I september arrangeres det møter og webinar om en relativt ukjent parasitt. Målet er at flere storviltjegere har et bedre kunnskapsgrunnlag inn mot årets høstjakt.
PARASITT I ELG: Hundens dvergbendelmark er påvist i flere elger. Nå er det igangsatt tiltak. Foto: Erlend Haarberg / NN / Samfoto
Lesetid: 3 minutter
Hundens dvergbendelmark ble påvist første gang i Norge for to år siden, under elgjakta. Året etter ble det funnet fire nye tilfeller. Nå gjennomføres det tiltak for å bedre forstå utbredelsen til den meldepliktige parasitten.
– Kartlegging av parasittens utbredelse er nødvendig for å forstå hvilken effekt infeksjonen har på enkeltelg og elgpopulasjoner, sier Malin Rokseth Reiten, fagansvarlig vilthelse ved Veterinærinstituttet.
Tilfellet som ble meldt inn første gang, kom fra en elg skutt i Stor-Elvdal. I 2023 ble de fire andre funnene påvist i Røros og Åmot kommuner.
For å øke kunnskapen om parasitten, er prosjektet "ElgMark" opprettet. Dette er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Høgskolen i Innlandet og Mattilsynet, med mål om å øke oppmerksomheten rundt hundens dvergbendelmark.
– Hva kommer navnet av?
– Parasitten ble først funnet i en livssyklus mellom sau og gjeterhund. Hunder kan infiseres av ulike arter bendelmarker, men denne er usedvanlig liten sammenlignet med de andre, derav navnet dvergbendelmark. "Hund" ble lagt til for å skille den fra andre arter, som for eksempel revens dvergbendelmark, som primært finnes i en livssyklus hos rev og gnagere, fortsetter Reiten.
For å spre kunnskap om parasitten arrangeres det både fysiske møter og webinarer i september. To webinarer vil finne sted 19. september, mens fire fysiske møter holdes på Røros, Rena, i Nord-Odal og på Ås.
På møtene vil jegere blant annet få en oppdatering om parasittens status i Norge, lære om hvordan den gjenkjennes, og få informasjon om rutiner for innsendelse og varsling.
– Er denne parasitten farlig?
– Hundens dvergbendelmark gir først og fremst sykdom hos elg og andre hjortedyr. Hvis elgen inntar parasittegg fra miljøet, kan den utvikle parasittblærer i lunger og lever. Hvordan dette påvirker elgens kondisjon vet vi ikke ennå. Mennesker som får i seg parasittegg vil også kunne utvikle parasittblærer, men dette er det få rapporter om på verdensbasis, forklarer Reiten.
– Hvorfor er det viktig å kartlegge utbredelsen i Norge?
– Kartlegging av parasittens utbredelse er nødvendig for å forstå hvilken effekt infeksjonen har på enkeltelg og elgpopulasjoner. Det er også viktig for å kunne si noe om risikoen for smitte til hunder og videre til mennesker. Ved økt kunnskap om utbredelse kan vi gi gode råd om forebygging av smitte, utdyper hun.
Reiten oppfordrer jegere til å delta på webinar for å lære å gjenkjenne parasitten.
– Vi vil også anbefale at jegere undersøker lungene på felt hjortevilt, for å bli kjent med hvordan normale lunger ser ut. Da vil det bli lettere å oppdage avvik, avslutter hun.
Ved usikkerhet eller behov for en vurdering, oppfordres det å ta kontakt med Mattilsynet. Påmeldingen til webinaret 19. september, kan gjøres her.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Uten at eier aner noen ting, kan hunden være smittet av nesemidd. En nesemiddinfeksjon går ut over luktesansen hos din firbeinte kompis, slik at enkelte jakthunder blir rett og slett ubrukelige.
Rypetakseringen er så å si ferdig, og har pågått de siste tre ukene. Selv om det fortsatt er litt for tidlig med konklusjonene, har vi fått en sniktitt på statusen under sluttspurten.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.