Andejakt med rifle

Jeg skvetter i det jeg hører et kraftig plask og hissig kvekking. To stokkender letter mindre enn ti meter fra meg. Jeg så dem ikke før de tok til vingene. Andejakt med rifle er krevende, og gir ikke alltid det store utbyttet.

Sist oppdatert: 22. desember 2023 kl 16.00
Andejakt med rifle, jakte ender, andejakt
Skuddklar: Endene ser godt, og beste taktikk er å skjule seg og ligge i ro i nærheten av et sted hvor endene kan komme til å dukke opp.
Lesetid: 5 minutter

Elva bukter seg smal og brun mellom kornåkrene. Her skulle man ikke tro det var så mye liv, men flere beverfamilier, noen hegrer og et par andeflokker holder til i elva. Det er stokkendene jeg er ute etter.

Jakt med rifle på ender er krevende i begynnelsen av september. Høy vegetasjon av brennesler og annet ugress gjør det vanskelig å få godt utsyn over elva.  Jeg jaktet her også året før, og jeg lærte at det mest fornuftige er å finne poster hvor jeg har godt utsyn langs elva. Her får du mine beste tips.

«Å skyte på svømmende and kan være krevende»

FANGST: Første and er sikret. At det er en stokkand sees tydelig på det blå vingebåndet.
FANGST: Første and er sikret. At det er en stokkand sees tydelig på det blå vingebåndet.

Bever?

Jeg starter jakten med å sjekke ut en liten dam som jeg ser fra toppen av en høyde. Vegetasjonen gjør at jeg må bevege meg, og den eneste fornuftige taktikken er å gå så langt inn på åkeren at jeg så vidt ser over kanten. Håndkikkerten er et uvurderlig hjelpemiddel.

Underveis langs elva har jeg flere steder hvor jeg kan se mellom 50 og 100 meter langs elva. Her går jeg ned til bredden og legger ut to lokkeender, for å få fuglene til å tro at elva er trygg. Så setter jeg meg ned og bruker god tid med kikkerten.

Jeg har tidligere opplevd at endene kan ligge langs kanten uten at jeg ser dem ved første øyekast. Ingenting. Jeg rusler videre.

Test: Seks rifler til fuglejakt

Plutselig hører jeg en lyd fra elva. Bever? Jeg smyger meg forsiktig ned mot bredden, og får øye på hode på en stokkand. Det er umulig å skyte herfra og anda er på svøm fra meg.

Jeg rekker meg forsiktig opp til åkerkanten, før jeg går ned til et gammelt tre som ligger halvveis ute i elva. Herfra har jeg god utsikt og godt anlegg for rifla. Året før så jeg en flokk som lettet akkurat fra dette stedet, så jeg satser på at anda jeg så kommer tilbake. Og kanskje kommer det flere.

 

«Om ikke lenge kommer de til syne, og da bør det bli andestek»

SPEIDING: Andejakt er mye speiding, og fuglene kan være flinke til å gjemme seg i sivet.
SPEIDING: Andejakt er mye speiding, og fuglene kan være flinke til å gjemme seg i sivet.

Treff!

Ti minutter senere skjer det: Andeflokken glir lydløst med strømmen i elva. Jeg legger an rifla, og finner den nærmeste anda med trådkorset. Flokken forsvinner bak en liten odde. Krusningene i vannet avslører at de fortsatt svømmer. Om ikke lenge kommer de til syne, og da bør det bli andestek.

Den første anda runder odden og glir ut midt i elva. Å skyte på svømmende and kan være krevende, og jeg har før erfart at det er lett å skyte over når man bruker rifle. Jeg sikter i overgangen mellom vannspeil og fugl før jeg klemmer inn avtrekkeren.

En helmantlet kule i .222 Remington slår inn i andekroppen. Fuglen spinner rundt. Treff! Men var det godt nok?...

TREFF: Riflekula treffer anda så vannet spruter!
TREFF: Riflekula treffer anda så vannet spruter!

Vil ikke dø?

Anda padler inn til bredden på andre siden. Så glir den plutselig ut igjen. Jeg smeller til med et skudd til. Denne gangen var det definitivt treff. 

Men anda padler inn til elvebredden igjen. Denne gangen på min side av elva. Nå begynner jeg virkelig å lure hvor skuddene sitter. 

Og hva er det med disse endene som ikke vil dø? Jeg tar med rifla og springer bortover til det området hvor anda gikk inn. I vannkanten på andre siden av elvebredden ligger en død and.

LOKK: Lokkeendene ble lagt ut for å lure endene til å tro at elva var trygg.
LOKK: Lokkeendene ble lagt ut for å lure endene til å tro at elva var trygg.

«Grunneieren låner meg en fiskestang med flytewobbler for å fiske inn endene»

Så blir jeg oppmerksom på at det høye gresset foran meg beveger seg. Jeg springer mot bevegelsen og en stokkand springer fra gresset og kaster seg ut i elva. 

Den svømmer over elva og forsøker å gjemme seg bak en trestamme i det jeg løfter opp rifla. Jeg skyter anda i hodet, og konstaterer at det ble to ender denne dagen. Hvorfor den siste anda ikke forsvant sammen med resten av flokken er et mysterium.

FISKING:  Første and ble reddet med fiskestang.
FISKING: Første and ble reddet med fiskestang.

Svømmetur

Typisk blir begge liggende på motsatt elvebredde. Den ene fastklemt under en liten trestamme. Det er kort vei opp til huset til grunneieren. Hun låner meg en fiskestang med en flytewobbler for å fiske inn de to skutte endene.

– Skal du ikke ta med et par ekstra wobblere i fall du setter fast, spør hun. – Neida, setter jeg fast så får jeg heller svømme, svarer jeg kjekt.

WOBBLER: En wobbler som flyter er god å ha når skutte ender skal hentes inn.
WOBBLER: En wobbler som flyter er god å ha når skutte ender skal hentes inn.

Nede ved elva er det tydelig at det er en and i sivet, den andre bak en trestamme. Den første klarer jeg å fiske opp, det er den andre som blir utfordringen. Jeg treffer med wobbleren bak anda, men bommer i det jeg skal hekte og hekter i stedet fast i trestammen. Og wobbleren vil ikke løs!

Guide: Dette gjør du med felt fugl

Snøret sliter og nå er det bare en ting å gjøre: Jeg hiver av meg alle klærne og svømmer over til anda. Jeg får løs wobbleren og får med meg anda. Så er fangsten sikret og jeg svømmer tilbake. Skjorta blir brukt som håndduk og jeg rusler opp til gården og bilen. Våt som en skjære, men med vellykket andefangst!

RIFLE: Sauer 202 i kaliber .222 Remington gjorde jobben. Syntetisk stokk er også fint når man jakter i nærheten av vann.
RIFLE: Sauer 202 i kaliber .222 Remington gjorde jobben. Syntetisk stokk er også fint når man jakter i nærheten av vann.

Jakttider på ender

Stokkand,krikkand og brunnakke kan jaktes i hele landet fra 21.08-23.12, med unntak av den frie jakt på hav og fjord fra 10-09-23.12.

Toppand, kvinand, siland og laksand kan jaktes i hele landet fra 10.09-23.12. 

Svartand kan jaktes i Østfold fra 10.09-23.12. 

Ærfugl kan jaktes i Østfold, Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder. Hannfugl fra 01.10-30.11. 

Moskusand, mandarinand og stivhaleand kan jaktes over hele landet fra 21.08 til 23.12. 

Publisert 1. juni 2017 kl 12.00
Sist oppdatert 22. desember 2023 kl 16.00
 

Relaterte artikler

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen