Nordland starter gåsejakta 15. august. I Finnmark starter jakta 21. august. Jakta varer til 23. desember.
Jakttid kortnebbgås:
Gåsejakta starter 10. august og varer til 23. desember. Nord for Rana/ Rødøy og i Troms starter jakta 21. august, mens kortnebbgås er fredet i Finnmark.
Jakttid kanadagås:
10. august starter gåsejakta. I Troms, den nordlige delen av Nordland og Finnmark starter 21. august. Jakta varer til 23. desember.
Gåsejakt på sjøen:
Gjess kan jaktes både på land og på sjøen, men fra svenskegrensa t.o.m Agder kan du ikke jakte på sjøen før 10. september.
Gåsa ser godt og lærer fort. Med andre ord kreves mye kunnskap, trening og forberedelser for å lykkes med gåsejakt. Det er nemlig ikke slik at du kan sette deg ved et vilkårlig jorde og forvente full fryser. Forberedelse er alfa og omega.
Her får du våre beste tips for å lykkes!
4 kjappe tips til gåsejakt
Momenter for å lykkes med gåsejakt
God lokalkunnskap
Kjennskap til gåsas levesett
Gode skyteferdigheter
Evnen til å gjemme seg og bruke terrenget til sin fordel
Gjess kan jaktes på flere måter. Vanligst er å postere der gjessene beiter, plassere ut lokkefugler og sette seg i skjul. Men også smygjakt med rifle kan være effektivt.
Vi konsentrerer oss her om haglejakt – men en formaning først: Nær jorder finner man gjerne bebyggelse, så husk skyteretning og minst 400 m sikkerhetsavstand.
Hvor kan man jakte gås?
Gjess er vanedyr, eller rettere sagt vanefugl. Har de først funnet en favorittrestaurant, vender de tilbake så lenge kjøkkenet er åpent. Men de lærer fort: Etter å ha blitt jaktet på, skjønner de fort at spisestedet har skumle dørvakter, og drar på leting etter nye spisesteder.
Derfor bør du hele tiden lete etter steder der gjessene liker seg. Om jordet ditt er tomt, er andre populære gåseplasser desto mer «begjesset».
Imidlertid vil det ofte være gjess som kommer på trekk nordfra som ikke har blitt jaktet på i ditt område. Alle muligheter er derfor ikke blåst selv om naboen har mest gjess den ene dagen.
Under rekognoseringsrundene er det verdt å sjekke hvor gåsa tilbringer natta: Langs Glomma beiter gjessene flere steder på jordene i dalbunnen, men tilbringer natta i høyereliggende tjern.
Her legger de seg gjerne i grunne viker der de kan fylle kråsen med grus. Finner du en slik plass, kan det være et svært giftig sted å jakte på.
Når på dagen bør man jakte?
Gåsejakt pleier å foregå på morgen- og kveldstrekket. Lokkegjess – gjerne sammen med lokkefløyte – er ofte påkrevd for å lokke trekkende gjess ned på skuddhold. Det er mye jobb å sette ut lokkegjess, så pass på at du setter av nok tid:
Skal du jakte på morgenen, må lokkegjess og kamuflasje være ferdig rigget i god tid før det lysner. Mange setter derfor opp utstyret med en gang kveldstrekket er over, slik at man kan sove litt lenger og heller ankomme jaktstedet klappet og klart.
Gjessene har en hvilestund midt på dagen der det er liten vits i å jakte. Den tiden kan du bruke til å sette opp lokkegjess og kamuflasje i god tid før kveldsøkta. Men husk at trekket kan begynne ved to-tiden, så du bør ikke drøye lunsjpausen for lenge.
Vinden avgjør hvordan lokkegjessene skal plasseres: I likhet med andre fugler lander gjess som oftest mot vinden, og helst et sted hvor de sitter trygt omringet av artsfrender. Men samtidig må det ikke være for trangt.
Lokkefuglene må dermed plasseres slik at innkommende fugl styres inn i lommer innenfor skuddhold.
Lokkegjessene kan plasseres i en klassisk V med spissen mot vinden. Er det varierende vind, kan de settes i en X, slik at fugl kan lande mot vinden uansett hvor den kommer fra.
En mye brukt formasjon på Island er å sette lokkefuglene i en «J», med stammen i J’en parallelt med vinden 35–40 meter fra jegeren, mens kroken i J´en svinger mot vinden og inn mot jegeren.
Hvor mange
Tidlig i sesongen trenger du ikke så mange lokkefugler. Ved jaktstart kan 8–10 gjess være nok, mens senere kan du trenge 50–60 lokkefugl for å virke overbevisende.
Et tips er å skritte opp avstanden både til de nærmeste lokkefuglene og de lengst unna: Da er det lettere å beregne skuddavstand.
I områder med både grågås og kanada-gås kan det være lurt å plassere ut en gruppe med kanadagjessbulvaner, for så å plassere en mindre gruppe grågåsbulvaner litt ut til siden for disse. Det er ikke sikkert at grågåsa går ned, men det vil ofte lokke dem til å slå en sirkel eller to over jegeren.
Sammenliknet med sine to andre jaktbare slektninger, er kanadagåsa enklere å få ned. Jeg og andre har opplevd at enslige kanadagjess slår seg ned mellom lokkeduene under duejakt!
På Island brukes det ofte et par svanebulvaner for å gi gjessene inntrykk av at her er det bankers å lande. Disse plasseres 10-15 meter utenfor kroken i J´en, på motsatt side av jegeren.
Ellers er det viktig at oppsettet ikke blir for statisk. Derfor kan du med fordel blande inn noen lokkefugler som gir bevegelse, for eksempel vindsokker som blafrer eller liknende.
Kort om gås
Gåsejakta starter 10. august de fleste steder i landet. Ved kysten har gåsejakt lange tradisjoner, mens gås i innlandet gjerne har blitt skutt mer tilfeldig som bifangst.
Det anslås at høstbestanden av grågås er nær 100.000 individer, kanskje mer. De siste årene har fellingstallene ligget rundt 15.000 fugl, mens det felles ca 2500 kanadagås og 3500 kortnebbgås. Trøndelag er gåsefylke nr 1: 30 prosent av grågåsa felles her, og 90 prosent av kortnebbgåsa.
Gjess er plantespisere som henter mesteparten av maten på tørt land. Dietten består av urter, bær, korn, gress og røtter. Det er derfor mest hensiktsmessig å jakte ved steder der det er gress eller korn.
Slik lokker du på gjess
Alle som har observert en flokk med beitende gjess, vet at det her er tillatt å snakke med mat i munnen. For best mulig effekt av oppsettet, bør du derfor lære deg å lokke.
Dyktige gåsejegere hevder at det er like viktig å trene med lokkefløyta som med hagla!
For det er ikke bare å anskaffe ei lokkefløyte og tute i vei; det kan faktisk virke mot sin hensikt. Sett av tid til å øve, men erfaringsmessig bør slik musikk utøves når man er alene hjemme. Skjærende gåsekakling i timesvis har vist seg å være noe ikke-jegere er lite begeistret for.
På Youtube finner du gode videoer som viser hvordan man lokker riktig. Og har du ikke tid til å lære deg lokking, kan man ta i bruk moderne teknikk og sende lokkelyder fra en batteridrevet blåtann-høyttaler.
Slik gjemmer du deg for gjess
Det hjelper lite å plassere ut lokkefuglene i perfekte formasjoner og lokke med fløyta til du blir blå i trynet, hvis gjessene oppdager deg før de er på skuddhold. Gjess har veldig skarpt syn og er svært vare for bevegelser og kontraster.
Du kan bruke alt fra kamuflasjetelt til å grave et hull i åkeren med tak som du vipper til side når du skal skyte.
På flat mark er «coffin blinds» kanskje det beste. Det er en portabel, sammenleggbar kiste der jegeren ligger skjult. Men har du helling eller en grøft i nærheten, er det ofte mer bekvemt og hensiktsmessig med et kamuflasjenett eller to å gjemme seg bak.
Men det alene er ikke nok: Bar hud må dekkes med ansiktsmaske, buff og hansker. Klærne må gå mest mulig i ett med omgivelsene. Ofte vil gjessene fly over kamuflasjen, og da er det uhyre viktig å sitte urørlig.
En bevegelse med hodet kan være nok til at fuglene oppdager deg og flakser videre!
Digitale kamo-mønstre som skal bryte opp silhuetten, fotorealistisk kamuflasje eller tweed og vadmel fra «gamle dager»: Vi tester hva ser viltet, og hva du bør velge.
Det beste været for gåsejakt
Gråvær er fint jaktvær. Da flyr gjessene gjerne lavt og er lettere å lokke inn. Spesielt på dager med litt vind virker det som om fuglene vil spare energi og lander på første og beste plass blant artsfrender.
Gåsa er en stor og hardskutt fugl. Du bør ikke skyte på avstander over 25 meter. Det kan være lett å feilberegne, så tren på å bedømme avstand ikke bare langs bakken, men også opp i lufta. En stor fugl i silhuett mot himmelen kan fort være lengre unna enn det man skulle tro.
Ha is i magen og ikke skyt nødvendigvis på første passering. Gjessene vil ofte sirkle flere ganger før de lander. For hver gang de passerer, vil de vanligvis komme nærmere.
Når du skyter en fugl, må den hentes raskest mulig. Ikke bare for å forsikre deg om at den ikke er skadeskutt og kan stikke seg unna. Men en død fugl som ligger unormalt, advarer lett sky artsfrender om at her er det jegere i mosen.
Tren med hagla
Du kan med fordel bruke samme hagle som ellers, slik at våpenet «sitter i fingra». Det er ikke påkrevd med ei 12/89-hagle dedikert for gås i tillegg til ei 12/70 for rypa. Men morsomt? Jo, absolutt!
Varier treningen! Gå gjerne figurstier og eller skyt sporting i tillegg til vanlige leirduer. Holdet kan bli noen meter lengre enn de anbefalte 20-25 meterne, og i tillegg tåler gåsa en del. Derfor er det en fordel med trang sverm: Full og ¾ choke er en kombinasjon som er brukt av mange.
Når gjessene utpå høsten får tykkere fettlag, er det viktig at ammunisjonen har nok trøkk. De som skyter mye gjess, begynner gjerne sesongen med en sprek 42 grams duplex #2/4-ladning, for så å gå over til US3 eller US2-magnumladninger.
De fleste hagler er noe kresne på sistnevnte, så testskyt ulike patroner for å finne den som går best i hagla di.
Se våre tester av 60 hagler og patroner. Guide til valg og tilpasning av hagle og sjekkliste ved kjøp av brukt hagle.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.
Du kan gå på smygjakt etter gås med rifle. Men om du vil lykkes med å jakte på gås med hagle, er det vanlig å legge ut lokkefugl og sette seg i skjul. Du må finne trekkrutene. Les mer i vår guide til hvordan du lykkes med gåsejakt.
Hvor mange lokkefugl trenger jeg til gåsejakt?
8-10 lokkefugl kan være nok i starten av jakta, mens du gjerne kan bruke både 50 og 60 lokkefugl senere i sesongen. Bland gjerne inn noen lokkefugler som beveger seg også. Les mer i vår guide til gåsejakt.
Når starter gåsejakta?
Den generelle jakttiden på kortnebbgås, grågås og kanadagås er 10. august, med noe senere oppstart i Nord-Norge. Merk at "Den frie jakten" til sjøs er innskrenket fra svenskegrensa til og med Agder med oppstart 10. september. Jakta varer til 23. desember.
Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo