Kamuflasjenettet er også en del av lista og henges opp i skjul i utkanten av åkeren med hensyn til sikker bakgrunn og en plass som kan gi gode skuddsjanser. Et godt grunnlag bør også være lagt på skytebanen i forkant.
Godværsjakt i nærområdet
Best sjanser for å komme på skuddhold hos ringduene er grytidlig om morgenen i grålysningen, og på ettermiddagen. Dette skyldes at fuglene trekker fra skogen og inn på jordene for å beite, ofte i flertall - såfremt været er bra. For dette er en type godværsjakt; duene er ikke spesielt glad i regn, og holder seg gjerne på kvisten sin om regnet bøtter ned.
Ser man på antall felte duer, ble det i jaktåret 2020-2021 felt 33 660 ringduer over hele landet, ifølge Statisk Sentralbyrå (SSB). Dette er relativt få, sammenlignet med hvor mange ryper som felles. Det var likevel en økning på 3,8 % i antall felte ringduer fra året før - men potensialet er mye større.
GUIDE: Slik lykkes du med duejakta
Økende ringduebestand
For det regnes med at ringduene er på en økende trend, og selv med store variasjoner i landet ligger det grunn til å tro at bestanden har passert rypebestanden i antall. Størst tetthet finner man på Østlandet der duene drar god nytte av gode beiteforhold på de store kornåkrene.
Videre er det også muligheter på Sørlandet og i Trøndelag, men her blir det felt langt færre duer. Lengst nord i landet er det dårligere muligheter, som også gjenspeiles i statistikken med 120 felte ringduer i jaktåret 2020-2021.
Som råvare er ringdue en fantastisk ressurs, og er på lik linje med ryper. Derfor er det ingen grunn til å avskrive jakta, og ikke minst er dette en fin anledning til å starte jaktsesongen tidlig, i påvente av at rypejakta kommer i gang.