Ikke synonymt med bestanden
Størst fall har det vært hos antall felte fjellryper, med en reduksjon på nesten 10 prosent fra 2020-2021 sesongen, og omtrent 30 prosent fra jaktåret 2016-2017. Det er lett å tenke at reduksjonen er et tegn på hvordan bestanden er, men det er ikke nødvendigvis slik:
– Fuglene i fjellet har gått tilbake med 30 prosent de siste årene, uavhengig om det er jaktbare arter. Dette inkluderer også rypene, forklarer Espen Farstad, som er informasjonssjef i NJFF.
– Når det kommer til rypa, så veksler det veldig fra år til år, og ser vi på fjoråret, så var det ikke spesielt bra på de viktigste områdene. Så tok det seg veldig opp i år i Nord-Norge og flere andre steder i landet, sier Farstad.
FINPUSSE SKYTINGEN: Slik testskyter du hagla
Bedre rypeforvaltning
Rypa havnet på rødlista for fem år siden, og dette var et signal som ble tatt på alvor:
– Det at rypa havnet på rødlista bidro til en mer kunnskapsbasert forvaltning av rypene, som ikke truer bestanden. I praksis så blir forvaltningen gjort mer forsiktig nå enn før, og det gjenspeiles også i statistikk når vi ser på antall felte fugl, forklarer han videre.
For det er lys i tunnelen; rypa er ute av rødlista, bestanden er i vekst på generell basis, og i år opplever vi en fantastisk vekst i Nord-Norge:
– Selv om rypa nå er på en positiv trend kan det snu fort, så vi må vende oss til at vi tar ut mindre i dårlige år, for så å være mer rause i gode år, avslutter Farstad.
Som mange rypejegere vet, er rødreven en av rypas store fiender. Derfor er det viktig at det jaktes på rødrev for å unngå ubalanse i økosystemet. For jaktåret 2021-2022 ble det felt totalt 21 030 rødrever - som riktignok er en liten nedgang fra året før - men som også er en økning på 20,3 prosent fra 2016-2017.
REVEJAKT: Klem en revejeger