– Jeg vet at du vil utpå, men vi må vente: Du vil ikke ha denne undersjøen under kajakken, sier Jonny Vestmo. Så slik blir det, for på sjøen gjelder det å lytte til erfarne folk.
Alltid beredt: En jakt- og fiskekajakk med tråpedaler gir deg en spennende mulighet å jakte sjøfugl med hendene fri. Jonny Vestmo falt pladask for kajakktypen etter mange år i vanlig havkajakk.
Lesetid: 6 minutter
Jonny har jaktet sjøfugl fra kajakk i Ytre Oslofjord i en liten mannsalder, og vet hva han snakker om. Planen om å sjøsette ny kajakk på sjøfugljaktas startdag 1. oktober, blåser bort i stormen. Sjøen er grov i dagevis etterpå.
Men omsider er vi her. Sola kryper over horisonten, det er meldt litt vind og ellers nydelige forhold. Jonny og jeg setter ut hver vår jaktkajakk med pedaldrevet propell under kjølen, og siger fra land med haglene klare i båten.
En ungskarv med hvit buk lyser som et sjømerke. Den forstår åpenbart at vi ikke kan skyte i havna, men må nøye oss med en salutt med jegerhatten idet vi padler forbi.
Jegerens uunnværlige kikkert
Vi padler opp Mossesundet på innsiden av Jeløya. Her sitter ofte skarven og tørker vingene, mens ender brått kan smette ut foran kajakkene fra de mange små vikene.
Kikkerten er god å ha: Det første tegnet på fugl er ofte bare en liten svart prikk, mens fem-seks fugl fort kan se ut som rekved eller søppel som driver i vannet. Kikkerten er også avgjørende for å arts-bestemme, selv om du ofte må nesten helt på haglehold før du er helt sikker.
Mot nordenden av Jeløya ser vi et hode duve sakte opp og ned på vei ut av en vik. Så to! Hodeformen med en nesten rett 30-graders linje fra nebbspiss til pannelugg, levner liten tvil. Men er det en hunn eller en hann av ærfugl? Gutta får sin flotte fjærdrakt først utpå høsten, slik at en ung hann kan ligne mye på damene tidlig i oktober.
– Vi gjør som vanlig: Jeg legger meg inn i bukta og presser fuglen utover, mens du ligger på utsiden, instruerer Jonny.
Reddet av båtfolket
Som sagt, så gjort. Det gjelder å skynde seg sakte og ikke ro rett på når man smyger etter. Da er sjansen mindre for å bli oppfattet som en trussel. Jegeren på utsiden bør padle mot vinden og legge seg et stykke lenger bort: Om den som presser ikke kommer til skudd, letter fuglen ofte mot vinden og gir skuddsjanse for den andre.
Jonny legger seg bak den nærmeste anda og tråkker rolig. Hagla er ladd, men børsepipa forblir hvilende i fanget. Snart har jeg også fuglen nær nok i kikkerten til å se det samme som Jonny har oppdaget: Fjærdrakta er helt brunspraglete uten lysere partier. Sekunder senere tar hunfuglen til vingene og springer grasiøst opp i fart.
En fritidsbåt suser inn bakfra og skjærer inn foran kajakkene våre. I samme sekund suser seks ærfugler rett over oss, flere av dem er jaktbare hanner! Men på grunn av motorduren hører vi dem ikke før båten foran oss forhindrer forsvarlige skudd.
Den siste sjøfugljakta?
Vi tråkker oss gjennom den trange kanalen mellom Jeløya og Bevøya før vi setter kursen mot den lille øya Bile, også kjent som sjøfugljegernes rasteplass.
– Her har jeg ofte skutt fugl, både fra kajakken og liggende på øya med lokkefugl ute. Da jeg var yngre, lå vi her gjerne flere dager i slengen, forteller Jonny.
Vi drar kajakkene i land. Selv mens lunsjen fortæres, har sjøfuglsjefen et årvåkent blikk langs horisonten. Det er jo klassisk at fugl flyr forbi mens man er opptatt med andre ting. Men det er også andre skjær i sjøen for sjøfugljakta:
I Miljødirektoratets forslag til nye jakttider totalfredes svartand og ærfugl, mens skarv kun kan jaktes i ferskvann sønnafjells.
– Ærfuglen har vært fredet før. Om den og flere sjøfuglarter blir fredet igjen, må jeg bare tilpasse jaktutøvelsen min og gjøre det beste ut av det, sier Jonny.
«Den fremste hannen lever farlig i tre sekunder – før resten av flokken tar ham igjen. Slukøret kan vi ikke gjøre annet enn å se endene fly innover Oslofjorden.»
Sjøfugljegernes lureknep
Vel ute i kajakkene padler vi rundt Bile, før vi nærmer oss gromplassen – nordsiden av Bevøya. Her feller vi (nesten) alltid ærfugl. Har vi flaks, har noen av ærfuglene som fløy over oss i motorduren slått seg til ro her.
På vei dit jakter vi som vanlig: En speider ute på vannet, mens den andre smyger kajakken langs land for å få med seg skarv og presse eventuell annen fugl ut på fjorden.
Det tar ikke lang tid før vi ser to skarver hvilende på en stein. Den ene er en ungfugl med hvit buk. Sakte kommer vi nærmere, med børsene klare.
Den voksne storskarven stikker, men unggutten blir sittende! Det blir det nest siste han gjør. Altfor sent tar han til vingene. Skarvemiddagen er i boks!
Sikkerhet først
Vi har knapt summet oss, før jeg oppdager seks ærfugler akkurat der vi håpte, på utsiden av Bevøya. Jaggu, det lønner seg å være lommekjent i sitt eget jaktterreng!
Ytterst til venstre ligger en hannfugl, så kommer det tre hunner, før flokken avsluttes av en hann og en hunn. Ikke optimalt for skyting med andre ord.
– Vi må støkke dem slik at vi får skuddsjanse på hannene, sier padlemakkeren.
I samme sekund blir vi oppmerksomme på et lasteskip som skal krysse fjorden – og vi ligger midt i leia. Ikke kan vi ta det for gitt at skipet har sett oss, for vi har droppet padlernes signalfarger til fordel for dusere jegerbekledning. I en slik situasjon har sikkerheten førsteprioritet. I noen minutter padler vi rolig etter fuglen og følger med på lasteskipet. Etter hvert ser vi at skuta vil krysse bak oss i god avstand. Game on!
Farlige sekunder
Ærfuglen duver fortsatt på fjorden 50-60 meter foran oss. Håpet er at den fremste hannen letter før de andre. Vi siger innpå mens vi løfter børsene.
Der letter de! Den fremste hannen lever farlig i tre sekunder – før resten av flokken tar ham igjen. Dermed kommer vi ikke til skudd. Slukøret må vi bare se de flotte endene fly av sted langt av gårde innover Oslofjorden.
På vei hjem kommer vi over flere storskarver, men ingen er unge nok til at de kan felles. Derimot får vi et fint støkkearbeid på en ung kvinand som avslutning på jaktdagen. Jaggu er den lett tilgjengelige sjøfugljakta langs fjorden noe å kjempe for å få beholde!
Sikkerhet for kajakkjegeren
Bruk alltid flytevest, uansett vær.
Havpadlere velger gjerne klær og vester med refleks eller signalfarger. for å vises i båttrafikken. Vi tror det lurt å være mindre synlig for fuglen og velger dusere jaktbekledning. Ha vesten under en romslig jakke. Også oppblåsbare vester funker.
Sent i sesongen er det lurt å vurdere tørrdrakt. Kroppen blir fort nedkjølt i kaldt vann. Også her kan du trekke nøytrale jaktklær utenpå.
Husk å være oppmerksom på at båtfolk ikke ser deg så lett når du velger jaktbekledning. Ta forholdsregler!
Jakter du i områder der det er den minste sjanse for at folk ferdes, skyt aldri inn mot land!
Utstyr og tips
Kikkerten er ditt beste verktøy, så bruk den flittig. Det er særlig lurt å speide etter skarv langs land på steiner, stolper og lignende, der de tørker vingene sine.
En håv er hendig å ha parat i båten for å plukke opp skutt fugl.
Husk klesskift i en vanntett pakkpose.
Ha rikelig med vann og mat lett tilgjengelig. Det er krevende å holde konsentrasjonen oppe, særlig om det blåser opp.
Hagla blir utsatt for sjøsprøyt uansett hva du gjør, men det går stort sett greit om du er flink til å pusse etter endt jaktdag. Vil du være på den sikre siden, kan du investere i hagler laget for vått miljø, slik som Franchi Affinity Elite Cobalt (testet i JEGER 7/2021)
Ta en oppfriskning på jakttider, jaktbare arter, deres kjennetegn, samt hvilke forvekslingsarter som er vanlige.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.