To sporrekker oppover elveisen, spredte sklier og ‚snøhuler‘ langs bredden. Det kan vel ikke være...? Jeg drar videre til et stilleflytende parti lengre opp i vassdraget. Og får bekreftet mine mistanker.
I det sakteflytende partiet hvor isen har lagt seg er sporene borte. Men en rad pustehull ute på isen avslører likevel at to otere har passert. De har bare svømt under isen og er på vei oppover vassdraget.
Gytende lake
- Piiip. Piiip. De høye tonene trenger så vidt gjennom det dype elvebruset. På iskanten ligger en ungdom som heller tigger mat enn å jakte selv.
Ute i strykene kommer otermor svømmende med ei laks. Ungen møter henne på iskanten. Hun i et halvhjertet forsøk på å vri seg unna, ungen i et mer alvorlig forsøk på å få tak i fisken. Det ender med at ungen får sitt mens mor jumper uti stryket for en ny fisk. Den åleliknende torskefisken er i gytemodus og ikke vanskelig å fange for én som kan teknikken. Ikke lenger etter kommer hun opp med enda en liten fisk som klok av skade spises alene på en snødekket stein som stikker opp uti elva. Mens kuldegradene sørger for at isen fryser i bartene.
Alltid på farten
Så bærer det inn på isen litt kjærlig stryking oppetter ungen før hun ruller seg sammen som en rev for litt hvile mellom slagene. Men med en stor unge i nærheten som ikke har brukt krefter på matauke, blir det ikke lange kvilen før den unge vil være sosial. Og de tumler rundt i den myke snøen før de fortsetter ut i elva.
Neste dag følger jeg sporrekka videre oppover vassdraget til det ender i et åpent, langt stryk. Her har oterne all verdens tumleplass og det er bare å håpe på å finne igjen sporene når de er på vei ned igjen og skal ut i hovedvassdraget hvor de kom fra.
Bestandsutvikling:
Ble tidligere jaktet på grunn av sin verdifulle pels.
Totalfredet siden 1982 og er i den Norske Rødlista fra 2010 klassifisert som `sårbar‘
De største truslene er påkjørsler, drukning i fiskeredskaper (garn og ruser) og miljøgifter. Hovedutbredelsen er langs kysten fra Finnmark til Hordaland.
Mye tyder på at oteren er på fremmarsj både sørover, østover og innover i landet. Den følger vassdragene, og store deler av blant annet Glommavassdraget har nå en fast oterbestand.
Størrelse
Kroppslengde: 40-70 cm + hale: 26-55 cm
Vekt: ca 5-15 kilo
Hannen er betydelig større enn hunnen.
Tilpasset et liv i vann.
Oteren har en av de tykkeste pelsene i hele dyreriket og lever primært av fisk, men også krepsdyr og amfibier. Føttene har svømmehud mellom tærne.
Kan være neddykket i opptil fem minutter. Øynene og neseborene kan lukkes under vann. Hodet er flatt med øyne, nese og ører plassert tilnærmet i ett plan. Det gjør det mulig for oteren å se, høre, lukte og ikke minst å puste over vann, samtidig som svært lite av dyret vises i vannskorpa.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.