9 tips for å lykkes med duejakt

Duejakt er en undervurdert jaktform, selv om mange bruker det som oppkjøring til rypejakta. Her er våre beste tips for å lykkes med ringduejakta.

Sist oppdatert: 20. august 2024 kl 12.56
Duejakt, gode råd for duejakt
Duejakt er en undervurdert jaktform, selv om mange bruker det som oppkjøring til rypejakta.

Jakttid

Det er jakttid på ringdue over hele landet fra 21. august til 23. desember. Men ringdua er fredet i Finnmark og Troms.

Duejakt er en undervurdert jaktform, selv om mange bruker det som oppkjøring til rypejakta.

Til tross for en nedgang fra 52.530 felte fugl for ti år sia, blir ringdue bare overgått av fjellryper og liryper når det gjelder årlige fellingstall for småvilt, viser jaktstatistikken fra Statistisk sentralbyrå.

Duejakt har størst utbredelse på Østlandet. Halvparten av alle felte ringduer i 2020 (32.420) ble skutt i Viken (16.470), mens Innlandet (7.840), Vestfold og Telemark (4.190) tok de neste pallplassene.

9 tips til duejakt

1) Har du ikke fått ordna deg duejakt ennå, er du lovlig seint ute… Men ta en spanerunde i dag og finn et område med god duetrafikk, før du innhenter tillatelse fra grunneier.

2) Finn duenes trekkmønster. Jorder med erter, raps eller hvete er de beste stedene.

3) Duene er mest på farta mellom kl. 06 og 09 om morgenen, samt 14 til 18 på ettermiddagen. De fleste værtyper er greit jaktvær. Vind gjør gjerne duene mer aktive, mens kraftig regn er negativt. Men klarner det opp, kan de fort være på vingene igjen!

4) Bruk kamuflasjenett. Det gjør at du kan bevege deg mer enn om du sitter under et tre eller i et kratt. Plasser kamuflasjen så strategisk som mulig, helst i jordekanten eller inn mot annen vegetasjon.

5) Bruk skyggelue eller helst kamuflasjefarga ansiktsmaske, noe som gir deg litt mer slack. Ikke se rett opp slik at du blottlegger ansiktet før duene er på skuddhold. Sitt i ro, for ringdua ser bevegelser veldig godt.

6) Plasser lokkeduene mot vinden med nebbet ned og stjerten opp, slik at det ser ut som de beiter. Sett dem gjerne i en spiss med åpning i midten omlag 20-30 meter fra kamuflasjen.

 

7) Duene lander mot vinden. Det betyr best skuddmulighet dersom du sitter med vinden i ryggen. Vent med å skyte til de henger rett over lokkeduene og brer ut vingene for å lande, for da har du den beste blinken.

8) Felte duer kan gjerne legges med utspilte vinger blant lokkeduene, da det ser ut som disse er på vei inn for landing. Støtt gjerne hodet opp med en V-forma kvist, slik at det ikke henger slapt ut til sida.

9) Har du jakta hardt på et jorde en dag, kan det være lurt å la det hvile noen dager.

Lokkeduer

Lokkeduer er helt essensielt dersom du skal på duejakt. Du bør ha 15-20 lokkefugl hvis du skal friste duene tilstrekkelig til å lande på åkeren foran deg. Skal du på duejakt for første gang, finner du flere nyttige tips i denne artikkelen om jakt på ringdue.

Duene ser bevegelse svært godt. Det er derfor viktig at du sitter godt kamuflert i skjul, enten under et tre eller helst bak en kamuflasjeduk når du jakter due. 

Når duene kommer flygende inn mot lokkeduene dine, kan det ofte bli krevende og raske skudd. Da er det viktig at hagla passer godt til deg. Her kan du lese mer om hvordan du kan sjekke at hagla passer til din kroppsbygning.

Hva er de beste rådene for duejakt?

Du må finne ut hvor hovedtrekket går, og finne deg gode jorder å jakte på i nærheten til trekket. Du må også bruke lokkefugler. I vår guide til duejakt har vi skrevet en punktliste med ni gode råd du bør følge for å sikre deg en flott jaktopplevelse.

Hvordan bruker jeg lokkefugl på duejakt?

Du bør ha minst 15-20 lokkefugler, gjerne flere. Sjekk vindretningen, da duer helst vil lande mot vinden. Legg ut lokkefuglene i en V, med spissen mot vinden. Visste du at det kan være lurt å supplere med noen bulvaner av kråkefugl også?

Hvordan skjærer jeg ut bryststykkene på ei due?

Legg dua på ryggen. Pass på at du har en skarp kniv. Lag et lite snitt ved mellomgulvet. Bruk fingrene for å dra skinnet oppover og ut til siden. Vi forklarer deg hva du skal gjøre steg for steg i vår oversikt over hva du må vite for å lykkes med duejakt.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen