Med Elfenbensjegeren presenterer Johann Fanzoj med stolthet et fantastisk treårs-prosjekt basert på en Mauser M98 Magnum Double Square Bridge låskasse i det legendariske Afrika kalibret .416 Rigby. M98’en regnes som en av de aller beste og sikreste og svært mye brukt den gang som nå i storviltkalibre så vel som andre kalibre.
Ved siden av at denne rifla er et kunstverk, så har den alle funksjonelle detaljer tilhørende et storviltvåpen beregnet for Afrika.
Fanzoj er ett av få våpenfirmaer i verden som fremdeles er i stand til å designe og bygge slike samlerobjekter innen våpenbyggerkunst. The Ivory Hunter representerer ”den gamle verdens” lange tradisjon og stil kombinert med dynamisk tenkning som fascinerer og er grensesprengende.
Byggingen, eller rettere sagt, skapingen av dette mesterverket er et resultat av et dedikert teamwork mellom noen av de aller beste håndverkere innen sitt felt i verden: Fanzoj’s børsemakere, stokkmakere, salmakere, verktøymakere, koffertmakere og hele det kreative laget med designere, gravører osv., og sist (eller snarere først)den entusiastiske ledelsen av familiebedriftens unge direktører Daniela Fanzoj og hennes bror Patric Fanzoj.
Fanzoj-dynastiet
Johann Fanzoj ble grunnlagt i 1790 i tradisjonsrike Ferlach i Østerrike, et område med våpenkonstruksjoner og flere firma med historie datert helt tilbake til det 16 ende århundret. Med mer enn ni generasjoners kontinuitet står Johann Fanzoj for noe av det ypperste innen våpenproduksjon, og her er det ikke snakk om masseproduksjon, men om et firma dedikert til håndbygde jaktvåpen ned til minste detalj – enkeltskudds brekkvåpen, treløpede rifler, dobbeltrifler, boltrifler, hagler, drillinger. Hvert eksemplar er unikt, og noen bygges med et spesielt tema, som denne, ”The Ivory Hunter”.
EN DRØM
Både låskassa og kalibret er valgt, som allerede nevnt, med omhu og ut fra tradisjon og lang praktisk erfaring.
The Ivory Hunter er en drøm av metall, valnøtt, elfenben, 24 kart gull – en utsøkt blanding av fargespill, eksklusive materialer og aller høyeste grad av håndarbeid med en av verdens beste metallartister nemlig mestergravør Ritchi Maier. Pipa er kaldhamret smidd i absolutt førsteklasses romfartsindustri stållegering spesifikasjoner (AMS stål) og har etter produsentens beregninger en ”perfekt” lengde til kalibret på 63 cm. Kikkertsiktet som er valgt er også blant de beste i verden og passer ypperlig til en storviltrifle med Afrika kaliber og korte til middels skuddavstander – et Swarovski 1-6x24 Z6i med lys og stort synsfelt.
(En liten anmerkning her: Jeg har valgt dette kikkertsiktet på en av mine storviltrifler, og det har vist seg å være et aldeles utmerket valg, og retikkelet på mitt kikkertsikte er Line Dot. På 1x forstørrelse har det et synsfelt på hele 42,5 m mens Line Dot retikkelet har en tynn horisontal linje, midtpunktet er med lys som er trinnløst regulerbart pluss en liten vertikal linje over og under. Dette er et av de raskeste retikkelene for hurtig målfinning og oppfølging, og således perfekt til storviltjakt enten i skogsterreng her i landet og ikke minst i Afrika under jakt på farlig vilt. Dessuten har kikkertsiktet en øyeavstand på 95mm, noe som er en betryggende bonus spesielt for rifler med tung rekyl.). Montasjen som er valgt her er også meget fornuftig, stødig og lettbetjent – avtakbar svingmontasje. I tillegg er det (som du skal se) raske åpne sikter – V-Express med et stående skurblad og et oppslagsskurblad. Både kikkertsikte og første skurblad er regulert/innskutt på 100 m, mens oppslagsskuret er antakelig (ikke oppgitt) innskutt på 150 m.
STERKESTE I VERDEN
Stokkmaterialet er i superb circassian mørkfarget valnøtt ”burl”, som regnes som den sterkeste og vakreste i verden. Circassian valnøtt vokser bl.a. i høyereliggende strøk i Kaukasus (derav circassian), men arten (lat. juglans regia) finnes bl.a. også i beltet fra Balkan til Himalaya. ”Burl” betyr knute, og på denne valnøttarten finnes store knuter hvor den mest tettvokste og spektakulære strukturen finnes – og dermed det mest ettertraktede og kostbare materialet finnes. Valnøttemnet her er lagret i 10 år for å få den naturlige fuktigheten ned til under 10%. Den speilblanke overflaten er et resultat av tidkrevende porefylling og pusseteknikker i kombinasjon med tradisjonelle stokkoljer påført i mange lag over flere måneder slik at det blir lagt en perfekt finish som er dyp og får fram struktur og farge i treverket, og selvsagt beskytter mot elementene.
KOSTBAR KONTRAST
Forskjefteavslutningen er i stabilisert mammut elfenben, og scrimshaw motivene er utført utrolig detaljreikt av mestergravør Ritchi Maier. Mellomlegget mellom valnøtt og elfenben er i massivt 24 karat gull – en spennende, flott og kostbar kontrast som fremhever materialvalget ytterligere. Temaet her blir som for innlegget i kolben, nemlig denne mektige nærmest monumentale elefantoksen som blir et symbol på dyreartens overlevelse. Elfenbensjegeren blir igjen en forsvinnende silhuett, som henspeiler på fortidens tapte storhetstider.
Selv om tidene har forandret seg, så bærer denne rifla et minne om de mest sagnomsuste og berømte elfenbensjegerne, og navntrekket deres er preget inn i forskjefteavslutningen. For deg som er interessert i denne perioden og vil undersøke og lese mer om denne, ja, så her har du navntrekkene: John Taylor, Fredrick Courteney Selous, James Sutherland, Karamojo Bell, Aurelio Rossi, John A. Hunter, George Rushby, Eric Rundgren, Harry Manners, Samaki Salmon, j. Mac Neil, T. Lefebre, Otto Kronert, Major Andy Anderson.
ELEFANTHUD
Elefanthuden er hovedtemaet på riflas ståldeler og dekker hele låskassa og en del av pipa. Stålet er gravert akkurat som elefanthud etter nøye studie og med realistisk struktur ned til minste detalj. ”Overflaten av elefanthuden er som et landskap som forteller sin hisorie”, uttaler mestergravør Ritchi Maier. For å mestre denne kompliserte graveringen benyttet gravøren flere teknikker - meisel og hammer (”punta e martello”), punsel og hammer (”cesello”), håndstikkel (”bulino”) samt noe gullinnlegg. Hegrene (elefantflokkenes følgesvenner og renovatører) er for øvrig gravert med en meget fin ”bulino” stikkel med punktteknikk.
Her er det mange spennende og utsøkte detaljer, som jeg har vært så heldig å fingranske under lupen.
ELFENBENSJEGEREN
The Ivory Hunter er laget og detaljert spesialdesignet som en hyllest til de legendariske storviltjegerne, som i sin streben etter nye oppdagelser og eventyr formet myten rundt det største pattedyret på landjorda – elefanten. Rifla bringer tilbake minner om en verden av tidligere storviltsafarier i uoppdagede territorier til det mørke kontinent med det rikeste og mest spektakulære viltliv på jorden, hvor store og nær sagt uuttømmelige elefantflokker bød på rikdom i form av ”hvitt gull” – elfenben! Dette ”gullrushet” hadde sitt høydepunkt i slutten av det 19. og begynnelsen av det 20. århundret, men er for lengst en saga blott.
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i juni 2017.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.